Foto: Jay Sturner from USA, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

K Hyperionu sa už nedostanete.

Redwood National Park v americkej Kalifornii je okrem iného známy najmä tým, že sa v ňom nachádza najvyšší strom sveta, zvaný Hyperion. Ten je ale potreba chrániť a miestne úrady preto schválili mimoriadne prísny zákon, píše Unilad.

Hyperion, v súčasnosti najvyšší strom na Zemi, je druh sekvoje, konkrétne sekvoja vždyzelená. Dosahuje výšku neuveriteľných 115,55 metrov a pochopiteľne sa tak stala obrovským lákadlom pre turistov.

Hyperion treba chrániť

Strom objavili v roku 2006 a odborníci mu odhadujú vek od 600 do 800 rokov, čo je naozaj úctyhodné číslo. Úrady ale chcú tohto obra chrániť a preto sa rozhodli, že jeho lokalita zostane utajená. Ekológovia sa totiž obávajú možného vplyvu návalu turistov, čo by mohlo nenávratne poškodiť okolitú prírodu.

Foto: Unsplash

Aj napriek ich obrovskému úsiliu sa ale niektorým ľuďom podarilo tento strom nájsť a jeho presná lokalita sa už objavila aj na internete. Ľudia sú však nezodpovední a namiesto toho, aby strom obdivovali, nechávajú na mieste množstvo odpadkov.

Vedenie národného parku sa preto rozhodlo pre rázny a nekompromisný krok. Komukoľvek, kto sa k Hyperionu priblíži, bude hroziť pol roka vo väzení a finančná pokuta vo výške 5000 dolárov. „K Hyperionu nevedie žiadna turistická trasa a nachádza sa v uzavretom priestore,“ znie vyjadrenie parku.

Vytvorenie turistického chodníka k stromu by bolo navyše podľa Leonela Arguella drahé a neefektívne. Je tu totiž predpoklad, že Hyperion si status najvyššieho stromu už dlho neudrží a predbehne ho nejaký iný strom.

Uložiť článok

Najnovšie články