Napínavé, záhadné a niekedy až hrozivo skutočné - TOP filmy o psychopatoch.

Kto je vlastne psychopat? Vieme, že ide o veľmi závažnú poruchu osobnosti, ktorá je sprevádzaná mnohokrát neakceptovateľným antisociálnym správaním. Psychopat si pritom väčšinou svojho správania nie je vedomý, takže si neuvedomuje ani to, ako svojim obetiam či už psychicky, alebo fyzicky ubližuje. Ich osobnosť je však takmer vždy zahalená tajomstvom, ktoré považuje filmový priemysel už desiatky rokov za veľmi atraktívne. Ak máte filmy s podobnou tematikou radi, určite si nenechajte ujsť týchto 15 naozaj najlepších.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Psycho (1960)

Žiaden zoznam filmov o psychopatoch by nebol kompletný, ak by neobsahoval kultové Psycho od Alfreda Hitchcocka. V snímke z roku 1960 sa dostávajú na povrch tí najtemnejší démoni mysle hlavnej postavy – Normana Batesa, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako úplne normálny človek. Viete však, že jeho matka by o jeho „normálnosti“ vedela rozprávať… keby bola nažive.

#2: Mechanický pomaranč (1971)

V tomto prípade bol režisérom nemenej známy Stanley Kubrick. Ako hlavnú postavu si zvolil Alexa DeLargea, ktorý žil len pre 3 veci: násilie, sex a Beethovena. Film sa odohráva v Londýne, v „neďalekej budúcnosti“. Ak chcete vidieť, ako vyzerá, film si určite nenechajte ujsť.

#3: Mlčanie jahniat (1991)

Tento film je hneď o dvoch psychopatoch – o masovom vrahovi menom Buffalo Bill, ktorý svoje obete sťahuje zaživa z kože a o Hannibalovi Lecterovi, ktorý bol odsúdený za sériu brutálnych vrážd a kanibalizmus. Hannibal Lecter by však o Buffalo Billovi mohol niečo vedieť a jeho prípad by mohol pomôcť objasniť. Podarí sa však Clarice, nadanej študentke FBI, získať jeho dôveru? Kam až zájde ich vzťah?

#4: Táto krajina nie je pre starých (2007)

Úlohou profesionálneho zabijaka Antona Chigurha je chytiť dvojicu na úteku skôr, než tak spraví miestny šerif. Dvojica sa totiž náhodou zmocnila niekoľkých nalíkov čistého heroínu, ktorých sa však už teraz nemieni vzdať. Postava Antona Chigurha je pritom v mnohých recenziách opisovaná ako absolútne dokonalé stelesnenie psychopata, ktorý prenasleduje svoju „korisť“ bez štipky citu, či empatie.

#5: Old boy (2003)

Chválený ako divákmi, tak aj kritikmi, ten kórejský film je skutočne pozoruhodným dielom. Old boy je príbeh o mužovi, ktorý bol v akomsi podivnom domácom väzení väznený celých 15 rokov. Po tejto dobe sa zrazu nečakane prebudí na slobode a jeho cieľ je jediný: pomstiť sa neznámemu väzniteľovi.

#6: Americké psycho (2000)

Patrick Bateman je mladý, ambiciózny a úspešný finančník, ktorý ma všetko, po čom kedy túžil – žije na Manhattane, má krásnu snúbenicu a rozbehnutú kariéru. Chýba mu jediné – duševné zdravie. Film Americké psycho veľmi dômyselne zobrazuje, ako môže vyzerať vážne psychické ochorenie prezlečené do obleku.

#7: Stratené dievča (2014)

Ak máte radi spletitý dej so šokujúcim rozuzlením, tento film si určite nenechajte ujsť. Skvelým a napínavým spôsobom zobrazuje spočiatku harmonický vzťah dvoch manželov, až do dňa, kedy Amy nezmizne… Kto stojí za jej únosom? Ak sa vám film zapáči, určite siahnite aj po snímke „Dievča vo vlaku“. Film bol natočený podľa rovnomenného knižného bestselleru. Dej a zápletka sú veľmi podobné, i keď podľa viacerých divákov i kritikov až príliš.

#8: Prvotný strach (1996)

Jeden z možno menej známych filmov, no vynechať by ste ho určite nemali. Rieši sa v ňom záhada nečakanej smrti biskupa, z ktorej je podozrivý miništrant, ktorý sa v danom čase na mieste nachádzal, následne utekal pred políciou a našiel sa uňho aj biskupov prsteň. Ako je to však v skutočnosti a prečo sa ho rozhodol úspešný, samoľúby advokát Martin Vail obhajovať? Odpoveď vás určite prekvapí…

#9: Temný rytier (2008)

Joker so svojím charakteristickým štýlom a pomaľovanou tvárou síce nie je „pravý“ psychopat, no zo zoznamu sme ho vynechať určite nemohli. Jeden z najväčších zloduchov všetkých čias, majster v manipulácii a pán všetkého chaosu – no napriek tomu stále dokonalý. Heath Ledger spravil Jokera nesmrteľným. Nenechajte si ujsť ani pokračovanie z roku 2012 – „Návrat temného rytiera“.

#10: Nebezpečné známosti (1988)

Hoci sa jedná o príbeh, ktorý sa odohráva v 17. storočí, nič to nemení na jeho kvalite a skvelom stvárnení Catherine Merteuil – stelesnenej zlomyseľnosti, zlosti a zhýralosti. Ak preferujete skôr niečo „modernejšie“, film vyšiel aj v roku 1999 pod názvom „Veľmi nebezpečné známosti“. Ide pravdepodobne o populárnejšiu verziu, ktorú určite pozná každý fanúšik kinematografie.

#11: Saw (2004)

Prvý zo série hororov rady „Saw“ nenechal svojich divákov chladnými a úspešnými boli aj jeho ďalšie pokračovania. Legendárny psychopat Jigsaw, ktorý má na svedomí nejednu fóbiu z klaunov predstavoval síce nie príliš realistického, no o to hrozivejšieho psychopata. Séria bola plná krvi, odrezaných končatín a drastických záberov, no získala si milióny fanúšikov po celom svete.

#12: Funny Games (1997)

Tento rakúsky film sa po desiatich rokoch dočkal v roku 2007 aj svojho amerického remake-u, takže je len na vás, ktorý z dvojice si zvolíte. Príbeh je však rovnaký – dvaja dobre a slušne vyzerajúci mladíci si prídu od susedov požičať vajíčka. Skutočný dôvod návštevy dvoch psychopatov v bielych golfových rukavičkách je však iný. Hra rodiny o život sa v tej chvíli začína…

#13: Sliedič (2014)

Sociopat Lou Bloom je reportér na voľnej nohe. Jeho prácou je natáčať videá trestných činov, so všetkou ich surovosťou. Samozrejme platí pravidlo: čím väčšia senzácia, tým väčšia finančná odmena. Je však Lou ochotný na takúto senzáciu čakať, keď si ju dokáže vykonštruovať sám?

#14: Misery nechce zomrieť

Snímka natočená podľa rovnomenného diela Stephena Kinga zožala v 90.-tych rokoch veľký úspech. Rozpráva príbeh o mužovi, slávnom spisovateľovi, ktorý dopísanie poslednej knihy z jeho obľúbenej a predávanej série patrične zapil. Následne mal však autonehodu a zhodou náhod ho zachránila jedna z jeho najväčších fanúšičiek. Počas toho, ako sa u nej spisovateľ zotavuje z nehody, si dočíta jeho posledný rukopis a zistí, že nechal zomrieť jej najobľúbenejšiu postavu – Misery. V tej chvíli sa pre spisovateľa Jamesa začína skutočné peklo…

#15: Mys hrôzy (1991)

Č o by ste spravili, ak by vás denne prenasledoval šialený psychopat a chcel by sa vám pomstiť? Stvárnenie psychopata bravúrne zvládol Robert De Niro, mnohí jeho fanúšikovia dokonca Mys hrôzy považujú za jeden z jeho najlepších filmov. V úlohe opovrhnutia hodného Maxa Cadyho vám skutočne naženie hrôzu.

Pozri aj: 5 MENEJ ZNÁMYCH FILMOV, PO POZRETÍ KTORÝCH VÁM ZOSTANE NESPOČETNÉ MNOŽSTVO NEZODPOVEDANÝCH OTÁZOK

psych.sk (Henrieta Balázsová), thecinemaholic
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov