Pojem pocit či emócia používame všetci. Vieme, čo vyjadruje, viete však, o čo presne ide a aký má na nás vplyv?

Emócia nie je len niečo, čo poháňa psychologický mechanizmus zdôvodňovania. Je to naša vysoko komplexná a občas chaotická súčasť. Naša existencia má tri časti, a to: inteligenciu, emócie a fyzické telo. Tieto tri časti nie je možné rozdeliť, existujú len spolu, tvrdí filozofka Martha Nussbaum. Viete však, ako na seba navzájom pôsobia?

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac než storočie pred Nussbaumovou sa tejto téme venoval William James, ktorý okrem iného ovplyvnil chápanie psychológie zvykov. Prišiel s revolučnou myšlienkou a kládol otázku, nakoľko je náš mentálny život prepojený s našim telesným rámcom? V roku 1884 rozobral túto tému v eseji s názvom What is an Emotion? (v preklade Čo je to emócia?) Esej je zahrnutá v Jamesovom diele s názvom The Heart of William James (Srdce Williama Jamesa).

Ešte predtým, než vedci začali skúmať, ako emócie ovplyvňujú naše telo, James tvrdil, že vplyv je vzájomný, a že fyzické nepríjemnosti sú vedľajšími účinkami vyjadrenia tzv. štandardných emócií, a to hnevu, prekvapenia, zvedavosti, strachu, túžby, závisti a potešenia.

pixabay.com

James tvrdí, že mentálna percepcia niektorých faktov z nášho okolia spôsobuje mentálne nabudenie, ktoré je možné nazvať emóciou. A tento stav mysle je vyjadrený fyzicky. Bežne sa hovorí, že od strachu utekáme, sme urazení protivníkom, je nám niečo ľúto a plačeme, či v zlosti útočíme. Jamesova teória však tvrdí, že toto poradie je nesprávne, a že mentálny stav nie je okamžite vyvolaný iným. Niekde medzi tým musí byť vyjadrený aj fyzický stav. James tvrdí, že je preto rozumnejšie tvrdiť, že nám je niečo ľúto, lebo plačeme, hneváme sa, lebo útočíme, cítime strach, pretože sa trasieme a nie naopak. Ak by to tak nebolo, a napríklad by na nás zaútočil medveď, pomysleli by sme si, že by asi bolo vhodné utiecť, avšak bez aktuálneho pocitu strachu.

pixabay.com

Žiadny odtieň emócie nemôže byť vyjadrený bez fyzického sprievodu. Avšak emócie sú tak komplexné, že nie je možné ich len chladnokrvne fyzicky napodobniť.

Ak pociťujeme nejakú silnú emóciu, a pokúsime sa ju vyabstrahovať z vedomia, väčšinou popisujeme fyzické prejavy a málo z toho, čo sa deje v mysli, z čoho by mohla byť emócia zložená. To, čo ostane, je len chladná intelektuálna percepcia.

Je možné, aby niekto cítil obrovský hnev bez fyzických prejavov, ako sú začervenanie tváre, rozšírenie zreníc a napätia svalov? Dokážete sa veľmi hnevať a pritom mať úplne pokojný každý jeden sval, pokojné dýchanie a nemeniť výraz tváre? James tvrdí, že nie. Rovnako smútok. Čo by bol smútok bez sĺz, pocitu v hrudi a bolesti v srdci? Len kognícia a vedomie, že situácia je nepríjemná. James tvrdí, že bez emócie by bolo všetko len rozumným posúdením toho, čo je správne, a čo nie.

pixabay.com

Od vzniku Jamesovej teórie ubehlo už vyše storočie, vedci sa však stále venujú jej skúmaniu. Zamýšľali ste sa aj vy niekedy nad tým, čo to vlastne emócia je? A dokážete si predstaviť, že by ste mali fyzické pociťovanie úplne oddeliť od emocionálneho? Je to vôbec možné?

interez.sk (Petra Sušaninová) brainpickings
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov