V súčasnej dobe takmer každý z nás občas zapochybuje o tom, či zvládne všetky povinnosti, či je dostatočne dobrý, a či dosiahne všetko, čo od neho spoločnosť žiada, aby dosiahol. Deti takéto pochybnosti netrápia. Ak si dieťa zaumieni, že keď vyrastie, bude astronautom, pevne tomu verí. Neexistuje nič, o čom by deti pochybovali, že to zvládnu. A sú šťastné.

Keď dospejeme, svet nám začne hovoriť niečo iné než čomu sme verili, keď sme boli deťmi. Začneme vidieť „škatuľkovanie“, na základe ktorého sú ľudia delení do rôznych skupín a do jednej z nich chce svet zaradiť aj nás. Tie „škatuľky“, do ktorých sa nás spoločnosť snaží natlačiť, sú obmedzujúce. Kážu nám, čo môžeme a čo nie. Vytvoril ich však niekto iný. Preto, ak sa zbavíte nasledujúcich šiestich myšlienok, ktoré vás limitujú, budete šťastnejší.

Článok pokračuje pod videom ↓
happiness3
pixabay.com

Nie som dosť múdry/a

Áno, ste dosť múdri. Samozrejme, každý z nás je po genetickej stránke obmedzený limitom, ktorý určuje, akú maximálnu možnú inteligenciu môžeme dosiahnuť. Ale to predstavuje len časť našej celkovej inteligencie. Múdrosť je výsledkom učenia, precvičovania schopností a množstva drobností, ktoré nás vedú k tomu, aby sme boli najlepšími, akými len môžeme byť. Ak máte nejaký talent, niečo, v čom ste dobrí, a snažíte sa to neustále zlepšovať, pre ľudí ste cenní. Niekto so schopnosťami, aké máte vy, sa vždy zíde.

Nemám dostatok skúseností

Nikto nevie všetko. Niektorí z najbohatších ľudí sveta (nemyslíme tým dedičov) nemajú ešte ani dvadsať rokov. Svoje ciele dosiahli vďaka svojim ambíciám, nie preto, že sú najskúsenejší. Najlepšia cesta, ako nadobudnúť skúsenosti, je vrhnúť sa do toho a pracovať na dosiahnutí cieľov. Menej skúsení ľudia dokonca môžu prichádzať s kreatívnejšími nápadmi, pretože tí najskúsenejší sú tak ovplyvnení skúsenosťami, že nové cesty prestali hľadať. Spoliehajú sa na tie staré, overené. Kreativita a úsilie môžu dokonale nahradiť roky skúseností.

happiness1
pixabay.com

Pre mňa je už príliš neskoro

Niektorí z najslávnejších spisovateľov publikovali svoje prvé diela až po šesťdesiatke. Niektoré z najznámejších osobností neokúsili úspech až do ich štyridsiatich, a dovtedy mnoho krát čelili neúspechu. Že je už neskoro, môže povedať jedine ten, kto už nie je medzi živými. Pre vás neskoro nie je, ešte vždy môžete začať.

Nemôžem byť šťastný/á, kým…

Nemôžete byť šťastní, len pokiaľ si myslíte, že nemôžete byť šťastní. Ak dovolíte, aby vaše šťastie záviselo od vecí, alebo iných ľudí, zároveň dovoľujete, aby vás niečo z vonku kontrolovalo a diktovalo vám vaše pocity. Prevezmite kontrolu vy. Každé ráno si spomeňte na to, čo všetko ste už dosiahli, namiesto toho, čo ste nedosiahli. Byť šťastný je vašou voľbou.

happiness2
pixabay.com

Takýto/ takáto proste som

To, kým ste boli doteraz, už nezmeníte. Ale môžete zmeniť to, kým ste v súčasnosti. Každý deň sa učíme niečo nové, vyvíjame sa a nadobúdame nové skúsenosti. Sme tiež ovplyvňovaní ľuďmi, ktorí nás obklopujú. To, kým ste teraz, je diametrálne odlišné od toho, kto ste boli pred rokom, či pred desiatimi rokmi. Vy sami sa môžete rozhodnúť, či skúsenosti necháte plynúť okolo vás, bez toho, aby vás menili, alebo ich necháte, aby z vás vyformovali lepšiu verziu samých seba.

Som príliš zaneprázdnený/á

Som príliš zaneprázdnený/á ísť do posilňovne…rozbehnúť svoj biznis…podeliť sa o svoj čas…byť rodičom. Žiadna z výhovoriek na svete nie je používaná častejšie ako „nemám čas“. Ak si myslíte, že ste príliš zaneprázdnení, aby ste sa pokúsili dosiahnuť svoje sny, opýtajte sa sami seba, kedy sa zobúdzate. Opýtajte sa sami seba, koľko času trávite na sociálnych sieťach. Koľko krát denne kliknete na tú istú stránku. Koľko času trávite sledovaním seriálov či filmov. Ak by sme mali byť k sebe úplne úprimní, uvedomíme si, že až tak zaneprázdnení nie sme. Akurát sme nezaradili plnenie snov na vrchol svojho rebríčka priorít.

happiness4
pixabay.com

„Škatule“, do ktorých nás spoločnosť nastrkala nie sú niečo, do čoho musíme spadať. Vymyslel ich niekto iný. Ľudia, ktorí sú najbohatší, najšťastnejší, najskúsenejší a milujú svoj život, určite nespadajú do kategórií, ktoré im spoločnosť vyčlenila. Svet je pre nich jedným nekončeným ihriskom, ktoré môžu objavovať. Kategórie, do ktorých sa nás spoločnosť snaží začleniť, sú len limitujúcimi myšlienkami. Ale obmedzujú nás, len ak im veríme, a necháme ich, aby nás obmedzovali.

psych.sk (Petra Sušaninová) collectivelyconstious.net
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov