Čo cíti človek trpiaci depresiou?

Veľa ľudí si nedokáže predstaviť, ako sa cíti človek, ktorého trápi depresia. Úspešný autor John Anson, ktorý sa venuje problematike duševného zdravia, dostával túto otázku veľmi často. Sám totiž depresiou trpí už niekoľko rokov. Rozhodol sa preto popísať, čo človek trpiaci depresiou skutočne cíti. Podľa jeho „návodu“ môže tento stiesňujúci pocit prežiť ktokoľvek, kto toto závažné ochorenie berie len ako výplod fantázie ľudí, ktorý ťarchu svojich problémov ďalej neuniesli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Postup 15-minútového experimentu, vďaka ktorému každý môže prežiť, čo prežíva človek trpiaci depresiou, je nasledovný.

„Ak je to možné, pokúste sa teplotu vzduchu v kúpeľni znížiť o niekoľko stupňov. Potom zapnite ventilátor, ktorý bude fúkať smerom k vašej vani. Uistite sa, že v kúpeľni je tma a zapáľte si jednu malú, čajovú sviečku.

Zatvorte dvere. Predstavte si, že na druhej strane dverí nie je vôbec nič.

Dajte si dole svoje oblečenie a napustite si vaňu. Urobte si kúpeľ, ktorý pre vás bude čo najpríjemnejší. Napustite si príjemnú teplú vodu, dajte si do vody penu, olej alebo soľ – jednoducho niečo, vďaka čomu sa budete v príjemne teplej vode cítiť čo najlepšie.

Kúpeľ si poriadne vychutnajte. Zavrite si oči, relaxujte, užívajte si to pohodlie a pokoj, ktorý je všade vôkol vás aj vo vás. Užívajte si teplo, ktoré vám dáva voda.

Presne toto je svet ľudí, ktorí depresiou netrpia.

pexels.com

Teraz, stále ležiac v dokonalom kúpeli, vytiahnite vypúšťaciu zátku.

Nechajte vodu odtekať, no stále ležte vo vani. Budete cítiť, ako sa teplo, ktoré vám robilo radosť, stráca. Budete počuť, ako voda odteká. Všetko, vďaka čomu ste sa cítili tak príjemne, postupne odchádza.

Ostaňte vo vani. Stále si budete líhať hlbšie a hlbšie, len aby ste zachytili posledné zvyšky teplej vody. Zrazu však bude všetka preč.

Budete sedieť vo vani. Budete nahí, kvôli fúkajúcemu ventilátoru vám bude zima, všade bude tma

Presne takto sa cítia ľudia, ktorí trpia depresiou.

Cítia, že všetko, čo bolo v ich živote dobré, pominulo. Ostali nahí, bez všetkého, bez akejkoľvek radosti,  v úplnej temnote. Sami. Trasúc sa od chladu, ktorý vychádza z okolitého sveta. Bez nádeje na lepšie zajtrajšky. Cítite sa príjemne?“

Pozri aj: Tieto ilustrácie veľmi trefne zobrazujú, ako by to vyzeralo, keby sme pristupovali k fyzickým ochoreniam tak, ako pristupujeme k tým psychickým

themighty
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov