Hovorí sa, že to, čo sa v mladosti naučíte, v starobe ako keby ste našli. Napriek tomu existujú prípady, v ktorých to nie je tak úplne pravda. Koľkokrát ste počuli, že niečo je koniec a pritom to bol len začiatok? Koľko krát vám hovorili, že niečo je beznádejné a zničili tým vašu vnútornú nádej?

Detstvo nám prinieslo nespočetne veľa cenných rád a skúseností, ale rovnako ako nič nie je dokonalé, tak ani tieto rady neboli vždy bez chyby. Pozrime sa spolu do minulosti na veci, ktoré nás od mlada učili, no neboli správne.  Týchto 5 klamstiev ste určite počuli aj vy a mnohí z nás dodnes veria tomu, že sú pravdou. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Začať odznova nie je dobrá voľba a mala by to byť až posledná možnosť

Je chybou nášho sociálneho systému, že pokladáme začínanie odznova za poslednú možnosť. Posielame deti na vysokú školu v 17-18 rokoch s tým, že si majú vybrať povolanie, ktorému sa majú venovať zvyšok života.

Ľudia akosi neberú do úvahy, že zlé rozhodnutia jednoducho k životu patria. Začínanie od znova nie je ľahké, ale ľahké nie je ani robiť niečo, čo nemáte radi, a čo vám nie je súdené. Pravdou je, že ani šach sa nedá vyhrať, ak sa pohybujete len vpred, a tak to je aj so životom.

Existuje obrovský rozdiel medzi začínaním odznova a vzdávaním sa. Len málokedy plány vychádzajú do poslednej bodky, a preto sa nebojte spraviť krok späť, pretože často je to tá najlepšia možnosť.

pexels.com

Nepohodlie je nežiadúce

Nepohodlie je tiež formou bolesti a napriek tomu, že to nie je „silná“ bolesť, vykročiť zo svojej komfortnej zóny je ťažké a preto sa v nej väčšina ľudí rozhodne ostať. Takéto nepohodlie je však základom osobného rastu a tým, že sa nepohodlia bojíte, len hádžete za hlavu príležitosti, skúsenosti a všetky skvelé veci, ktoré vás za hranicami vašej komfortnej zóny čakajú.

Preto ak podstúpite čo i len malý krok z oblasti komfortu každý deň, uvidíte, že krok po kroku sa vám podarí zvyknúť si aj na nepohodlie a zistíte, že vás posúva stále ďalej. Pretože to, že sa v tej chvíli cítite nepohodlne a vystresovane neznamená to, že na ďalší deň vám vďaka tomu nebude lepšie.

Zármutok je záťaž, ktorá nás časom zničí

Určite ste už počuli, že smútiť príliš dlho nie je zdravé. Hovorí sa, že čas vylieči všetky rany, a že by sme mali nechať smútok ísť. Slzy vraj nepomáhajú, ale to nie je pravda.

Niekedy sú slzy nevyhnutné k zotaveniu po strate niekoho blízkeho. Preto pokiaľ vy cítite, že vám zármutok a plač pomáhajú, nebojte sa plakať len preto, že ľudia hovoria, že by ste nemali. Napriek tomu, že sa to počúva ťažko, potrebujeme občas cítiť bolesť, lebo keby sme ju nepoznali, nevedeli by sme si vážiť to, čo máme.

Práve bolesť zo straty nás učí ľudskosti. Čiže áno, zármutok dokáže byť záťaž a dokáže nás ničiť, ale v rovnakej miere je zdravý a pomáha nám vyrovnať sa s ranami života. Ak stratíte niekoho blízkeho, zármutku sa nikdy úplne nezbavíte, ale je to v poriadku, pretože to znamená, že ste tú osobu naozaj milovali a aj taká emócia ako smútok buduje váš charakter.

pexels.com

Všetko, čo v živote zažívame na vlastnej koži, je skutočné

Ako deti sme často počúvali, že nemáme veriť klebetám, ale veciam, ktoré vidíme na vlastné oči a zažijeme na vlastnej koži. Napriek tomu, že to znie logicky, nemusí to byť vždy pravdou. Pretože ako ľudské bytosti, náš vnútorný dialóg často dokáže ovplyvniť nielen to, čo cítime ale aj to, čo vidíme.

To je presne dôvod toho, že ľudia môžu zažiť tú istú skúsenosť a interpretovať ju rozdielne. To, ako príbeh interpretujeme sami sebe je len jeden pohľad na vec, pretože hocikto iný môže mať tento pohľad iný.

Formujú ho naše skúsenosti z minulosti a preto, keď sa nabudúce stretnete s nesúhlasom druhej strany, skúste sa najskôr zamyslieť, čo z vašej minulosti vás spája s danou osobou.

Je ťažké skončiť so zlými návykmi

Je pravdou, že sa staneme tým, čo sa v našom živote neustále opakuje. No slovo „ťažké“ je opäť len o uhle pohľadu. Pokiaľ vás vaše zvyky neposúvajú vpred, držia vás späť. A keď vás niečo drží späť, je čas na zmenu.

Zmena zvykov je proces ako každý iný. Nie je to ľahké, ale nepomôžu vám ani výhovorky. Pretože vždy je ľahšie nezmeniť nič, než sa o to aspoň pokúsiť. Je ľahšie sťažovať sa, než konať. Je ťažké priznať si to, no je to pravda.

Musíte si len pripomínať, že na zmenu zlých návykov si stačí uvedomiť čo a prečo robíte zle a rozložiť zmenu na malé akcie.

pexels.com

Napriek tomu, že minulosť a dospievanie nás naučili mnoho cenných rád, týchto pár spomenutých vyššie by medzi ne patriť nemalo. Preto sa na ne snažte zabudnúť čo najrýchlejšie a pripusťte si, že pravda tu stále je, aj keď je niekedy ignorovaná alebo popieraná. Nenechajte sa opantať klamstvami a polopravdami len preto, že ste sa ich naučili už ako malé deti.

Pozri aj: TÝCHTO 10 POCITOV JE NEPRÍJEMNÝCH, NO SÚ ZNAKOM TOHO, ŽE STE NA SPRÁVNEJ CESTE

psych.sk (Ivana G.), marcandangel
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov