Cestovateľ bez všímavosti je vraj ako vták bez krídel. Všímavosť však nie je jedinou vlastnosťou, ktorou disponujú vášniví cestovatelia. Čomu všetkému vás vaše cesty naučili, alebo ešte len naučia?

Existuje mnoho navzájom prepojených aspektov, ktoré podnecujú našu lásku k cestovaniu. Ak aj ty patríš k milovníkom spoznávania nových miest, krajín, či kultúr, je to pravdepodobne ovplyvnené tým, že rád spoznávaš nových ľudí, veci, miesta, rád ochutnávaš nepoznané jedlá. Neprekáža ti únik z tvojej komfortnej zóny a stratenie predsudkov voči spontánnosti. Jednoducho miluješ ten pocit osobného rastu, ktorý zažívaš vždy s novými zážitkami. Si cestovateľ dušou aj srdcom. A ktoré vlastnosti s tebou zdieľa drvivá väčšina tejto planéty?

Článok pokračuje pod videom ↓

Sme dobrodružní

Náš chtíč za dobrodružstvom spočíva v poznávaní nepoznaného. Bezhlavo sa vrháme do spoznávania nových ľudí, nepoznaných miest, či naberaní zážitkov, o ktorých veľmi nepremýšľame.

lifehack.org
lifehack.org

Empatia

Táto schopnosť je spojená práve so spoznávaním rôznorodých kultúr a ľudí, vďaka ktorým vieme na vec pozerať z rôznych uhlov pohľadu bez predsudkov.

Máme vôľu učiť sa, sme zvedaví

Presne tak, ako rýchlo sa vieme presúvať z miesta na miesto, sme schopní učiť sa nové veci. Vo väčšine prípadov v zásade ani nemáme na výber, lebo sa stávame prirodzene zvedavými a chceme sa učiť.

Zmena je život

Iste sa vám už stalo, že ste napriek vášmu prepracovanému cestovateľskému itineráru náhle zmenili cieľ vašej púte. Keď sa nad tým zamyslíme, nestalo sa to náhodne. Zmena je totiž jednou zo stabilít cestovania.

lifehack.org
lifehack.org

Sebapoznanie

Na našich cestách vidíme, ako sa správame a hlavne to, ako nás vníma naše okolie. A navyše, sebapoznávanie formuje naše EQ.

Sebavedomie

Tým, že vieme vďaka prijímaniu výziev vyliezť z už spomínanej komfortnej zóny, budujeme si svoju hrdosť, respektíve zdravé sebavedomie. Nebojíme sa spoznať nové miesta, ľudí, či spať na neznámych miestach, pretože sme si svojimi rozhodnutiami istí.

Všímavosť

Táto vlastnosť je pri cestovaní priam nevyhnutnou. Viete si predstaviť, že by vám unikli všetky tie krásy navôkol?

goabroad.com
goabroad.com

Lepšie poznáme samých seba

Naše cestovateľské zážitky nás chcene-nechcene nútia spoznať naše limity. Našu silu, našu slabosť, čo máme a nemáme radi. Skrátka učíme sa spoznávať vlastnú osobnosť.

Sme vďační

Na našich cestách často vidíme biedu a hlad, čo nás následne núti rozmýšľať nad tým, že sa vlastne máme dobre a sme vďační za to, v akých podmienkach žijeme. Jedlo predsa nie je samozrejmosť pre všetkých.

stepforwardpag.com
stepforwardpag.com

Vieme oceniť

Z pocitu vďaky vyplýva a rastie aj schopnosť oceniť a vážiť si maličkosti. Nachádzame krásu v tom, čo sme predtým pokladali za samozrejmosť.

Nezávislosť

Na cestách sa stávame veľmi nezávislými. Je to spôsobené tým, že si uvedomujeme zodpovednosť za každý svoj krok. Manažujeme svoj čas, aktivity, vyberáme si miesta, ktoré chceme navštíviť a ľudí, ktorých chceme spoznať. Sme len my a svet.

Pexels
Pexels

Schopnosť prispôsobiť sa

Súvisiac so spomínanými zmenami, ktoré sú pri cestovaní priam nutné, spomenieme ešte našu schopnosť adaptovať sa na akékoľvek podmienky, ktoré naše cesty prinesú. Neostáva nám nič iné, iba vzdať sa svojich doterajších návykov. Túto výzvu ale bez zbytočných okolkov vždy prijmeme.

psych.sk, (Romana Dorotovičová), lifehack.org
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov