Napriek tomu, že internet má moc, ako nikdy doteraz, knižky sú stále najcennejším zdrojom informácií a vzdelania.

Samozrejme, je ľahšie prečítať si článok na internete. Keď však do rúk vezmete knižku, držíte roky úsilia, prácu mnohých ľudí a množstvo výskumov, prerábok a úprav, aby mohlo mať dielo finálnu podobu a hodnotu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hodnota kníh sa rokmi nemení, mení sa však postoj ľudí ku knihám. Môže za to mnoho faktorov, napríklad smartfóny. Koľko z vás si cestou do školy či do práce vezme v mestskej doprave knihu a koľko z vás radšej pozerá na displej smartfónu? V tejto oblasti je zjavný značný nepomer. Ešte stále však máte čas zmeniť to a učiť sa z kníh po španielsky, objaviť tajomstvá impresionizmu či zahĺbiť sa do sci-fi príbehu. Stačí vám na to týchto 5 jednoduchých krokov.

Malé kroky

Pokiaľ nie ste knihomoľ, možno sa aj vám zdá desivé vziať do ruky knižku a prečítať celých 200 a viac strán. Malými krokmi však dosiahnete viac, ako by sa mohlo zdať. Predstavte si napríklad, že máte dvoch spolubývajúcich. Jeden z nich číta každé ráno 10 minút. Druhý z nich číta nepretržite tri hodiny. Čo myslíte, z ktorého z nich bude po roku knihomoľ?

unsplash.com

Pravdepodobne to bude ten, ktorý číta 10 minút denne. Stačí totiž tak málo času každý deň na to, aby sme si vytvorili návyk každý deň niečo si prečítať. Ak sa totiž do nejakej činnosti budete nútiť na niekoľko hodín denne, hrozí vám skôr vyhorenie než vytvorenie návyku. Veď ak chcete mať krásnu postavu, nejdete do telocvične na jeden celý deň, ale chodíte tam nejaký čas pravidelne, aby sa dostavili výsledky. Cvik ku cviku, strana ku strane.

Začnite čím skôr

Myslíte si, že kedysi to bolo ľahšie a ľudia boli silnejší? Nie, silní  a schopní sú ľudia aj dnes, na náš však číha viac pokušení a nie vždy sme pripravení im efektívne čeliť. Ak teda chceme ostať sústredení a napredovať, musíme trénovať svoju pevnú vôľu. Ideálne je, ak zistíte, v ktorú dennú dobu ste najproduktívnejší. Vedci tvrdia, že väčšina ľudí je najaktívnejšia ráno, bezprostredne po zobudení. To znamená, že návyk si vybudujete najskôr vtedy, ak sa danej aktivite, v tomto prípade čítaniu, budete venovať ráno.

Dajte si prestávku

Väčšina z nás má radosť z toho, keď je niečo dokončené a irituje nás, keď napríklad z ináč dokonalého kruhu chýba len niekoľko milimetrov. Podobne je to s aktivitou. Ak nás niekto vyruší tesne pred dokončením úlohy, nie sme z toho nadšení. Zeigarnikov efekt však tvrdí, že to je predsa len v niečom praktické. Nedokončené úlohy si totiž pamätáme oveľa lepšie ako tie, ktoré sme dokončili.

unsplash.com

Hollywood účinok tohto efektu využíva už nejaký ten čas. Preto v upútavkách neraz vidíte človeka visiaceho z útesu alebo inú drámu. Náš mozog jednoducho potrebuje vedieť, ako ten film skončí a po takejto upútavke je pravdepodobnejšie, že si ho pozrieme. Podobný efekt je platný aj pri čítaní kníh. Nech je dej akokoľvek pútavý, nechajte knihu po uplynutí vyhradeného času tak a venujte sa niečomu inému. Uvidíte, ako vás bude lákať opäť sa k čítaniu vrátiť.

Využite spúšťače

Možno sa už aj vám stalo, že ste si niečo predsavzali, no už o niekoľko dní ste na to celkom zabudli. V takom prípade odporúčajú psychológovia využiť vo svoj prospech tzv. spúšťače, teda udalosti, ktoré sú začiatkom pre vybudovanie zvyku. Jedným z nich je využitie ideálneho času, ako sme spomenuli v jednom z predošlých bodov.

Ďalším spúšťačom môže byť príprava deň vopred. Údajne sa totiž ráno ľahšie vstáva, keď si deň predtým prichystáte šaty, ktoré si na ďalší deň oblečiete. Prečo by to teda nemalo platiť aj pri knihách? Pripravte si knihu každý deň na miesto, kde ju budete mať na očiach a bude sa vám neustále pripomínať.

Systém odmeny

Nejedna štúdia dokazuje, že na správanie človeka má značný účinok okamžitá odmena. Napríklad, ak dostali ľudia na výber, či chcú dostať 10 dolárov okamžite alebo 11 dolárov o deň neskôr, väčšina z nich si vybrala nižšiu, ale okamžitú odmenu. Pri okamžitej odmene sa totiž do mozgu vyplavuje dopamín, ktorý nás núti chcieť viac a ideálne hneď. Toto môžete veľmi efektívne využiť vo svoj prospech aj pri čítaní. Doprajte si napríklad po prečítaní 10 strán kúsok čokolády.

Myslíte si, že sa dá „knihomoľstvo“ naučiť? Dajte nám vedieť, čo si o tom myslíte vy.

Pozri aj: 15 dôvodov, prečo je kniha najlepším priateľom človeka (odkaz pre všetkých „pravých“ priateľov)

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov