To, o čo ide, vás naozaj prekvapí.

O mnohých vlastnostiach psychopatov už isto viete a neprekvapia vás. Sú agresívni, narcistickí, manipulatívni… Mohli by sme pokračovať ešte veľmi dlho. O tomto znaku, ktorý sprevádza psychopatizmus, ste však ešte asi nepočuli a pravdepodobne vás poriadne prekvapí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Jedna zo štúdií totiž dokázala, že psychopati majú veľmi mizerný čuch. Robí im napríklad problém rozoznať základné vône či pachy, ako napríklad rybacinu, pomaranč, vôňu kávy a podobne.

Štúdia pri tomto zaujímavom experimente skúmala 79 nekriminálnych psychopatov. Išlo teda u ľudí, u ktorých bol preukázaný psychopatizmus, ale (zatiaľ) sa nedopustili žiadneho trestného činu.

Každému z nich bola udelená úloha – mal identifikovať vône a zápachy, ako napríklad káva, ryby, pomaranč, jablko, mäta, sladké drievko a iné. Väčšina z nás by si s touto úlohou hravo poradilo, no psychopati s ňou mali veľké problém.

pixabay.com

Naviac sa ukázalo aj to, že čím silnejšie u niekoho psychopatické črty boli, tým väčši problém mal dané vône identifikovať.

Odborníci pripisujú toto zvláštne zistenie tomu, že psychopati sa vyznačujú aj zníženou funkciou čelnej časti mozgu, ktorá je okrem iného zodpovedná aj za náš čuch. Úzko však súvisí tiež so schopnosťou plánovania, rozhodovanie či schopnosti správať sa podľa sociálnych noriem.

Nuž, ako sa zdá, všetko so všetkým súvisí. A ak máte vo svojom okolí niekoho, komu nepríjemné pachy neprekážajú, možno by ste sa mali mať na pozore…

Pozri aj: Ako spoznať psychopata? Podľa toho, že často používa týchto 5 viet

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov