Už vás omrzel ten každoročný bezútešný kolotoč neúspešných predsavzatí? Vôbec sa vám nečudujeme. Aj keď má prvý deň v roku zvláštne čaro, všetky ostatné sú dni ako každé iné. Možno aj preto tak rýchlo vyprchá prvotný entuziazmus...

Hoci už pár dní z nového roka prešlo, máme pre vás návrh, ako začať meniť svoj život. Nie, nebudú to žiadne klišé, veď tie beztak nefungujú. Prinášame vám alternatívne predsavzatia, ktoré vám môžu pomôcť chopiť sa zmeny z toho správneho konca. Nechajte sa inšpirovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu sú…

Dajte si cieľ každý mesiac

Rok je dlhá doba a preto sa často stáva, že v lete si už len letmo pamätáte, čím ste žili na začiatku roka. Je preto lepšie buď si rozdeliť svoj cieľ do čiastkových plánov, alebo si dať na každý mesiac rôzne predsavzatie.

Kľúčom k úspechu je dať si cieľ, ktorý sa dá merať. Ak si poviete, že sa chcete naučiť nový jazyk, je to síce fajn, no znie to príliš všeobecne. Ak si ale poviete, že v januári sa budete venovať prvým trom kapitolám z knihy pre samoukov, aspoň už viete, čo máte robiť. Dobrý pocit z plnenia týchto úloh vám pomôže udržať si motiváciu.

Esteé Janssens

Sledujte, v čom sa vám darí

Iste, v hlave máte predstavu o finálnej verzii svojho predsavzatia. Okrem toho, že vás môže odradiť netrpezlivosť, číhať na vás bude aj negativizmus a rutina. Preto je fajn každý deň si zaznačiť aspoň dve či tri veci, ktoré ste urobili preto, aby ste sa pohli bližšie k vysnívanej predstave. Majte na pamäti, že ani malé úspechy nie sú zanedbateľné.

Motto

Vymyslite si krátku vetu, ktorá bude vystihovať to, čo chcete dosiahnuť a zároveň aj spôsob, ako to dosiahnuť. Tak napríklad, ak chcete viac šporiť, pri nákupoch si opakujte: „Kúp len to najnevyhnutnejšie.“ Podobný princíp platí aj pri iných oblastiach. Veď niet divu, keďže všetko začína v hlave.

Unsplash.com/Austin Chan

Týždeň na skúšku

Miesto toho, aby ste si večne niečo zakazovali, začnite radšej objavovať. Skúšajte nové veci, dajte si jednu na každú týždeň, po ktorom zhodnotíte, či vám to vyhovuje alebo nie. Zmeny nemusia byť veľké, stačí, keď sa jeden týždeň začnete viac usmievať. Na konci zhodnotíte, ako vám to vyhovuje a či v tom chcete pokračovať. Je lepšie ísť touto príjemnou cestou hravej zvedavosti.

Zoznam želaní

Máte ten svoj? Nemusí byť na papieri, stačí, že ho máte v hlave. Ak ste nad tým nikdy nepremýšľali, je čas zmeniť to. Všetci potrebujeme sny, priania a ciele – ženú nás ďalej. Napíšte si aspoň tých pár želaní, ktoré by ste v tomto roku mohli reálne aj splniť. Môžete si ich rozplánovať na týždne, mesiace či kvartály, je to na vás.

Unsplash.com/Glen Carstens Peters

Malá rada na záver:

Začnite maličkosťami, pôjde to ľahšie a naučíte sa nevzdávať sa, keď sa vám veľké zmeny nebudú hneď dariť. Prajeme vám veľa šťastia.

Pozri aj: Pravidlo troch dní: Bola som na mizine, nemohla som si nič kúpiť a mala som dlhy. Vďaka nemu sa všetko zmenilo

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov