„Všetko je len v tvojej hlave.“ Toto je veta, ktorú si žiaľ každý človek trpiaci akýmkoľvek psychickým ochorením musí vypočuť veľmi často.

Psychické ochorenia ako depresia, úzkostná porucha, schizofrénia či mnohé iné, sú spoločnosťou mnohokrát veľmi podceňované. Ľudia sa ich z nejakého dôvodu snažia bagatelizovať a ich závažnosť nechcú pripustiť. Ako by to však vyzeralo, keby sme mali rovnaký prístup aj k fyzickým ochoreniam?

Článok pokračuje pod videom ↓

„Všetko je len v tvojej hlave.“

Žiaľ, túto vetu musia ľudia trpiaci psychickými ochoreniami počúvať veľmi často. Je však veľmi zraňujúca, nespravodlivá a len podčiarkuje to, ako ani v 21. storočí nerozumieme tomu, akým peklom si ľudia trpiaci depresiou, bipolárnou poruchou či úzkosťou prechádzajú.

Predstavte si napríklad človeka, ktorý má črevnú chrípku. Povedali ste mu niekedy: „Všetko je len v tvojom čreve, nezveličuj to…“? Pravdepodobne nie.

Faktom však je, že akékoľvek duševné ochorenie nie je „len v hlave“. Rovnako tak platí, že tak, ako fyzické ochorenie, aj to psychické môže kedykoľvek postihnúť kohokoľvek z nás.

Všetko tieto veci si veľmi dobre uvedomoval aj talentovaný komiksový ilustrátor, ktorý uverejňuje svoje výtvory na svojej webovej stránke Robot Hugs. Úsmevným, no zároveň veľmi podnetným spôsobom zobrazil, ako by to vyzeralo, keby sme začali fyzické ochorenia vnímať tak, ako vnímame tie psychické.

robot-hugs.com

Autor týchto smutno-veselých kresieb chcel poukázať na jedinú vec. Ak niekto z vašich blízkych trpí akýmkoľvek psychickým ochorením, nepresviedčajte, že je v poriadku. Pretože naozaj nie je. Podajte mu pomocnú ruku a dajte mu pocítiť, že je tu niekto, kto pri ňom stojí aj v tých najťažších chvíľach.

Pozri aj: Tieto smutné ilustrácie ukazujú pocity ľudí, ktorí trpia depresiou a úzkosťou

robot-hugs
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov