Tieto psychologické štúdie si v zaslúžili v minulom roku najväčšiu pozornosť. Myslíme si, že oprávnene.

Počet zaujímavých a podnetných psychologických štúdií neustále rastie. Inak tomu nebolo ani v minulom roku, počas ktorého nás psychológovia obohatili aj o tieto zistenia. Nechýba medzi nimi ani štúdia o novom pohľade na depresiu, prekvapujúce zistenia o vplyve bežných liekov na psychiku človeka, či iné.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Nový pohľad na depresiu

Táto štúdia po prvýkrát priniesla zistenie, ktoré hovorí o tom, že depresia nie je len duševnou poruchou, ktorá je sprevádzaná zmenou myslenia, ale aj chorobou fyzickou. Štúdia publikovaná v Journal of Clinical Psychiatry totiž tvrdí, že telo trpiace depresiou stráca schopnosť detoxikovať sa.

Podľa tohto zistenia a podľa tvrdenia, že depresia výrazne ovplyvňuje celé telo by sa dal vysvetliť aj fakt, prečo ľudia trpiaci depresiou musia častejšie čeliť aj chorobám ako rakovina či kardiovaskulárne poruchy.

#2: Intenzívna fyzická aktivita môže byť veľmi účinná pri liečbe depresie

Vedci zistili, že intenzívne cvičenie zvyšuje hladiny dvoch neurotransmiterov, ktorých nedostatok ovplyvňuje depresiu – konkrétne kyselina gama-aminomaslová a glutamát. Ich deficit je spojený aj so vznikom viacerých ďalších neuropsychiatrických porúch.

Ako tvrdí vedúci tejto štúdie, profesor Maddock: „Zvýšená fyzická aktivita môže byť pri prevencii alebo liečbe depresie skutočne užitočná. Samozrejme, nepomôže každému, ale môže pomôcť mnohým.“

#3: Generácia narodená medzi rokmi 1988 – 1994 je výnimočne narcistická

Podľa tejto štúdie je generácia narodená v rokoch 1988 – 1994 (v zahraničných zdrojoch často označovaná ako „millennials“) tou najnarcistickejšou generáciou vôbec.

Joshua Grubbs, ktorý viedol tento výskum a ktorý sám do tejto generácie patrí, hovorí: „Samotní ľudia, ktorých sa toto tvrdenie týka, s ním súhlasia. Nesúhlasia len s tým, ako je dnes narcizmus definovaný.“

#4: Kreslenie zlepšuje našu pamäť

Skúšali ste niekedy kaligrafiu, teda „kreslenie slov“? Ak nie, mali by ste to čím skôr napraviť. Podľa tejto štúdie je totiž práve kaligrafia prostriedkom, ktorý dokáže zlepšiť vašu pamäť. Vedci hneď dodávajú aj dobrú správu – ide o samotný proces, nie o kvalitu výsledku vašej práce.

Autor štúdie, Jeffrey Wammes, dodáva: „Nezáleží na kvalite vašich obrázkov, nemusíte byť umelcom. Využiť túto techniku môže naozaj každý.“

pexels.com

#5: Ženy s podváhou považujú muži za najatraktívnejšie

Táto štúdia tvrdí, že ženy, ktoré majú podváhu (teda opak nadváhy), sú pre mužov najatraktívnejšie. Vedci vykonali túto štúdiu v 10 krajinách sveta, no výsledky boli všade rovnaké. Mužov najviac priťahovali ženy s hodnotami BMI vykazujúcimi podváhu, pričom ich atraktivita výrazne klesala s tým, ako hodnota BMI stúpala.

Jeden z autorov štúdie, Lobke Vaanholt dodáva: „Väčšinu ľudí toto zistenie pravdepodobne príliš neprekvapí. Ideálom krásy je predsa vo všetkých médiách aj v móde štíhla žena.“ Za ďalšie možné vysvetlenie výsledku tejto štúdie vedci považujú fakt, že muži si spájajú štíhlosť s mladosťou – preto preferujú tie najštíhlejšie ženy.

#6: Inteligentní ľudia sú zväčša samotári

Výsledkom ďalšej štúdie bolo zistenie, že tí najinteligentnejší ľudia bývajú väčšinou samotári. Štúdia tým však odporuje niekoľkým predošlým, ktoré upozorňovali práve na dôležitosť socializácie a na nevyhnutnosť častého kontaktu so svojím okolím.

Psychológovia sú však o svojej pravde presvedčení. Výsledky svojho výskumu vysvetľujú tvrdením, že s inteligenciou automatický prichádzajú aj dlhodobejšie ciele a zameranie sa na pracovné úspechy. Socializácia tak pri tomto procese môže pôsobiť skôr rušivo, nehovoriac o tom, že inteligentní ľudia mnohokrát vo svojim okolí nenachádzajú potrebné pochopenie a podporu.

#7: Paracetamol zabíja schopnosť empatie

Paracetamol je liečivou látkou s analgetickými a antipyretickými účinkami. Je zložkou mnohých voľnopredajných liekov, ktoré pri bolesti užívame už takmer automaticky. Táto štúdia však dokázala, že tieto lieky nezabíjajú len bolesť, ale aj našu empatiu.

Autor štúdie, Dominik Mischkowski, vraví: „Naše zistenia dokazujú, že ak užijete paracetamol, strácate schopnosť pocítiť empatiu voči bolesti druhých ľudí.“

Pozri aj: NOVÉ PSYCHOLOGICKÉ ŠTÚDIE ODHALILI 8 ZISTENÍ O OSOBNOSTI ČLOVEKA, KTORÉ VÁS NAOZAJ PREKVAPIA

psych.sk (Henrieta Balázsová), spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov