Naša láska je veľmi krehká, mali by sme sa usilovať o to, aby sme si ju vypestovali ku každému. Áno, môže to byť naozaj veľmi ťažké, ale keď dokážeme nabádať k tomu lepšiemu naše deti, mali by sme sa naučiť aj seba.

Správať sa k deťom láskavo pre nás nepredstavuje žiadny problém. Problém nastáva, keď sme so svojimi rovesníkmi. Nie len k deťom, ale ku všetkým vekovým vrstvám ľudí by sme sa mali správať láskavo a šíriť lásku vôkol. Samozrejme, mnohým z nás sa to nedarí, nie teda možno v takom rozsahu, ako by sme chceli. Ale môžme sa polepšiť. Nie je to beh na krátku trať, preto treba vytrvalosť. Vypestovať si lásku môže byť pokojne práca na celý život, no týchto 5 spôsobov, vám zaručene pomôže.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pre mnohých z nás je úplne jednoduché a prirodzené reagovať na hrozby od detí. Vieme totiž, že nás majú radi, vieme, že to nemyslia až tak vážne – myslia to vážne teda iba v tom jednom okamihu a vieme, že je to všetko len pre to, že sú možno hladné, unavené alebo rozrušené z nejakej udalosti, ktorá sa stala v škole, či medzi priateľmi. Čo sa týka detí, je pre nás relatívne jednoduché chovať sa milo, zrelo, múdro a láskavo. Tak prečo je potom také ťažké chovať sa takto aj medzi našími rovesníkmi? Dokázali by sme sa takto láskavo, ako sa chováme ku svojim potomkom, chovať aj k dospelým ľuďom? Rozhodne by sme sa o to mali minimálne pokúšať a týchto 5 spôsobov môže len pomôcť.

Najprv miluj seba

Na druhých premietame iba to, čo si myslíme sami o sebe, respektíve, čo cítime sami k sebe. Ak budeme veľmi drsní sami na seba, samozrejme, že nebudeme nikdy dostatočne milí ani na druhých. Ale ak dokážeme otvoriť svoje srdce a dokážeme sami sebe poskytnúť lásku, prijať sa, takí akí sme, zaručene tým otvoríme dvere aj pre iných. Jednoducho, ak sa naučíme milovať samých seba, naučíme sa lepšie milovať aj druhých.

pexels.com
pexels.com

Nauč sa vidieť v ľuďoch to dobré

Áno, možno je to veľmi ťažké pozrieť sa na človeka a uvidieť v ňom len všetko dobré. Najmä kvôli tomu, že nejeden z nás sa už neraz popálil a sklamal v ľuďoch. Aj napriek tomu by sme si mali všímať len tie pozitívne stránky a doslova žasnúť nad všetkými atribútmi iných ľudí: na ich výške, ich dôvtipe, ich osobných kvalít, jednoducho čokoľvek. Je to možno trochu ťažšie, ale treba sa o to pokúšať.

pexels.com
pexels.com

Počúvaj iných

Predstavte si muža, ktorý spáchal tie najhoršie skutky sveta. Teraz si predstavte jeho detstvo. Možno ho niekto zneužil, alebo mu ukázal, že nikomu na ňom nezáleží. Predstavte si chlapca, ktorý ticho plače večer čo večer a nie je nikoho, kto by mu zotrel slzy z líc. Naše srdce sa zmäkčuje, aj keď to samozrejme neospravedlňuje jeho skutky. No zapamätajte si: Nie je nikto, koho sa nedá nemilovať po vypočutí jeho príbehu – Mary Lou Kownacki.

pexels.com
pexels.com

Zostaň pokojný a nad vecou

Nemôžte kontrolovať správanie iných – môžte kontrolovať len správanie seba. Snažte sa chodiť po svete s pokojným postoj, ktorý zostáva stabilný, bez ohľadu na to, ako sa ku vám správajú ostatní. Keď sa cítite ohrození, alebo vytočení, počítajte do 10 a skúste sa upokojiť. Ak ani to nestačí, môžte sa na chvíľu vzdialiť od celej situácie a predstaviť si samých seba v nejakom krásnom prostredí (či už na jazere pri západe slnka, alebo v zasnežených horách), alebo v prítomnosti nejakej milej osoby (niekoho, koho poznáte, alebo to môže byť aj imaginárna bytosť. Až budete pripravený naspäť sa zapojte a snažte sa oddeliť podstatu toho, čo človek hovorí od svojich pocitov ohrozenia či provokácie. Samozrejme, že to nie je jednoduché a preto to musíme skúšať.

pexels.com
pexels.com

Nesúď ostatných

Súdiť iných je zlé jednak pre vaše vzťahy a jednak nemôžte tak mať radi všetkých ostastných – a to aj so všetkými ich nedostatkami. Každý sme si v živote niečím museli prejsť, prípadne si prechádzame. To neznamená, že by ste si nemali ale všímať zlé správanie druhých ľudí (alebo hlavne aj svoje vlastné). Ale, je to obrovský rozdiel medzi pozorovaním a odsudzovaním. Odsudzovanie iných je akt dištancovania sa od druhých a od seba. Pozorovanie sa ale dá vykonať aj nestranne a s láskou.

pexels.com
pexels.com

Rovnako, ako dokážeme odpustiť deťom ich postoje a zároveň ich nabádame k tomu lepšiemu, mali by sme urobiť to isté aj so sebou. A akonáhle to skúsime na sebe, prídeme na to, že je to celkom jednoduché urobiť to aj na ostatných.

Pozri aj: 8 ZÁKLADNÝCH PRÁVD, NA KTORÉ OBČAS ZABÚDAJÚ AJ TÍ NAJINTELIGENTNEJŠÍ ĽUDIA

psych.sk (Alexandra Geletová), huffingtonpost.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov