Našu náladu môžu ovplyvniť rôzne veci - možno aj tie, o ktorých ste si to ani nemysleli.

Keď nás zasiahne zlá nálada, je ľahké to všetko zvaliť na pondelok, prácu, školu alebo iné okolnosti, ktoré zvyčajne spôsobujú mrzutosť. V skutočnosti však existuje celý rad ďalších vecí, ktoré môžu prispievať k našej náladovosti. Niekedy naša nálada súvisí s tým, čo sa deje v našom živote, inokedy je zas výsledkom nášho okolia. A vedieť rozpoznať to, čo ju môže vyvolať nám môže pomôcť, aby sme si na to dali pozor. Tu je teda 10 prekvapivých vecí, o ktorých ste možno netušili, že môžu byť zdrojom našej náladovosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Naše stravovanie

Jedenie nezdravých potravín nás nepostihne len fyzicky, môže to mať vplyv aj na náš duševný stav. Podľa štúdii, potraviny s vysokým obsahom cukru, tuku a dokonca aj lepku, môžu negatívne ovplyvniť našu náladu. A navyše, väčšina ľudí chápe rozdiel medzi zdravým a nezdravým a preto, keď sa rozhodneme pre nezdravé jedlo, vyvolá to u nás pocit viny a pokles nálady.

pexels.com

Počasie

Naozaj existuje dôvod, prečo máme tendenciu byť v zime viac mrzutejší. Sezónne výkyvy počasia majú vplyv na cirkadiánne rytmy a môžu spôsobiť pokles nálady alebo príznaky depresie. Znížené slnečné svetlo taktiež spôsobuje pokles hladiny serotonínu, a to vedie k poklesu našej nálady.

pexels.com

Robenie rozhodnutí

Niekedy sa nám toho v živote deje tak veľa, že doslova môžme zažívať „únavu z rozhodovania“. Táto teória hovorí o tom, že rozhodovanie môže unavovať našu myseľ a dokonca spôsobovať zlú koncentráciu a celkový pokles nálady. Aj preto sa odporúča, ak môžme, aby sme naše rozhodnutia robili vopred, napríklad si už večer pripravili, čo si na druhý deň vezmeme na seba a podobne.

pexels.com

Trávenie veľa času osamote

Trávenie času osamote je pekné, no sociálna interakcia je rovnako dôležitá. Ľudia sú sociálne bytosti a keď sa úmyselne alebo neúmyselne izolujeme od akejkoľvek spoločnosti, môžme sa zaseknúť v našich hlavách. A potom prídu na rad všetky negatívne myšlienky a rozpitvávanie udalostí, čo nám určite na dobrej nálade nepridáva.

pexels.com

Nevychádzanie z domu

Zimný čas nie je jediná vec, ktorá sa môže pohrať s denným rytmom nášho tela. Sedenie vo vnútri celý deň môže taktiež ovplyvniť našu náladu. O to viac, ak sedíme v tmavej miestnosti so zatiahnutými žalúziami. Aspoň raz denne by sme si mali urobiť prestávku, či sa premôcť a dopriať si aspoň chvíľu na čerstvom vzduchu.

pexels.com

Trávenie veľa času na sociálnych sieťach

Štúdie tvrdia, že časté používanie a kontrolovanie sociálnych sietí môže byť spojené s depresiou. Či už si pozeráme statusy našich priateľov, fotografie z dovolenky našich známych alebo čokoľvek iné, mnoho ľudí je veľmi nespokojných a nešťastných po tom, čo strávi celé hodiny na internete.

pexels.com

Dehydratácia

Ak naše telo nemá dostatok pitnej vody, môžeme sami na sebe odpozorovať, že sme podráždenejší, než by sme možno chceli byť. Štúdie zistili, že aj mierna dehydratácia môže spôsobiť náladovosť či celkovú únavu.

Trávenie príliš veľa času v mestskom prostredí

Mesto je ako betónová džungľa. Hoci to môže znieť ako poriadne klišé, niekedy treba spomaliť stresujúci a uponáhľaný mestský život. Musíme si nájsť čas aj na to, aby sme sa aspoň raz za čas išli prejsť niekam do prírody. Niekde, kde je čerstvý vzduch a hlavne pokoj.

pexels.com

Veľká životná udalosť

Môže to znieť nepravdepodobne, no keď sa nám v živote podarí niečo veľké a významné, ako napríklad výhra v lotérii, nové zamestnanie, nový byt alebo dom či nový partner, môžme cítiť nespokojnosť. Je to nelogické, pretože väčšina ľudí by predpokladala, že budeme ako v siedmom nebi a radosťou skákať meter a pol nad zemou. No môžu prísť rôzne negatívne myšlienky, panika či strach zo straty, alebo z toho, či si to udržíme aj do budúcnosti.

Príliš veľa spánku

Spánok je naozaj veľmi dôležitý pri regulácii našej nálady, no nemusíme to preháňať. Ak spíme až príliš veľa, môžme byť potom mrzutí či náladoví. Cítime sa byť znudení, vyčerpaní, a to ovplyvňuje našu celkovú náladu.

 

 

pexels.com

Pozri aj:VEDCI DOKÁZALI, ŽE DEPRESIA NIE JE IBA „ZLÁ NÁLADA“. V ĽUDSKOM MOZGU NAŠLI MIESTO, KDE TÁTO HROZNÁ CHOROBA VZNIKÁ

psych.sk (Alexandra Geletová), bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov