Foto: pixabay.com

Nie každý je schopný urobiť ju.

Ako sa podarilo vedcom dokázať v novej štúdii, potvrdilo sa, že táto zdanlivá maličkosť dokáže zredukovať riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení. Ak vás zaujíma, o akú aktivitu ide, čítajte ďalej.

Článok pokračuje pod videom ↓

Túto zaujímavú štúdiu priniesol portál Spring. Vedcom sa v rámci nej podarilo zistiť, že ak dokážete druhým poskytnúť emocionálnu podporu, prekvapivo to môže predĺžiť váš život. 

Rovnako ale pôsobí aj to, ak o takúto podporu dokážete požiadať vy sami v situáciách, kedy ju naozaj potrebujete. 

Štúdii sa totiž podarilo potvrdiť jeden zaujímavý fakt. Vedci dokázali, že respondenti, ktorí uviedli, že majú priateľov, o ktorých sa môžu oprieť, a naopak, ich priatelia sa môžu kedykoľvek oprieť o nich, mali v krvi nižšie hodnoty zápalových markerov ako ľudia, ktorí toto potvrdiť nemohli. 

 Profesor Tao Jiang, hlavný autor štúdie, sa vyjadril nasledovne: “Pozitívne vzťahy môžu byť spojené s nižšou hladinou zápalov u tých, ktorí veria, že dokážu druhým poskytnúť podporu.”

pixabay.com

Respondentami bolo viac ako 1 000 ľudí v strednom až vyššom veku z USA. Skúmalo sa nielen ich sociálne prostredie, ale aj to, na koľko ľudí sa v živote môžu spoľahnúť, a koľko ľudí sa môže spoľahnúť na nich. 

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí podporu nedostávajú a ani ju nemajú komu dať, majú v krvi zvýšenú hladinu markeru súvisiaceho so zápalovými procesmi v tele, tzv. interleukín-6.

Ako vysvetľuj Dr. Baldwin Way, spoluator štúdie: “Vyššia hladina IL-6 je spojená so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.”

Vedci preto dali prísľub, že toto zistenie budú skúmať ďalej, nakoľko v oblasti prevencie môže ísť o zásadné odporúčanie. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov