Foto: Photo by Elijah O’Donnell on Unsplash

Prešli ste si ťažkým a vyčerpávajúcim obdobím?

Každý, kto je pridlho silný, sa skôr či neskôr vyčerpá. Nie je to žiadna “hanba” – práve naopak. Je to len dôkaz toho, že ste bojovali až pridlho. Možno je však čas zastaviť sa a dopriať svojej duši i mysli emočnú liečbu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako zistíte, že ju potrebujete aj vy? Portál The Minds Journal popísal týchto 7 znakov.

#1 Väčšina vašich myšlienok je negatívna

Keď sa naša myseľ vyčerpá, začne nám podsúvať rôzne katastrofické scenáre, ktoré s majú s realitou veľakrát pramálo spoločné. Negatívnym myšlienkam sa však nedokážete ubrániť a prenasledujú vás jednoducho všade. 

#2 Zrádza vás intuícia

Hovorí sa, že svojej intuícii môžeme vždy veriť, nie je to však tak celkom pravda. Prežitá emočná bolesť či dokonca trauma môžu naše intuitívne schopnosti zablokovať, čo sami veľmi dobre pocítite najmä v situáciách, kedy sa budete musieť rozhodnúť, no jediné, čo budete cítiť, bude bezradnosť. 

#3 Strácate súcit a empatiu

Niekedy vám skutočne nechýbali, no teraz sú jednoducho preč. Máte pocit, že máte dosť svojich starostí, a vedome sa preto odmietate vžiť do problémov iných. Najhoršie na tom je, že si hovoríte, že vás to ani vôbec nemrzí. 

Photo by Andriyko Podilnyk on Unsplash

#4 Neustále nad niečím premýšľate

Vaša myseľ sa od skorého rána do noci nezastaví. Premýšľate, čo všetko ste mohli spraviť inak, a “čo by bolo, keby…”. Cítite, ako vás tieto myšlienky úplne ničia, no napriek tomu ich jednoducho nedokážete zastaviť. 

#5 Máte neprimerané reakcie

Stratili ste schopnosť reagovať normálne a máte pocit, že vaše reakcie sú neprimerané – či už v pracovnom alebo súkromnom živote. Neuveriteľne ľahko vás niečo veľmi nahnevá či rozplače, niekedy to môže byť aj úplná maličkosť. 

#6 Nedokážete tie veci pustiť zo svojej mysle

Aj keď viete, že vám to ubližuje, nedokážete sa toho vzdať. Bojovali ste s tým pridlho a minuli ste všetku svoju energiu, ktorú by ste teraz tak veľmi potrebovali na to, aby ste niečo definitívne uzavreli. Jednoducho to nedokážete. 

#7 Trápia vás depresívne pocity

Sami sa obávate, že pocity, ktoré cítite, už hraničia s depresiou, a možno už dokonca začínate uvažovať nad tým, že vyhľadáte odbornú pomoc. Ak to tak cítite, určite tak urobte. V prípade, že ide skutočne o depresiu, včasná intervencia je to najlepšie, čo môžete pre svoje duševné i fyzické zdravie urobiť. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov