Síce sa neocitli na čele rebríčkov v návštevnosti, no určite stoja za to, aby ste im dali šancu.

Niektoré filmy boli natočené preto, aby nás prinútili zamyslieť sa nad tými najnáročnejšími filozofickými otázkami. Týchto päť k nim určite patrí a ich úlohou nebolo osloviť čo najväčší počet divákov, ale vyvolať vo vás radu otázok o živote, o smrti, o existencii, či o zmysle života.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Bdelý život (2001)

Čo je skutočnosťou a čo je len snom? Je človek vôbec schopný rozlíšiť ich? Čo je to vlastne sen a čo ak ním je celý náš život? To je len zopár otázok, ktoré budú nahlodávať vašu myseľ ešte dlho po zhliadnutí tohto filmu.

Jeho hlavnou postavou je muž, ktorý putuje po svete a každý, koho stretne, s ním chce diskutovať o zmysle života. Hlavný hrdina niekedy odpovedá, no niekedy len počúva názory ľudí, ktorí sa na život pozerajú z najrôznejších uhlov ovplyvnených sociológiou, náboženstvom, vedou, či umením.

#2: Samsara (2011)

Samsara je dokumentárnym filmom, ktorý bol natočený v roku 2011. Názov filmu predstavuje sanskritské slovo, ktoré označuje večný kolobeh narodenia, smrti a nového narodenia. Tento večný kolobeh je zároveň aj hlavnou myšlienkou celého filmu.

Dielo bolo natáčané 5 rokov v 25 krajinách sveta a ako divákov vás zavedie ako na posvätné miesta, tak aj do priemyselných zón, či do oblastí nepoškvrnenej prírody. Vo filme však nečakajte žiadne dialógy, vaše zmysly namiesto nich podnietia nezabudnuteľná hudba a jedinečné obrazové zábery.

#3: Strýko Búnmí (2010)

Strýko Búnmí bol prvým thajským filmom, ktorému sa podarilo získať jedno z najprestížnejších filmových ocenení Palme d’Or na filmovom festivale v Cannes. Jeho hlavnou postavou je strýko Búnmí, ktorý zomiera a počas posledných dní svojho života chodí objavovať svoje minulé životy spoločne so svojimi najbližšími – či už v ich duševnej, alebo fyzickej podobe.

Film, ktorý sa odohráva v úchvatných prírodných scenériách sa zaoberá otázkami ľudskej pamäte, transformácie, reinkarnácie, či odhaľovaním tej najprirodzenejšej podstaty človeka na sklonku jeho života.

https://www.youtube.com/watch?v=tlPRe9peigI

#4: Pod kožou (2013)

Hlavnou postavou tohto filmu je Scarlett Johansson, ktorá v ňom však nemá žiadne meno. Mimozemská korporácia ju zošle na Zem, aby splnila zvláštnu misiu. Jej úlohou je loviť mužov – nie však v prenesenom význame, ale doslovne, nakoľko v jej svete je ľudské mäso považované za lahodnú potravu. K ľuďom ju však niečo začína priťahovať čoraz viac, čo je však v rozpore s jej druhom.

Film sa na rozdiel od predošlých nezaoberá otázkami života a smrti, ale skôr záhadami ľudského vedomia, prežívania a vývoja.

#5: Vojdi do prázdna (2009)

Film je výnimočný už len svojím spracovaním – maximálne vás vtiahne do deja tým, že sa stanete jednou z jeho postáv. „Žmurkanie“ kamery zobrazujúce ľudské žmurkanie sa síce po čase môže stať rušivým, no filmu to na jeho atraktivite neuberá.

Príbeh hovorí o dvoch súrodencoch, Oskarovi a Linde, ktorí sú po smrti svojich rodičov rozdelení. Opäť sa stretávajú až po nejakom čase v Tokiu – rušnom meste, ktoré je plné drog, nočných klubov a neónov. Sľúbia si, že spolu ostanú už navždy, no Oskar zomiera. Svoj sľub, ktorý dal sestre však nechce porušiť a tak ako duch blúdi nočným Tokiom. V tom momente vám prestane byť zrejmé, čo je vlastne prítomnosťou, čo minulosťou a čo budúcnosťou. Film má predovšetkým vyvolať otázky, či existuje posmrtný život, alebo či je pravdivá teória, že naša myseľ po smrti v zúfalej snahe prežiť „niekde“ uviazne a celý predchádzajúci život premieta neustále dookola.

https://www.youtube.com/watch?v=bKRxDP–e-Y

Pozri aj: 10 FILMOV O DUŠEVNÝCH PORUCHÁCH, KTORÉ VÁS ZAVEDÚ DO NAJTEMNEJŠÍCH ZÁKUTÍ ĽUDSKEJ MYSLE

psych.sk (Henrieta Balázsová), learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov