Napriek tomu, že vek 24 znamená, že si stále mladý, už predsa len nie si dieťa a mal by si sa tak prestať chovať. Niektoré návyky, ktoré do sveta dospelých už nepatria však stále praktikuješ možno aj bez toho aby si si ich bol vedomý.

Dospelosť znamená byť schopný sa o seba postarať. Sú však veci, na ktoré ťa škola nepripraví a musíš na ne prísť sám, no pokiaľ máš 24 rokov a nasledujúce veci sú pre teba veľkou neznámou, mal by si sa nad sebou čo najrýchlejšie zamyslieť. No a pokiaľ sa k tomuto veku ešte len blížiš, prečítaj si na čo by si sa mal pripraviť, aby si si vedel/a toto post-adolescentné obdobie vychutnať bez strachu o svoju budúcnosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nekupuj si lacné oblečenie

Pexels

Pre teenagerov je v poriadku kupovať si lacné oblečenie ktoré si oblečú len párkrát a vymenia ho v momente ako sa zmenia módne trendy. No ako dospelý človek (pravdepodobne) začínajúci v svojej prvej serióznej práci by si mal svoj štýl obliekania brať trošku vážnejšie. Zainvestuj do pár univerzálnych, a hlavne kvalitných kúskov, radšej než by si mal šatník meniť každých pár týždňov.

Prestaň randiť s nevhodnými ľuďmi

Môže byť ťažké natrafiť na niekoho, kto si zaslúži tvoj čas a pozornosť, no vo veku, keď ti chýba už len pár rokov do tridsiatky, by si mal mať väčšie nároky na svojho partnera. Nestrácaj čas experimentovaním s ľuďmi, o ktorých niekde hlboko vnútri seba vieš, že nie sú tí praví pred teba. Nájdi rovnováhu medzi realistickými nárokmi a ochotou dávať ľuďom šancu.

Nezaujímaj sa o to, čo si iní myslia

Ľudia majú v povahe obávať sa, čo si o nich myslia ostatní a nikto nemá rád, keď sa cíti kritizovaný alebo súdený. No takéto strachovanie sa ťa môže ľahko pripraviť o spánok a zničiť tvoje sny a ambície pretože začneš žiť život tak, aby sa páčil ostatným a nie tebe. Skús veriť svojim úsudkom a nie úsudkom ostatných.

Pexels

Prestaň viniť svojich rodičov

Samozrejme, že nikto nie je dokonalý a to isté platí aj o tvojich rodičoch. Aj oni robia chyby avšak bolo by príliš jednoduché začať viniť ich, za problémy a starosti, ktoré máš ty a pravdepodobne si si ich aj sám spôsobil. Nepomôže to ani tebe, ani vzťahom v rodine.

Nedrž sa svojich starých nádejí a snov

Necítiš sa vinný za to, že sa držíš ambícií, ktorých si sa mal už dávno vzdať? Možno je čas nahradiť ich novými, realistickejšími. Neznamená to, že sa máš vzdať svojej predstavy života perfektného pre teba, len musíš svoje sny udržať na reálnej hladine.

Neodmietaj svoju finančnú situáciu

Roky, keď si mohol zatvárať oči pred zložitosťou svojej finančnej situácie sú dávno preč. Je čas prebrať zodpovednosť a založiť si sporiaci účet (ak ešte žiaden nemáš), a začať sa zaujímať o dôchodkové sporenie a podobné veci, ktorým si sa doteraz vyhýbal.

Prestaň byť na ľudí až príliš milý

V skutočnosti sa jedná o rozšírenie bodu 3. Prestaň sa snažiť potešiť úplne všetkých ľudí okolo seba. V tvojom veku by si už mal mať jasno v tom, čoho si schopný a kde sú tvoje limity. Pokiaľ sa naučíš hovoriť „nie“ si o ďalší krok bližšie k dospelosti.

Pexels

Nemrhaj všetkým svojím časom na internete

Toto je podstatný bod. V poslednom čase je každý závislý na internete. Hľadáme tam všetky informácie, rozprávame sa s priateľmi. No väčšinu času len bezcieľne blúdime sociálnymi médiami a strácame tým hodiny času. Stanov si vlastný limit, koľko času stráviš na internete. Môžeš si dať napríklad predsavzatie, že sa ho vzdáš vždy jeden deň v týždni.

Neber svoje zdravie a kondičku ako samozrejmosť

Väčšina z nás skúša naše telo ponocovaním, prílišným pitím alkoholu a nezdravým jedlom bez následkov. Nanešťastie so stúpajúcim vekom to tvoje telo už nebude schopné zvládať rovnako. Je čas venovať viac pozornosti zdravej strave a prestať tráviť toľko nocí hore.

Nepodliehaj chaosu

Koľko času si strávil hľadaním stratených kľúčov, peňaženky alebo telefónu? Daj si predsavzatie, že tento rok už dáš všetko na poriadok. Nič ťa neprinúti cítiť sa dospelo tak, ako skutočnosť že vieš, kde sa tvoje veci nachádzajú.

Pexels

Samozrejme, že na prípravu na skutočný život bude treba viac ako len 10 rád, no dúfam, že ti pomohli nakopnúť samého seba a začať brať veci vážne. Na ostatné je tu škola života, ktorá ti síce dá viac ako hocijaké rady, ale budeš na ňu potrebovať nemalé úsilie.

Pozri aj: KRSTNÉ MENO NA NÁS VPLÝVA OVEĽA VIAC, AKO SI MYSLÍME. NOVÁ ŠTÚDIA HOVORÍ, ŽE VYZERÁTE TAK, AKO SA VOLÁTE

interez.sk (Ivana G.), lifehack.org
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov