Máte niekoho takého vo svojom okolí?

Niektorí ľudia si myslia, že psychopati sú len masoví vrahovia, ktorí už dávno sedia vo väzení. Nie je to však tak. Odhaduje sa, že psychopati tvoria 1% populácie, takže je pravdepodobné, že s nejakým ste sa už stretli aj vy. Tým, ktorí behajú medzi nami, sa vo svojej knihe venuje aj Jackson MacKenzie. Okrem iného v nej rozobral aj to, aké vety psychopati používajú najčastejšie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

“Nad všetkým až príliš premýšľaš.”

Ako uvádza vo svojej knihe MacKenzie, psychopatom ide o to, aby ste úplne prestali dôverovať svojej intuícii. Vďaka nej by ste totiž mohli spoznať, s kým máte dočinenia. Nechcú, nech nad vecami, ktoré sa vám dejú, premýšľate, mohlo by ich to ohroziť.

“Nenávidím drámy a tragédie.”

Správal sa k vám psychopat bezohľadne a ublížil vám – či už psychicky alebo fyzicky? Nuž, je isté, že pred ním máte zákaz túto záležitosť vyťahovať. Oni totiž drámy a tragédia nenávidia. Samozrejme, pravda je taká, že to len predstierajú.

Unsplash.com/Christian Sterk

“Vôbec mi nerozumieš.”

Nie, vy im rozumiete. Problémom je, že si všimli, že im začínate rozumieť až pridobre. Preto spravia všetko preto, aby sa im podarilo spraviť z vás blázna, ktorý ničomu nerozumie a všetko len prekrúti.

“Si príliš citlivý/á.”

Chcú, aby ste uverili tomu, že problém nie je v tom, že niekoho fyzicky napadli, či verbálne týrajú. Svoju hru na vás budú hrať dovtedy, kým neuveríte, že problém je vo vás. Cieľom je to, aby ste si mysleli, že ich správanie je normálne – a ak vám také nepríde, môže za to vaša “precitlivenosť”.

“Si šialený/á / žiarlivý/á / zatrpknutý/á / šialene zamilovaný/á do mňa.”

Poznáte to – pre blázna je každý blázon. Psychopat má na každého človeka nejakú nálepku. Zlí a šialení sú všetci okrem neho. Aby o tom presvedčili aj svoju obeť, často jej zakazujú stretávať sa či čo i len si písať s rodinou a s priateľmi, ktorí by jej potvrdili, že ona je tá, čo je úplne v poriadku.

Pozri aj: Toto je 10 zamestnaní, v ktorých sa vyskytuje najviac psychopatov. Nájdete v nich aj to svoje?

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov