Vek, ktorý síce značí hranicu dospelosti, no s dospelosťou toho väčšinou až tak veľa spoločného nemá. Kto z vás vedel v 18-tich rokoch, čo má v skutočnosti robiť so životom? Asi nikto. Pri nasledujúcich 18-tich veciach si budete bezpochyby želať, aby ste ich vedeli už vtedy. Pokiaľ 18 rokov ešte len máte, alebo sa k tomu veku blížite, čítajte o to pozornejšie.

Viete, čo by ľudia najradšej spravili, keby sa mohli vrátiť v čase? Samozrejme, že každý by svojmu 18-ročnému ja povedal veľa vecí a pravdepodobne aj uštedril pár faciek, no určite by sebe a ďalším osobám v tomto veku nezabudol spomenúť nasledovné:

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Urobte veľa chýb

Životné chyby vás naučia dôležité lekcie. Najväčšia chyba, akú môžete spraviť, je nespraviť nič, a to len preto, že sa chýb bojíte. Život nie je o tom, koľko šancí dostanete, ale ako ich využijete a nikdy si na 100 percent nebudete istí, či to bude fungovať. Ale pokiaľ nič nespravíte, môžete si byť istí, že nič nebude tak, ako si želáte. Musíte sa do toho proste vrhnúť a nehľadieť na to, ako to vypáli. Buď uspejete, alebo sa niečo naučíte.

#2: Nájdite si ťažkú prácu, ktorú milujete

Jediná kariérna rada, ktorá by stála za to, aby ste ju povedali vášmu 18-ročnému ja je tá, že výber práce by sa nemal zakladať na cieľoch, plánoch a odporúčaniach druhých. Najlepšia kariéra sa zakladá na jednoduchom pravidle: je ťažká, ale baví vás. Pokiaľ zostanete úprimní voči sebe a budete nasledovať svoje záujmy a hodnoty, úspech môžete nájsť aj cez vášeň. Pretože žiadna ťažká práca nie je až taká zlá, pokiaľ sa sústredíte na svoju vášeň.

#3: Investujte do seba čas, energiu a peniaze každý deň

Keď investujete do seba, nikdy nemôžete stratiť a môžete si byť istí, že v priebehu času sa vďaka tomu zmení trajektória vášho života k lepšiemu. V skutočnosti ste produktom toho, čo viete, čiže čím viac času, peňazí a energie investujete do získavania vzdelania a vedomostí, tým väčšiu kontrolu nad svojím životom získate.

pexels.com

#4: Objavujte nové myšlienky a príležitosti tak často, ako je to možné

Strach z neúspechu a strápnenia sa je súčasťou ľudskej prirodzenosti a občas vás môže zabrzdiť pri skúšaní nových vecí. No musíte sa cez tento strach preniesť, pretože na prežitie plnohodnotného života je jednoducho potrebné zažiť unikátne skúsenosti. A čím jedinečnejšie tie skúsenosti sú, tým zaujímavejší je aj váš životný príbeh. Takže objavujte toho tak veľa, koľko je len možné a zdieľajte všetko ľuďmi, na ktorých vám záleží. Pretože ak to robiť nebudete, bude to ako keby ste ani nežili.

#5: Pokiaľ chcete zlepšiť vaše kariérne skúsenosti, sústreďte sa viac na menšie veci

Predstavte si to na príklade karate: čierny pás spraví omnoho väčší dojem, než hnedý. No spraví hnedý pás naozaj väčší dojem, než červený? Pre väčšinu ľudí zrejme nie. Spoločnosť si proste omnoho viac cení expertov na určitú konkrétnu vec, než ľudí, ktorí sú priemerní vo viacerých. Ťažko pracovať znamená veľa, no nie pokiaľ záujem pracovať nejde správnym smerom. Takže sa radšej sústreďte na získanie pár relevantných pracovných skúseností, než by ste mali ovládať všetky, ale minimálne.

#6: Ľudia nedokážu čítať myšlienky, musíte im povedať, čo si myslíte

Nikto nebude vedieť, ako sa cítite, pokiaľ mu to nepoviete. To platí aj pre vášho šéfa. Netuší, že si myslíte, že si zaslúžite povýšenie, pretože ste mu to jednoducho nepovedali. Takisto to pekné dievča nevie, že sa vám páči, lebo ste príliš ostýchaví, aby ste jej to povedali. Život je o komunikácií s ostatnými a často budete musieť rozhovor začať práve vy. Musíte ľuďom povedať, nad čím uvažujete a verte tomu či nie, je to naozaj veľmi jednoduché.

pexels.com

#7: Robte náhle rozhodnutia a konajte

Keď ide o nejakú úžasnú príležitosť, nebojte sa do toho skočiť po hlave, pretože pokiaľ to neurobíte vy, niekto iný to spraví určite. Nič nezmeníte ani nespravíte žiaden pokrok, pokiaľ sa budete držať v úzadí a príliš o tom premýšľať. Verte tomu, že existuje obrovský rozdiel medzi tým, keď viete ako niečo spraviť a tým, keď to naozaj spravíte.

#8: Prijmite zmenu

Nech je situácia akokoľvek dobrá alebo zlá, raz sa pravdepodobne zmení a to je proste vec, ktorú nikto nedokáže ovplyvniť. A vy tú zmenu jednoducho musíte prijať a uvedomiť si, že sa deje z nejakého dôvodu. Ten dôvod síce nebude zrejmý na prvý pohľad, ale na konci to bude stáť za to.

#9: Nezamýšľajte sa toľko nad tým, čo si o vás myslia ostatní

Vo väčšine prípadov platí, že na tom, čo si o vás myslia ostatní ľudia naozaj nezáleží. No to, ako to budete prijímať vy môže rapídne zmeniť vaše rozhodnutia a odradiť vás od cieľov a vecí, ktorým veríte. Neskôr si uvedomíte, že nežijete pre ostatných ľudí ale pre seba, a tiež to, že zaujímanie sa o názory iných bolo nakoniec úplne zbytočné, pretože väčšina tých ľudí o pár rokov nebude súčasťou vášho života. Pokiaľ sa nejedná o dôležitosť prvého dojmu, ako napríklad pri pracovnom pohovore, nenechajte názory iných, nech vám stoja v ceste.

pexels.com

#10: Vždy buďte úprimní k sebe aj k ostatným

Život v úprimnosti vám zaručí pokoj mysle, ktorý je nezaplatenie a napriek tomu, že to znie ako nemožná úloha, pokúste sa ju splniť, pretože pravda aj tak vždy vyjde na povrch.

#11: Rozprávajte sa často s ľuďmi z vysokých škôl a s tými, ktorých stretnete v počiatkoch svojej kariéry

S nadriadenými, kolegami, profesormi, asistentmi, spolužiakmi, členmi klubov a ostatnými. Proste s každým. Pýtate sa prečo? Nikdy neviete, čo vám kto prinesie do života. Pokiaľ bude niekto hľadať adepta na vykonávanie nejakej funkcie (neviete, či nie vašej vysnívanej), na koho sa obrátia ako na prvého? No predsa na ľudí, s ktorými sa poznajú, veria im a o ktorých vedia, čo im môžu ponúknuť. Je to najlepší spôsob, ako začať budovať svoju kariéru naozaj skoro a získavať stále nové príležitosti.

#12: Každý deň buďte aspoň 10 minút osamote a v tichu

Využite tento čas na myslenie, plánovanie, sebareflexiu a snívanie. Vytvorte u seba kreatívne myslenie tým, že zapojíte ticho. Pretože len v tichu budete schopní počuť svoje vlastné myšlienky a siahnuť naozaj hlboko do seba a budete sa môcť sústrediť na nasledujúce dôležité kroky vo vašom živote.

pexels.com

#13: Pýtajte sa mnoho otázok

Pretože pokiaľ chcete niečo dosiahnuť, potrebujete vedieť čo najviac. Časom možno zistíte, že to, čo ste zistili pýtaním sa, má pre vás ešte väčšiu cenu. Pretože odpovede by ste sa nikdy nedozvedeli, ak by ste sa nepýtali. Ak sa naučíte klásť správne otázky, získate naozaj veľa. Niekedy dokonca len jednoduchý akt opýtania sa tej správnej otázky môže byť odpoveď sama o sebe.

#14: Využite zdroje, ku ktorým máte prístup

Bežný človek je väčšinou zaskočený, keď vidí nejakú hendikepovanú osobu prejavovať obrovskú radosť. Pýta sa, ako môže byť taký šťastný – napriek všetkému. Odpoveď je v tom, ako tá osoba využíva všetko to, čo má k dispozícií. Stevie Wonder nevidel a napriek tomu venoval svoj život vášni k hudbe a dokázal získať až 25 cien Grammy, čím len dokázal, že pokiaľ pracujete s tým, čo máte a nevzdáte to, nič nie je stratené.

#15: Ovládajte svoje finančné prostriedky

Žite život, ktorý je pohodlný, ale nie premárnený. Nemíňajte čas na to, aby ste ohromili ostatných. Nesnažte sa oklamať samých seba, že cena života je meraná materiálnymi vecami. Spravujte svoje finančné prostriedky múdro, tak, aby peniaze nezačali ovládať vás.

pexels.com

#16: Rešpektujte ostatných a snažte sa, aby sa vo vašej prítomnosti cítili dobre

V živote aj v kariére nejde až tak o to, čo ľuďom poviete, ako o to, ako sa s vami cítili. Takže rešpektujte starších, mladších, ale aj všetkých medzi nimi. Neexistujú žiadne hranice, ktoré by definovali, kto si rešpekt zaslúži a kto nie. Správajte sa ku každému s rovnakou mierou rešpektu, aký by ste prejavili svojim starým rodičom a s rovnakou mierou trpezlivosti, ktorú by ste venovali mladšiemu súrodencovi. Podpora, smerovanie a rešpekt od ostatných sú tou najväčšou odmenou, akú za takéto správanie sa môžete dostať.

#17: Neustále sa zlepšujte v tom, čo robíte

Nič, čo robíte nebude mať zmysel, pokiaľ to nebudete robiť dobre. Preto sa snažte zlepšovať v práci, ale aj vo svojich koníčkoch.  Zlepšujte svoju reputáciu, ktorá bude pečiatkou vašej snahy a profesionality.

#18: Buďte tým, kým máte byť

Nasledujte svoje srdce a robte to, čo je vám súdené. Niekto sa narodil pre to, aby bol muzikantom, iný spisovateľom, niekto ďalší umelcom. Jednoducho robte to, o čom viete, že vás to bude v živote posúvať ďalej, nech už je to hocičo. Ako zistíte, či vám je to súdené? Nebojte sa, nech už sa na svojej ceste životom rozhodnete pre čokoľvek, skôr či neskôr budete cítiť, či to bolo dobré rozhodnutie. Tak nestrácajte čas so snami a túžbami niekoho iného.

pexels.com

Popritom všetkom sa smejte tak často, ako je to možné, ospravedlňujte sa, keď viete, že je to správne a nechajte odísť veci, o ktorých viete, že ich už nezmeníte. Život je krátky a tak si ho užite. Samozrejme, že toto je len minimum životných lekcií, ktoré sa naučíte v priebehu rokov, no rozhodne patria k tým najdôležitejším.

Pozri aj: 8 VIET, NA KTORÉ SI SPOMEŇTE VŽDY, KEĎ NIČ VO VAŠOM ŽIVOTE NEPÔJDE PODĽA PLÁNU

interez.sk (Ivana G.), marcandangel
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov