Foto: unsplash.com

Uistite sa, že zažiarite potom, čo sa vás na pracovnom pohovore spýtajú, či máte nejaké ďalšie otázky.

Nezáleží na tom, ako veľmi ste sa pripravovali, pracovný pohovor môže byť vždy celkom stresujúcou udalosťou. Ako teda dosiahnuť to, aby ste vystúpili z radu a odlíšili sa od všetkých ostatných? Aby ste vynikli? Skúste sa na konci opýtať na niektorú z týchto netradičných vecí. A pamätajte, rozprávať musíte s odvahou a sebavedomím.

Článok pokračuje pod videom ↓

Skúste položiť tieto otázky, aby ste zapôsobili na vášho budúceho zamestnávateľa a dozvedeli sa dôležité informácie o vašej novej práci.

#1 „Čo vás prinútilo vybrať si na tento pohovor práve mňa?“

Počas pohovoru sa vás určite neraz spýtajú: “Prečo by ste to miesto mali dostať práve vy?“ Prečo to teda nevyužiť a neopýtať sa to isté: “Prečo by som to miesto mal dostať práve ja?“ Váš budúci zamestnávateľ vám tak môže povedať, čo sa mu na vašom životopise páčilo, či ktoré vlastnosti si na vás cení.

#2 „Aké sú tie najväčšie výzvy, ktorým momentálne čelí vaša spoločnosť?“

Odpoveď na takúto otázku vám môže pomôcť lepšie pochopiť, čo daná firma či spoločnosť považuje za dôležité, aké problémy musí riešiť a taktiež ju môžete využiť vo svoj prospech, keď budete navrhovať nejaké riešenie. Alebo, na druhej strane, ak to bude niečo, čo sa vám veľmi nepozdáva, potom je dobré to vedieť ešte predtým, než nastúpite do novej práce.

unsplash.com

#3 „Čo vás odlišuje od ostatných firiem?“

Táto otázka je skvelá, pretože ukáže vášmu budúcemu zamestnávateľovi, že máte skutočný záujem o oblasť, o ktorú sa momentálne uchádzate.

#4 „Môžete mi dať príklad toho, ako uplatňujete v živote hodnoty spoločnosti?“

Zistite, aké sú hlavné hodnoty danej spoločnosti – môže to byť napríklad vášeň, integrita, zodpovednosť a iné, a opýtajte sa, ako ich aplikujú v živote. Ak je váš budúci zamestnávateľ zaskočený otázkou, potom je to signál pre vás, že ich hodnoty nie sú nič iné, než prázdne slová. Naopak, ak vám vie dať odpoveď, potom to značí, že spoločnosť naozaj verí vo svoje hodnoty a dbá o svojich zamestnancov.

#5 „Ako vyzerá váš tréningový program?“

Každá nová práca prichádza s novým zaúčaním sa. No len tá dobrá spoločnosť poskytne svojim zamestnancom tréningový program bez nejakého hraničného termínu a prispôsobí ho jeho vlastným potrebám.

#6 „Čo vás najviac baví na práci pre túto spoločnosť?“

Ak na to človek, ktorý s vami vedie pohovor nedokáže odpovedať, potom je to pre vás opäť “červený“ signál. Ale, aby sme nehovorili len negatívne, taktiež to umožní druhej osobe hovoriť chvíľku o sebe a to posilní to puto, ktoré medzi vami začína vznikať.

unsplash.com

#7 „Čo robia tí najúspešnejší členovia tímu inak od tých priemerných?“

Ak je tu niečo, vďaka čomu dokážete zažiariť, potom je to odvaha, sebavedomie a otázky, ktoré iným napovedia, že ste silný hráč, ktorý má v hľadáčiku jediné: úspech. Takže ak tieto vlastnosti ešte nemáte, potom je najvyšší čas na nich popracovať.

#8 „Ako viete, že ste zamestnali tú správnu osobu?“

Táto otázka vám ako niekomu, kto hľadá prácu dokáže odhaliť veľa. Napríklad to, aké sú ciele či očakávania danej spoločnosti a ako to môžete využiť vo svoj vlastný prospech.

#9 „Ako by vaši kolegovia opísali váš štýl vedenia?“

Je dobré vedieť, do čoho idete. Aspoň sčasti. Môžete sa aspoň lepšie pripraviť na štýl vedenia vášho nového manažéra a vyvarovať sa niektorým veciam.

#10 „Môžete mi to tu trochu ukázať?“

Ostychy musia ísť jednoznačne bokom. To je kľúčové. Takáto otázka vás zaručene odlíši od ostatných, pretože nadviažete s druhou osobou špeciálny druh spojenia, aký nemal nikto z kandidátov. Búra to stereotypy a zvyšuje sympatie.

unsplash.com
huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov