Ako to robia niektorí ľudia, že dokážu svojim šarmom okamžite zaujať všetkým navôkol?

Jeff Haden, jeden z najplyvnejších a najpopulárnejších ľudí na LinkedIn a autor takmer 30 titulov o biznise a komunikácií vysvetlil, ako je možné, že niektorí ľudia si dokážu tak ľahko získať dôveru ostatných a urobiť pozitívny dojem. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Poďte sa pozrieť na deväť charakteristík, ktoré zdieľajú ľudia, ktorí nás dokážu tak ľahko očariť.

Neboja sa prehry

cwtv.com
cwtv.com

Okúzľujúci ľudia sa nesnažia za každú cenu vyhrať vo všetkom. Práve naopak, ich cieľom je dať čo najviac s tým, že za to nič neočakávajú. Nie je pre nich ťažké priznať svoju nevedomosť či neúspechy a pokojne hovoria o svojich slabostiach. A to je niečo, čo nedokáže každý.

Vedia otvorene povedať závidím ti alebo toto nedokážem urobiť, prosím, ukáž mi ako, pretože vedia, že ľudia oceňujú úprimnosť a otvorenosť.

Dávajú najavo, že vás radi vidia

nbc.com
nbc.com

Charizmatickí ľudia si uvedomujú dôležitosť udržiavania očného kontaktu, keď sa s niekým zhovárajú. Usmievajú sa vtedy, keď aj vy. Zamračia alebo prikývnu spolu s vami. Najdôležitejšie ale je, že oni len neopakujú všetko, čo robíte – sústredia sa na to, čo hovoríte a opatrne sledujú vaše emócie a slová. Vďaka tomuto veľmi rýchlo nájdete spoločnú pôdu a získate si dôveru človeka, s ktorým hovoríte.

Hľadajú vzájomné porozumenie

cbs.com
cbs.com

Väčšina ľudí podvedome vyhľadáva nezhody a konflikty, ktoré vedú skôr k hádke ako k rozhovoru. Charizmatickí a okúzľujúci ľudia sa snažia vyjsť s každým. Preto sa snažia nájsť tému, v ktorej majú s druhým účastníkom rozhovoru niečo spoločné – pomáha to naštartovať zaujímavú konverzáciu a navodiť pozitívne emócie hneď na začiatku.

Využívajú silu dotyku

help.disney.com
help.disney.com

Dotyk je úžasná pomôcka, ktorá nám pomáha lepšie pochopiť emócie. Existuje experiment, v ktorom sa vedci pokúsili uhádnuť emócie druhého človeka bez toho, aby niečo hovorili. Ukázalo sa, že v 50-85 % prípadov boli tieto emócie interpretované správne.

Takže keď chcete niekomu napríklad pogratulovať, zamyslite sa nad tým, ako to urobiť čo najlepšie. Potrasiete druhej osobe rukou alebo ju len potľapkáte po pleci? To závisí od situácie. Pomôže vám to dokázať úprimnosť vašich slov, prejaviť tie správne emócie, alebo si získať dôveru.

Sú dobrí v používaní výrazov tváre a gest

gif
lakeshoreentertainment.com

Sympatickí ľudia sú schopní prejavovať svoje emócie neskutočne ľahko a akurátne. Sú vďaka tomu schopní zmeniť aj to najnudnejšie rozprávanie na skutočne pútavý rozhovor  – vďaka vhodnej gestikulácií a výrazom tváre. A to podnecuje úprimný záujem druhej osoby.

Neboja sa vyzerať hlúpo

gif
nbc.com

I keď korčuľovanie či Twister možno nepatria medzi ich silné stránky, nemajú strach z toho, že budú pôsobiť trápne. Zvláštne je, že ostatní ľudia ich vďaka tomu ešte viac rešpektujú. Pretože keď ste pripravení ukázať svoje slabosti a nebojíte sa vyzerať pri tom hlúpo, ľudia sa nesmejú na vás. Smejú sa s vami. Pretože každý chápe, že je to úplne v poriadku.

Vedia sa pýtať

leo
21cf.com

Okúzľujúci ľudia vás dokážu ľahko primať k tomu, aby ste hovorili o sebe. Nezdráhajú sa pýtať a zároveň otvorene hovoria aj o sebe. Úprimne ich zaujíma, čo si myslíte a to ich robí dôveryhodnými.

Hneď, ako sa dozviete o človeku niečo nové, opýtajte sa ich na podrobnosti a potom povedzte niečo podobné o sebe. Ukáže sa, že máte spoločné niečo, o čom môžete viesť zaujímavú konverzáciu.

Vždy si pamätajú mená

gif swift
taylorswift.com

Charizmatickí ľudia si vždy pamätajú mená a rôzne drobné detaily. Je to dôležité, pretože keď vás niekto osloví menom, hoci sa poznáte len krátku chvíľu, vo vás budú dojem, že ste o niečo dôležitejší.

Volajte človeka menom a pamätajte si aj mená jeho detí, príbuzných či domácich maznáčikov. Táto osoba vás bude vnímať len pozitívne.

Hovoria menej a počúvajú viac

nbc.com
nbc.com

Väčšina ľudí nevie počúvať a preto je skutočne príjemné, keď hovoríte historku a pre zmenu vidíte, že vás ľudia počúvajú a reagujú na vaše slová. Očarujúci ľudia počúvajú a majú počúvanie radšej ako rozprávanie. Pomáha im to naučiť sa viac zaujímavých vecí o človeku a nájsť tak niečo spoločné.

psych.sk (Simona Gray), brightside.me
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov