Foto: Photoy by Becca Tapert on Unsplash

Dokonalý vzťah neexistuje, to všetci vieme. No zdá sa, že mnohé dvojice k nemu nemajú ďaleko. Je priam prekvapivé sledovať, ako sa dvaja dokážu aj napriek svojim nedokonalostiam zladiť a vytvoriť si skutočne pevné puto.

V súčasnosti sa zdá, že pevnosť vzájomného puta medzi partnermi najlepšie otestuje čas. Ľudia sa rozvádzajú a rozchádzajú nielen po dvoch či troch rokoch, ale aj po desiatich. Akoby sme zleniveli usilovať sa o nápravu a radšej vymeníme „staré a pokazené“ za „nové a nablýskané“. Paradoxom je, že všetci hľadáme lásku na celý život…

Článok pokračuje pod videom ↓

Na to, aby láska pretrvala, je nevyhnutný aj silný vzťah – vzťah, ktorý má aj týchto 11 charakteristík.

Komunikácia

Tak často sa o nej hovorí, že si už ani poriadne neuvedomujeme jej veľký význam. Ak chcete, aby akýkoľvek z vašich vzťahov vydržal, musíte sa naučiť, ako s tým druhým komunikovať. Inak povedané, potrebujete zistiť, ako tomu druhému povedať nepríjemné či citlivé veci, ako prelomiť tabu alebo ako si vydiskutovať nedorozumenia.

pexels.com

A čo je ešte dôležitejšie, skôr než rozprávať by ste sa mali naučiť toho druhého počúvať. To, že sa vám to darí, zistíte aj vďaka tomu, že vaša konverzácia bude otvorenejšia, intímnejšia a osobnejšia.

Dôvera

O dôvere netreba veľa písať. Ak, tak len dve veci. Po prvé, je nevyhnutná pre každý jeden vzťah. Po druhé, mala by byť obojstranná, no vždy platí pravidlo, že ak chcem, aby ten druhý veril mne, musím najprv veriť ja jemu.

Úprimnosť

Mnoho ľudí má s úprimnosťou vo vzťahu problém. Hlavným dôvodom je strach, že svoju polovičku stratia alebo jej ublížia. Ak k nim patríte aj vy, mali by ste si uvedomiť dve veci. Po prvé, myslíte si, že je horšie priznať, že kamoška vašej priateľky vyzerá skutočne dobre, ako po nej potajomky pokukovať? V ktorom prípade by ste mali väčší pocit viny? Po druhé, ak sa necháte viesť vaším strachom, je pravdepodobné, že sa stane presne to, čoho sa bojíte. Je lepšie hovoriť aj o tom, o čom sa vám nechce hovoriť, ako mlčať.

pexels.com

Riešenie problémov

V ktorom vzťahu nie sú problémy? V žiadnom. Nemusia byť žiadnou katastrofou, ide len o to, ako sa k nim tí dvaja postavia. Nechávať to na toho druhého alebo ťažkosti ignorovať je prinajmenšom detinské. V silnom vzťahu sa obaja snažia riešiť svoje problémy spoločne, konštruktívne a samozrejme aj pomocou kompromisov.

Zábava

Bavíte sa spolu? To je skvelé! Je dôležité, aby ste si na seba nezvykli. Teda nie v tom zmysle, že by ste upadli do vzťahovej rutiny, ktorá zabíja akékoľvek čaro. Iste, ak ste spolu pár rokov, je to iné, než na začiatku, no nevylučuje to spoločnú zábavu, ktorá poteší vás oboch. Okrem toho, zasmiať sa dá aj na maličkostiach či na veciach, na ktorých by ste sa inak pohádali.

Podpora

Je hlúpe chcieť budovať vzťah a zároveň myslieť len na seba a svoje plány. Z vlastnej skúsenosti vieme, že spolupráca s inými nás posunie dopredu viac, než naše vlastné úsilie. Páry, ktoré majú medzi sebou pevné puto, sa navzájom podporujú a dokážu patrične oceniť úspechy toho druhého. Možno je to aj preto, že intuitívne vycítili, že keď sa bude mať dobre ich partner, aj oni sami sa budú mať dobre.

Blízkosť

Ak ste aj na začiatku vášho vzťahu cítili ku svojej polovičke silnú fyzickú príťažlivosť, dnes viete, že je to niečo iné, kvôli čomu ju/ho milujete. Je to niečo oveľa dôležitejšie a krajšie než vzhľad. Vzťahy, v ktorých si obaja uvedomia, že vonkajšia krása je oproti tej vnútornej zanedbateľná, majú oveľa väčšiu šancu na prežitie. Dokážu vytvoriť skutočne blízke a intímne puto, ktoré sa len tak nezlomí.

Unsplash.com/Toa Heftiba

Autentickosť

Zostali by ste vo vzťahu, v ktorom by ste mali pocit, že sa na niečo musíte hrať? Väčšina ľudí by povedala, že nie. A presne o tom to je. Ak idete do vzťahu s tým, že vám váš partner kladie podmienky a vy aj tak veríte, že váž vzťah bude fungovať, mýlite sa. Možno aj preto sa hovorí, že na to, aby ste mohli milovať iných, musíte najprv milovať sami seba. Zdravá sebaúcta vám pomôže ukázať sa tomu druhému takí, akí ste – aj s chybami, a dovoliť mu, aby vás miloval. Veď ani vy nechcete milovať niekoho herecký výkon či masku…

Hodnoty

Hovorí sa, že protiklady sa priťahujú, no viete si predstaviť vzťah workoholika a prokrastinátora? Iste, aj také vzťahy sú, no sú skôr výnimkou, než pravidlom. Koniec koncov, aj mať trvalý a pevný vzťah je hodnota a ak ju vyznáva len jeden z dvojice, ich spoločná budúcnosť je dosť nejasná. O počte detí, preferovanom bydlisku, názoroch na život či osobnej morálke už ani nehovoriac. Podľa výskumov sú dokonca spoločné hodnoty dôležitejšie, než osobnosť či záujmy.

Zvyky

Máte svoje rituály, prezývky či tajomstvá? Prebrali ste od svojej polovičky nejaký dobrý zvyk? Ak áno, je to dobré znamenie a váš vzťah je pravdepodobne silný.

Záväzok

V každom normálnom a zdravom vzťahu sa nedá vyhnúť témam ako plánovanie spoločnej budúcnosti, spoločné bývanie či založenie si rodiny. Ak sa jeden z dvojice obáva týchto dôležitých rozhodnutí, môže to znamenať jednak jeho osobnú nezrelosť, ale aj to, že svojmu partnerovi málo dôveruje, alebo si nie je istý svojím vzťahom. Nemusí to nutne znamenať koniec, veľa dokáže urobiť komunikácia.

Unsplash.com/Alex Iby

Ak ste v týchto vlastnostiach nespoznali váš vzťah, nezúfajte. Len máločo sa dá tak dobre tvarovať a budovať, ako vzťahy. Najmä ak chcete.

Pozri aj: TEST: Ktorý pár je podľa vás najšťastnejší? Prečítajte si, čo vaša voľba prezrádza o vašom vzťahu

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov