Vášeň nie je len sexuálna príťažlivosť. Vášeň je sila. Vášeň je motor, ktorý nás ženie dopredu. Čo robiť, ak absentuje v našich životoch?

Ak nám chýba vášeň, všetko v živote robíme v akomsi režime autopilota. Netešíme sa z ničoho a na nič, prežívame deň po dni a nič nás nevie zaujať. Ak ste sa s podobným problémom stretli aj na vlastnej koži, je možné, že tento článok čítate v posteli či apaticky hľadiac z okna. Ani práca, ani štúdium, ani vzťahy vás nenapĺňajú radosťou. Našťastie nič nie je nemenné a vždy máme možnosť popasovať sa s naším problémom. Veríme, že dnešné riadky vám pomôžu správne sa nakopnúť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pamätáte sa na ten pocit, keď ste naozaj chceli zmeniť svet? Možno to bolo pred pár rokmi, možno pred týždňom. Čas tu nezohráva žiadnu rolu. Možno ste aj vy vyštudovali nejaký síce zaujímavý, ale zato neperespektívny odbor, v ktorom si neviete nájsť uplatnenie.

A život? Ten akoby nás dával do dvoch extrémov. Buď sa budeme živiť tým, čo nás baví, no budeme sústavne riešiť podmienky prežitia (poznajú to najmä umelci, ktorí skutočne živoria), alebo budeme robiť to, čo nás nebaví, ale zabezpečíme si tým materiálnu existenciu. Ako z toho von? Dá sa to aj inak?

Všetko je o uhle pohľadu

Photo by Noah Silliman on Unsplash

A je to naozaj tak. V skutočnosti vôbec nezáleží na tom, čo vo svojom živote robíte. Môžete pokojne predávať kávu v malej kaviarni na rohu ulice a byť pritom naplnení pocitom šťastia. Je to úplne naopak, ako nás učili naši rodičia.

Ak by vysoké posty a tučná peňaženka boli receptom na šťastný život, svet by nebol preplnený množstvom vyhorených businessmanov.

Schopnosť učiť sa nové veci

To najdôležitejšie, čo musíte urobiť, aby ste vniesli vášeň do svojho života, je byť ochotný učiť sa nové veci a byť schopný pomôcť druhým ľuďom. Ak budete v sebe pestovať životný postoj egoistu, pocit šťastia sa od vás bude držať na míle ďaleko. Poďme si to trošku rozobrať.

Ak budete otvorení novým možnostiam a budete sa chcieť skutočne naučiť nové veci, otvoria sa pred vami nové obzory. Možno zistíte, že dizertačná práca z analýzy ukrajinskej čipky bola síce fajn skúsenosť, no je čas rozšíriť si obzory. Aj keď ste dospelí, stále môžete nájsť nové veci.

Nie je pravdou, že výberom strednej (či vysokej) školy budeme presne vedieť, čo nás bude baviť a napĺňať. Sledujte sa. Začnite odpovedať na svet pozitívnym spôsobom. Iba tak vám život ukáže nové možnosti, ktoré ste doposiaľ ignorovali.

Pomoc ostatným

Photo by Evan Kirby on Unsplash

Je to kruté a nepočúva sa to ľahko, ale je to tak.

Všetci hovoríme, že treba pomáhať ostatným, no robí to len málokto z nás.

Teraz však nevravíme o zbierkach, ale o každodenných (ne)viditeľných skutkoch, ktorými skutočne môžeme zmeniť svet. Pomáhame našou prácou ostatným? Šíriť dobré vibrácie môžete aj pri predaji pečiva či za šijacím strojom.

Všetko sa začína v hlave.

Dokonca aj vášeň pre samotný život. Potom zrazu zistíte, že dokážete vášeň pretaviť aj do vynášania odpadkov, pretože si dokážete naplno vychutnať každú chvíľu, ktorú máte k dispozícii. Prajeme vám veľa šťastia!

Pozri aj: 17 sekundové pravidlo: Pomôže vám dosiahnuť to, po čom v živote najviac túžite

themindjurnal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov