Ak sa napríklad s niekým zoznamujeme, alebo len chceme niekoho poznať úplne do hĺbky, tieto otázky sú najlepšie na to, ako spoznať niečie pravé ja, to, aký je v skutočnosti.

Vo svojom živote všetci chceme niekoho, kto by nás poznal, kto by si nás vypočul a načúval nám, niekoho, kto by nás ocenil, alebo niekoho, kto by sa nás pýtal otázky, ktoré sa iná nepýtajú. V podstate chceme len niekoho, kto by nás pochopil, no veľa ľudí práve na to nemá čas. Žijeme vo veľmi uponáhľanom svete, kde sa ľudia každý deň za čímsi náhlia a počúvanie iných, či záujem o iných, zdá sa, že rýchlo mizne. Ľudia sú však odjakživa priťahovaný k dobrým poslucháčom, no nanešťastie, takých naozaj dobrých poslúchačov už veľa nie je. Veľmi rýchlo totiž dokážeme prísť na to, či tá druhá strana naozaj počúva, alebo sa iba tak tvári a predstiera to. Pointou je to, že ak sa chceme s niekým spojiť na hlbokej úrovni, musíme sa naučiť im načúvať. To znamená, že všetky rozptýlenia či pochybnosti musia ísť bokom a my sa tomu druhému musíme venovať. Inými slovami, musí to byť o nich, nie o nás.  A preto, ak naozaj chcete spoznať niekoho do hĺbky a chcete vedieť, aký v skutočnosti je, tieto otázky vám môžu pomôcť.

Aké je tvoje životné motto, alebo filozofia podľa ktorej žiješ?

Ak sa opýtate takúto otázku, môžte dostať jednoduchú odpoveď, ako napríklad “Hakuna Matata” alebo odpoveď, ktorá bude niesť nejakú hlbšiu myšlienku. No v každom prípadne, táto otázka vám pomôže spoznať základný pohľad na život daného človeka, či majú tento pohľad pozitívny alebo negatívny, prípadne ako naň reagujú.

Ktorú vec na sebe máš najradšej?

Táto otázka vám zas ukáže úroveň sebavedomia človeka, s ktorým rozprávate. Ak nedokážu odpovedať, znamená to, že nemajú veľmi pozitívne vnímanie seba samého. Naopak, ak sa vynájdu a dokážu na túto otázku odpovedať, aspoň budete vedieť, čo si o sebe myslia.

pexels.com
pexels.com

Veríš v nejaké náboženstvo?

Táto otázka vám možno príde veľmi obyčajná, ale poznať to, v čo verí druhá osoba, prípadne akú vier vyznáva vám umožní porovnať to s vašími názormi a zistiť tak, či ste s tou osobou kompatibilní.

Ktoré obdobie tvojho života bolo to najlepšie?

Opäť platí, pointou je ukázať to, že sa zaujímate o život druhého v každom jednom jeho aspekte. A táto otázka vám umožní aspoň trochu načrieť do minulosti danej osoby, ktorá mohla byť všelijaká.

Aká bola najhoršia vec, ktorá sa ti stala?

Možno je táto otázka trúfalejšia v tom, že častokrát sa ľuďom stávajú naozaj hrozné veci, o ktorých si nedokážeme ani predstaviť. No, ak chceme niekoho spoznať naozaj, musíme tiež vedieť čím zlým si prechádzal, prípadne prehádza. Jednoducho, aj tá zlá a negatívna stránka patria k tomu.

pexels.com
pexels.com

Aký je tvoj najväčší sen?

Mnoho ľudí, verte tomu, alebo nie, nechce zdieľať svoje sny s ostatnými, pretože sa boja odmietnutia. A to, že sa pre niekoho otvoríte, a vypočujete si ho aj z tohto hľadiska, zabezpečí to, že vám budú veriť. A vy sa taktiež dozviete, možno aké plány má dotyčný do budúcnosti, teda ktorým smerom chce, aby sa uberal jeho život.

Čo si chcel byť, keď si bola/bola dieťa?

Vďaka otázke ako je táto, dokážete spoznať to malé hravé dieťa, ktoré drieme a ukrýva sa v každom z nás. Detské sny a túžby jednoducho nevýlučne patria k životu, a mnohí z nás ešte stále, aj po rokoch, na nich dokážu lipnúť. Preto, ak chcetme poznať niekoho naozaj do hĺbky, je dobré poznať aj túto jeho stránku.

pexels.com
pexels.com

Čo bol tvoj najväčší úspech?

Nechajte, nech ostatní na chvíľu žiaria a užijú si aspoň takto svoj moment slávy. Tým, že umožníte niekomu, aby zdieľal svoje úspechy, ukážete, že vám na ňom naozaj záleží.

Prečo si myslíš, že sme všetci tu?

Táto otázka može spadať do kategórie tých otázok, ktoré budete zrejme rozmýšľať, či ju položiť alebo nepoložiť, budete dlho zvažovať, no v konečno  dôsledku, je dobré sa opýtať. Odpoveď ktorú dostanete vám môže dať novú perspektívu.

Aký bol tvoj najlepší vzťah? Zlomil/Zlomila si už niečie srdce?

Tákato otázka je zase taký menší výlet do minulosti, a mohla by prípadne otvoriť aj staré rany, ale ak by na takúto otázku nechcel niekto odpovedať, určite to hneď povie. Vzťahy sú dôležité a otázky ako tieto dve vám umožnia spoznať ich na tej najintímnejšej úrovni. Teda, ak sa predsa len dostanete k odpovedi, dokáže vám poskytnúť významnú časť minulosti daného človeka.

pexels.com
pexels.com

Ak by si vo svete mohol/mohla zmeniť jednu vec, čo by to bolo? A za čo si vďačný/vďačná?

Otázkami, aké sú napríklad aj tieto sa dokážete veľmi jednoducho a rýchlo dostať k informácii, ktorá hovorí o tom, čo druhých motivuje a na čom im na tomto svete naozaj záleží, a čo si na tomto svete cenia úplne najviac.

Máš rád/rada svoju prácu? Ak nie, čo by si chcel/chcela robiť namiesto toho?

Bohužiaľ, žijeme vo svete, kde mnoho ľudí nemá rado svoju prácu. Vykonáva ju, lebo musí, prípadne nezostáva žiadna iná možnosť, no v skutočnosti to robiť vôbec nechce, nuž, a niekedy je to aj poriadne vidno. Ak sa však opýtate v podstate na vysnívané povolanie, otázka vám dokáže otvoriť dvere k novým možnostiam.

pexels.com
pexels.com

Aké sú tvoje koníčky?

Samozrejme, že ak chceme niekoho poznať, musíme zistiť aj takéto, na prvý pohľad možno celkom obyčajné veci. No to, čo druhého zaujíma, aké má hobby, ako trávi svoj voľný čas, dokáže o ňom vypovedať veľa.

Ak by peniaze nič nepredstavovali, čo by si v živote robil/robila?

Pomocou tejto zaujímavej otázky možno nahliadnúť aj k snom danej osoby, prípadne sa dozvedieť, čo by daný človek urobil, ak by mal úplnu slobodu a ak by mohol tráviť všetok, nie len ten voľný čas, úplne podľa seba.

pexels.com
pexels.com

Čo si praješ, aby ľudia na tebe pochopili?

Častokrát sa cítime smutní a je to práve z toho, že máme pocit, že sme nepochopení, že na tomto svete naozaj nie je nikto, kto by rozumel nám, alebo naším problémom. Takouto otázkou vzbudíte u druhého záujem. Záujem o to, že ho chcete naozaj pochopiť.

Ak by si mohol vrátiť čas, čo by si urobil inak?

Otázky ako tieto sú veľmi intímne, a taktiež sa mnohé týkajú minulosti. Ľudia sa o takýchto veciach zdráhajú hovoriť, a vôbec sa netreba čudovať. Teda zo všetkých tých otázok, táto vám napovie to, či má človek výčitky alebo nie, prípadne prečo ich má.

Čo je tá najšialenejšia, alebo najvzrušujúcejšia vec, ktorú si urobil/urobila?

Ľudia milujú, ak sa aj s ostatnými môžu podeliť o svoje spomienky, o svoje najlepšie zážitky, ktoré v nich vyvolávali radosť, či pri ktorých sa naozaj veľmi dobre bavili. Aj takouto cestou sa dokážete dozvedieť viac o ich živote.

Na čo najčastejšie myslíš?

Je to jednoducho tak. Ľudia sa proste chcú podeliť s ostatnými o to, čo sa im ženie mysľou. Ak sa niekoho teda opýtate takúto otázku, v podstate im poskytnete priestor na to, aby sa aj oni mohli vyjadriť.

pexels.com
pexels.com

Pozri aj: PSYCHOLOGICKÝ TEST: ODPOVEDZTE SI S NIEKÝM NA TÝCHTO 36 OTÁZOK A JE TAKMER ISTÉ, ŽE SA DO SEBA ZAĽÚBITE

psych.sk (Alexandra Geletová), powerofpositivity.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov