Všetci vieme, že rozchody sú ťažké. Či už ide podnet zo strany tvojej alebo tvojho partnera, často sa stane, že je to emocionálne a fyzicky veľmi stresujúce. Keď sa rozchádzaš s partnerom, často máš pocit, že už si nikoho ako je on nenájdeš a tvoje telo zažíva viac než len emocionálny stres.

To, že rozchod má vplyv na tvoju mentálnu stránku je jasná vec. No to, že je v ohrození aj tvoje fyzické zdravie vie málokto. Môže mať naozaj výrazný dopad na tvoje telo ako celok. Aj tvoje telo, aj myseľ trpia a často sa stane, že sa to odrazí aj na tvojom celkovom zdraví. Týchto 6 škodlivých dopadov môže postihnúť naozaj každého, kto si prechádza náročným rozchodom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nespavosť

Takzvaná insomnia je absolútne bežná po ťažkom rozchode. Nejde len o to, že sa sústredíš na svojho bývalého partnera, dôvod rozchodu a ako dať veci dokopy, ale rozchod sám o sebe aktivuje v tvojom mozgu oblasť, ktorá je spojená so stresom. Stres môže nespavosť spôsobiť veľmi ľahko a to je dôvod prečo nemôžeš spávať ani po rozchode.

Tvoje telo sa lieči

Vzťahy a ľudia nás robia šťastnými. Keď si vo vzťahu, tvoj mozog produkuje dopamín, oxitocín a serotonín v rámci pocitov k tvojmu partnerovi. Po rozchode telo a mozog prechádzajú niečím ako dopamínovou očistou, čím vlastne samé seba lieči.

Pexels

Pokles sexuálnej túžby

Keď si vo vzťahu, sex je proste lepší. Samozrejme, že si môžeš nájsť nezáväznú známosť hneď po rozchode, ale tvoj mozog vie, že to nebude také dobré ako s tvojim partnerom. To je aj dôvod, prečo po rozchode neprahneš hneď po ďalšej veľkej láske, potrebuješ proste čas na to, aby si sa dal/a dokopy.

Depresia

Keď si smutný/á zo straty partnera cítiš, že ťa nič nedokáže spraviť znova šťastným. Avšak existuje obrovský rozdiel medzi tým byť smutný z rozchodu a trpieť klinickou depresiou. Negatívna skúsenosť môže ľahko spôsobiť mentálne problémy ako je depresia, preto sa neboj vyhľadať odbornú pomoc ak sa na to budeš cítiť.

Pexels

Fyzická bolesť

Nie je to až také nezvyčajné pociťovať fyzickú bolesť po rozchode. Preto sa tomu aj hovorí zlomené srdce, lebo niektorí ľudia pociťujú bolesť na hrudi v podobných situáciách. U niekoho to dokonca hraničí aj s bolesťou ako pri infarkte a pri výskumoch sa dokonca zistila abnormálna aktivita u niektorých ľudí na srdcovom svale.

Kolísanie váhy

Naberanie alebo strácanie hmotnosti je ďalší bežný fyzický symptóm pri rozchode. Prejedanie sa môže zvyšovať dopamín, ktorý tvojmu telu prirodzene po rozchode chýba. Na druhej strane môžeš úplne stratiť chuť do jedla rovnako ako keď si chorý/á. Zmena váhy závisí od toho, ako sa tvoj mozog vyrovnáva so žiaľom.

Pozri aj: 11 PRAVÝCH DÔVODOV, PREČO SÚ MODERNÉ VZŤAHY TAK KREHKÉ

interez.sk (Ivana G.), dailyvibes.org
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov