Vedeli ste, že medzi najčastejšie novoročné predsavzatia patrí chudnutie a snaha o zdravý životný štýl? V skutočnosti je jedno, aké predsavzatie si dáte. Dôležité je makať na ňom každý deň.

Ak zlyháme sami pred sebou, nebudeme mať zo seba práve ten najlepší pocit. Avšak novoročné predsavzatia nehrajú v náš prospech. Veľakrát to vzdáme. V skutočnosti však ich dodržanie nemusí byť také náročné, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Pozrite sa spolu s nami na to, ako môžete oklamať svoj mozog, aby začal pracovať vo váš prospech a zapracoval na dosiahnutí stanovených cieľov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetci väčšinu dňa fungujeme v akomsi režime autopilota. Mnoho drobných činností vykonávame bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali. Nerozmýšľame, kde je vypínač svetla na záchode, ani nad tým, ako si čistiť zuby. No nové zvyky sú návyky, ktoré si musíme dostať pod kožu. Tak poďme na to.

Stanovte si malý cieľ

Photo by Japheth Mast on Unsplash

To je základ. Ak chcete mať v decembri 2018 o 40 kíl menšiu hmotnosť, s najväčšou pravdepodobnosťou to nestihnete. Ale ak si dáte ako cieľ schudnutie 10 kíl, to už môže mať zmysel. Rozložte si to na drobné. Máte zhodiť menej ako 1 kilo mesačne. A to sa naozaj dá dosiahnuť.

Zvoľte si systém malých krokov

Ostaneme pri chudnutí. Čo všetko ste schopní urobiť preto, aby ste schudli? Kúpte si krokomer a skúste denne prejsť aspoň 10 tisíc krokov. Vylúčte chlieb, skúste si robiť smoothies, ktoré tak letia. Napíšte si všetky drobné návyky, ktoré by ste vedeli aplikovať do svojho života. Veďte si denník. Tam si píšte každý úspech, ktorý sa vám podarí dotiahnuť až do konca.

Úprimne – abstraktné ciele stoja za prd

Photo by Avrielle Suleiman on Unsplash

A myslíme to naozaj. Ak si dáte za cieľ schudnúť, či žiť zdravo, v skutočnosti nebudete mať žiadny konkrétny cieľ. Všetko, čo si stanovíte, ostane v abstraktnej rovine. Oveľa lepšie je stanoviť si konkrétne výsledky. Schudnúť 10 kíl. Ísť behať každú stredu. Prečítať 2 knihy mesačne. Tak váš mozog bude mať aspoň akú-takú predstavu o tom, čo chcete naozaj dosiahnuť.

Pozitívna motivácia robí veľa

Photo by Avrielle Suleiman on Unsplash

Práve systém malých cieľov vám pomôže tešiť sa z malých, ale zaslúžených výsledkov. Vydržali ste týždeň bez sladkostí? Výborne! Prešli ste stanovený počet krokov? Vaše vnútro sa bude radovať. A to vás nakopne k ďalšej práci na sebe. Uvidíte, že čoskoro sa vám nové návyky dostanú pod kožu. Časom vám bude chýbať prechádzka či proteínový kokteil. Telo si raz-dva zvykne na nový režim fungovania.

Ešte jedno upozornenie na záver. Zmenu, ktorú chcete urobiť, neodkladajte na zajtra. Začnite hneď teraz. Vypnite televízor a choďte do prírody. Pozeraním nudných seriálov ešte nikto neschudol ani nezbohatol.

Pozri aj: Rok 2018 bude najlepším rokom vášho života. Stačí, ak preto spravíte týchto 5 vecí

popsci
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov