Empatie je nedostatok a aj preto má dnes cenu zlata.

Považujete sa za empatického človeka? Dokážete sa vcítiť do pocitov druhých a dokážete čítať ich emócie? Ste mimoriadne citliví? Empatia je bez diskusie vlastnosťou, ktorá vie váš život nesmierne obohatiť a spraviť ho lepším. Pravdou však je aj to, že ľudia, ktorí majú empatiu až mimoriadne rozvinutú si niekedy želajú, aby jej mali menej… Ako ste na tom vy? Toto je 10 vecí, ktoré charakterizujú mimoriadne empatických ľudí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Nemajú radi veľký dav

Nakoľko empati dokážu vycítiť energiu ľudí, viete si predstaviť, čo sa v nich odohráva, keď sa ocitnú v dave stoviek, či tisícok ľudí. Na takýchto miestach nevydržia príliš dlho a ak je to možné, snažia sa im úplne vyhýbať.

#2 Na prvom mieste nemajú úspech, ale životnú rovnováhu

Nie sú “kariéristi”. Životná rovnováha pre nich znamená oveľa viac, než úspech v pracovnom živote. Čo sa týka ich kariéry, nikdy by sa nechceli ocitnúť na privysokom poste, nakoľko im prekáža súťaživosť, ktorá v tomto svete vládne. Empati miesto súťaženia radšej podajú pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú.

#3 Nemajú príliš v obľube mestá

Ak by mali možnosť vybrať si, či budú bývať v meste alebo niekde na vidieku, určite si radšej zvolia druhú variantu. Mestá sú pre nich totiž veľmi emocionálne a duševne vyčerpávajúce. Milujú odľahlé oblasti a nie miesta plné ľudí, ktorí sa neustále za niečím náhlia.

pexels.com

#4 Vyhľadávajú ľudí, s ktorými môžu nadviazať hlboké vzťahy

Nemajú radi plytké a povrchné vzťahy plné falošný rečí a small talkov. Miesto desiatok neúprimných priateľstiev ich budú mať radšej menej, no naozaj tých pravých.

#5 Samota je pre nich nesmierne dôležitá

Je veľmi veľa ľudí, ktorí jednoducho nedokážu byť sami. Nie sú schopní zostať osamote so svojimi myšlienkami, a tak neustále vyhľadávajú nejakú spoločnosť. Empati sú však presným opakom. Samota je pre nich dar a bez nej by nedokázali normálne fungovať. Vnímajú ju ako radosť a zdroj energie, nie ako niečo nežiadúce.

#6 Neznášajú small talky

Ako sme už vyššie načrtli, tento druh konverzácie naozaj nie je pre nich. Radi sa rozprávajú o veciach, na ktorých naozaj záleží a z každej konverzácie si chcú niečo odniesť.

#7 Sú nesmierne kreatívni

Empati a umenie k sebe jednoducho neodmysliteľne patria. Umenie je pre nich najlepšou formou relaxu a dobitia ich vnútorných batérií. Radi sa vyjadrujú či už pomocou písania, maľovania či inej umeleckej činnosti.

pexels.com

#8 Príroda ich lieči

Pocítia neuveriteľný pokoj zakaždým, keď sa vyberú na túru, alebo čo i len na prechádzku do parku. Príroda má pre nich nevysvetliteľnú liečivú  silu, ktorá ich uzdravuje.

#9 Vyhýbajú sa konfliktom

Niektorí ľudia konflikty vyslovene vyhľadávajú, empati sa im snažia za každú cenu vyhýbať. Sú totiž veľmi citliví a aj to, čo sa niekomu môže javiť ako nevinná výmena názorov, je pre nich hotovou nočnou morou.

#10 Niektoré ich emócie sú až prisilné

Niekedy to môže byť výhoda, no niekedy samozrejme aj nevýhoda. Tak, ako empati dokážu viac precítiť napríklad lásku, s rovnako väčšou intenzitou prežívajú napríklad aj hnev či smútok.

Pozri aj: Podľa novej štúdie sú knihomoli milší a empatickejší, než ľudia, ktorí nečítajú

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov