Čuch, schopnosť udržať rovnováhu, či posudzovanie tváre iných ľudí - toto všetko úzkosť ovplyvňuje.

Je pravdou, že úzkosť pre nás môže byť v niektorých prípadoch nápomocná. Samotná história nám predsa dokazuje, že väčšinou prežili naši „úzkostliví“ predkovia, ktorých práve úzkosť viedla k tomu, aby sa napríklad pred zverou ochránili čo najlepšie. Pravdou je však zároveň aj to, že všetkého veľa škodí. Ak pociťujete úzkosť pričasto, môže prerásť do úzkostnej poruchy. Tá však neovplyvňuje len myseľ a psychiku trpiaceho človeka, ale aj radu jeho ďalších funkcií a schopností. To, čo všetko dokáže ovplyvniť, vás možno naozaj prekvapí.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Ľuďom trpiacim úzkosťou takmer všetko smrdí

Štúdia z roku 2013 dokázala, že čím väčšiu úzkosť človek pociťuje, tým vyššiu má tendenciu označiť neutrálne vône za nepríjemné pachy. Preto sa bežne stáva, že ľudia trpiaci úzkostnou poruchou napríklad zrazu nemôžu vystáť svoje obľúbené jedlo, alebo svoj roky používaný parfum.

#2: Fyzická aktivita dokáže úzkosť redukovať

Vo všeobecnosti platí, že už 20 minút pohybu denne z vás spraví omnoho uvoľnenejšieho človeka, akým je niekto, kto sa počas dňa žiadnej fyzickej aktivite nevenuje. Ďalšia štúdia z roku 2013 dokonca dokázala, že odpočinok síce zmierňuje symptómy úzkosti, no nespraví vás odolnejšími pred ďalšími stresujúcimi situáciami. Čo sa však týka pohybu, je omnoho účinnejší, nakoľko úzkosť nielenže výrazne znižuje, ale jeho pravidelnosť vás dokáže „obrniť“ aj pred ďalšími životnými skúškami.

#3: Úzkostná osobnosť sa buduje už v detstve

Ďalšia štúdia potvrdila, aký obrovský vplyv má vzťah dieťaťa s rodičmi na ďalší vývin jeho osobnosti. Dokázalo sa totiž, že u detí, ktoré mali s rodičmi citovo chladný vzťah, rodičia ich často neoprávnene kritizovali a pochybovali o ich schopnostiach, bol v dospelosti výskyt úzkostnej poruchy vyšší, ako u detí, ktoré mali s rodičmi dobrý vzťah.

pexels.com

#4: Ľudia trpiaci úzkosťou súdia ľudí podľa ich tváre rýchlejšie

Zaujímavým zistením boli aj výsledky výskumu, ktorý ukázal, že úzkostliví ľudia vyvodzujú závery o druhých oveľa rýchlejšie, a to len na základe ich tváre. Výskum zároveň naznačil, že ľudia trpiaci úzkosťou môžu mať problémy vo vzťahoch práve kvôli tejto skutočnosti – nakoľko sa až priveľmi zameriavajú na výzor iných ľudí.

#5: Úzkosť ovplyvňuje balans

Ľudia trpiaci úzkosťou majú často problémy s rovnováhou. Často ich trápia závraty a pri vážnejšej forme úzkostnej poruchy majú dokonca niekedy počas státia alebo chôdze problém udržať rovnováhu.

#6: Pomôcť môže meditácia

Niektorými milovaná, inými odsudzovaná. Nech je váš názor na ňu akýkoľvek, musíme vziať do úvahy aj fakt, že štúdia z roku 2013 dokázala, že už 20 minút sústredenej meditácie denne dokáže úroveň úzkosti znížiť až o neuveriteľných 39%.

#7: Ľudia trpiaci úzkosťou potrebujú viac osobného priestoru

Každý z nás má nejakú hranicu, ktorá určuje, kam by sa už cudzí človek priblížiť nemal. Tento priestor dosahuje zvyčajne 20-40 cm, samozrejme je to veľmi individuálne. Jedna štúdia však dokázala, že u ľudí trpiacich úzkosťou je tento priestor podstatne väčší, potrebujú teda badateľne väčší osobný priestor, ktorý by im naozaj nikto nemal narúšať.

Pozri aj: 14 MRAZIVÝCH VÝROKOV ĽUDÍ, KTORÍ TRPELI ÚZKOSTNOU PORUCHOU

psych.sk (Henrieta Balázsová), spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov