Keď sa povie ,,film, podľa skutočnej udalosti," napadne nám horor alebo dokument. V tomto zozname 20 flmov, ktoré si pochvalujú ako kritici, tak aj diváci, sa však nachádzajú filmy mapujúce skutočných ľudí so srdcervúcimi príbehmi a skutočné udalosti, ktoré nám tlačia do očí slzy. Tieto zaujímavé príbehy sa stali inšpiráciou pre skvelé filmy a tie skvelé filmy zase inšpiráciou pre nás.

Filmy sú v dnešnej dobe zaručeným zdrojom zábavy a relaxu. Niekedy nás ohromia svojím príbehom, stiahnu nás do deja a my 2 hodiny sedíme so zatajeným dychom. Inokedy sa trasieme nad strašidelným príbehom a modlíme sa, aby nás v noci neprišlo napadnúť akési podobné monštrum z hororu, ktorý sme predtým videli. Pri niektorých filmoch žmolíme servítky, plačeme a ládujeme sa čokoládou, pretože sú až príliš smutné a pracujú s našimi pocitmi, akoby poznali naše slabé miesta. A pri iných filmoch sa smejeme nad vtipnou dejovou líniou a milujeme humorné postavy, vďaka ktorým sa cítime omnoho šťastnejšími, ako pred pozretím.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najlepšie filmy podľa skutočnej udalosti

Všetky naše emócie, ktoré sa počas filmu ukazujú a striedajú, sú dôsledkom skvelej práce režiséra, scenáristov, hercov a mnohých ďalších talentovaných ľudí. No niekedy za filmom stojí aj niekto iný, niekto, kto sa k filmárskemu umeniu neprikláňa a často sa s ním nikdy ani nestretol. A to človek, o ktorom konkrétny film je.

Zvyčajne, keď narazíme na film, za ktorým stojí nejaký tento človek, sa naše emócie niekoľkokrát znásobia. Pretože akonáhle sa na koniec alebo začiatok filmu uvedie, že je príbeh založený na skutočných udalostiach, sa ideme zblázniť z toho, že všetko, čo sme videli na obrazovke, sa stalo aj v skutočnom živote.

Niektoré filmy, natočené podľa skutočných udalostí sú možno nedotiahnuté do konca (hlavne, keď sa jedná o nevyriešené prípady), no mnohé patria medzi veľmi uznávané a filmovou akadémiou oceňované kúsky. A na tom, či opisujú svet vedcov, umelcov, alebo len obyčajných ľudí, ktorí dosiahli v živote veľké veci, nezáleží. Príkladom je skvelý film Teória všetkého, ktorý bol ocenený Oscarom za najlepší podaný výkon v mužskej úlohe alebo Pianista so skvelým Adrienom Brodym v hlavnej úlohe, ktorý má na svojom konte hneď 3 ocenenia filmovej akadémie.

V nasledujúcom zozname filmov, ktoré boli založené na skutočných príbehoch a udalostiach, sa nachádzajú kritikmi a divákmi ospevované diela, na ktoré sa po ich zhliadnutí dá len ťažko zabudnúť.

1. Lion (2016)

Film rozpráva príbeh Saroona Brierleyho, 36-ročného Inda, ktorý väčšinu svojho života prežil v Austrálii. Narodil sa v roku 1981, jeho otec ho opustil krátko po narodení a on sa musel so svojimi 2 bratmi – Gudduom a Kalluom a mamou pretĺkať takmer bez peňazí a jedla. Keď mal 5 rokov, odišiel so svojím starším bratom Gudduom  na železničnú stanicu, aby získali nejaké peniaze a jedlo. Spolu nasadli na vlak z Khandwy do Burhanpuru, 70 kilometrov na juh. Keď vlak zastavil v meste, Saroo od vyčerpania zaspal na lavičke na nástupišti. Guddu požiadal Saroona, aby ho počkal a sľúbil mu, že sa čoskoro vráti. Zmizol a 5-ročný Saroo netušil, že ho vidí poslednýkrát.

Keď sa Saroo zobudil a zistil, že Guddu sa nevrátil, rozhodol sa nastúpiť na pristavený vlak, pretože si myslel, že jeho brat je v ňom. A jeho neuveriteľná cesta sa začala. Niekoľo dní cestoval vo vagóne a netušil, kam mieri. A keď vlak konečne zastal v Kalkate, netušil, že bol 1500 kilometrov od svojho domova. Saroona našli a odviedli na políciu, kde ho zapísali ako stratené dieťa. Poslali ho ho sirotinca a neskôr si ho adoptoval pár z Austrálie. 

Saroo vyrástol v Hobarte a študoval obchodníctvo. Ako dospelý však strávil všetok svoj čas hľadaním svojej biologickej rodiny. A vďaka revolučným technológiám Google a svojmu odhodlaniu sa mu to v roku 2012 aj podarilo. Našiel svoju mamu a dozvedel sa krutú pravdu o smrti svojho staršieho brata, ktorý zomrel v čase, keď v pokoji spal na nástupišti. V roku 2013 Saroo napísal knihu a v roku 2016 podľa jeho príbehu natočili film, ktorý bol nominovaný na 6 cien filmovej akadémie.

2. Schindlerov zoznam (1993)

7 Oscarmi ocenená nemilosrdná dráma o holokauste rozpráva príbeh továrnika Oskara Schindlera. Po vypuknutí 2. svetovej vojny v továrni, ktorá bola v rámci arizačných opatrení zhabaná Židom, začal Schindler, v tej dobe člen nacistickej strany, vyrábať smaltové výrobky. V tejto továrni zamestnával približne 1000 robotníkov, pričom asi polovicu tvorili Židia z Krakovského geta. Spočiatku mu na neľudskom zaobchádzaní so Židmi nezáležalo, hlavný pre neho bol obchod, no neskôr ho začalo hrýzť svedomie. Po brutálnej likvidácii Krakovského geta v roku 1943 sa však jeho postoj definitívne zmenil a rozhodol sa svojich židovských robotníkov chrániť a z jeho továrne sa postupom času stalo akési útočisko Židov.

Oskar Schindler zachránil vyše 1200 Židov pred istou smrťou a bol mu udelený titul Spravodlivý medzi národmi. V roku 1993 Stieven Spielberg nakrútil o tomto významnom človeku film, v ktorom si zahrali také hviezdy ako Liam Neeson, Ben Kingsley alebo Ralph Fiennes.

3. Útek zo Sibíri (2010)

Tento film popisuje útek medzinárodnej skupiny väzňov z ruského pracovného tábora, ktorý sa odohral v roku 1940. Režisér opisuje príbeh, v ktorom túžba prežiť je silnejšia, ako strach a únava. Skupinka 7 utečencov mala pred sebou dlhú cestu plnú nebezpečenstva. Nemali čo jesť, boli vyčerpaní, dehydratovaní a museli bojovať sami so sebou vo svojich mysliach. Krutý film, ktorý určite nie je pre slabé žalúdky, opisuje jednu z najťažších a najdlhších ciest, na akej sa mohol človek kedy ocitnúť. No tú cestu nerobili dlhou kilometre.

Skupinka odvážnych a súdržných priateľov prešla okolo 6500 kilometrov pešo a musela čeliť takým prekážkam, ako bola Transsibírska magistrála alebo púšť Gobi. Film je založený na pamätiach Slawomira Rawicza, ktorý v roku 1942 s ďalšími 4 preživší prekonal 11 mesiacov únavného putovania cez niekoľko štátov.

https://www.youtube.com/watch?v=87kezJTpyMI

4. Októbrové nebo (1999)

Homer Hickman sa narodil vo Virginii a už ako dieťa mal bujnú fantáziu. Keď jedného dňa zahliadol na oblohe prvú sovietsku družicu Sputnik, nadchlo ho to tak, že sa začal zaujímať o rakety. Spolu so svojimi 3 kamarátmi sa rozhodli začať konštruovať amatérske rakety, ale väčšina prvých pokusov bola neúspešná. Nevydarené rakety, ktoré buď nevzlietli alebo vzlietli až príliš a vystrašili polovicu jeho susedov, ho naviedli k študovaniu fyziky, chémie a matematiky. A neskôr sa skupinke 4 nádejných raketových inžinierov vďaka naštudovaným poznatkom skutočne podarilo zostrojiť funkčný model rakety, ktorá letela rovno a nikoho z obyvateľov mesta, kde žili, neohrozila. Homer Hickman sa so svojimi priateľmi rozhodol prihlásiť sa do medzištátnej súťaže mladých technikov, ktorej víťazstvo im malo priviesť ružovú budúcnosť.

Perfektný film s Jackom Gyllenhaalom v hlavnej úlohe rozpráva príbeh mladého chlapca, ktorý sa nebál ísť za svojím snom a nevzdal sa ani po niekoľkých neúspechoch. A aj napriek tomu, že mu neverila najdôležitejšia osoba v živote chlapca, jeho vlastný otec, sa Homer svojho sna nevzdal, nezmenil ho a stal sa návrhárom kozmických rakiet pre agentúru NASA.

5. Orol Eddie (2016)

Pierre de Coubertine, zakladateľ novodobých olympijských hier, sám povedal: ,,Dôležité nie je vyhrať, ale zúčastniť sa.”  Toto heslo britský športovec Eddie Edwards zobral až príliš vážne.

V roku 1988 svet spoznal Orla Eddieho, mladého Brita, ktorý sa už od svojho útleho detstva túžil stať olympijským športovcom. Jeho veľký sen mal však jeden zádrhel. Nemal talent ani na jeden šport. A keďže bol mizerný úplne vo všetkom, rozhodol sa súťažiť v skoku na lyžiach, pretože Veľká Británia nemala skokana ani jedného.

Na majstrovstvách sveta v roku 1987 sa predstavil prvýkrát a získal prezývku Lietajúci Orol alebo tiež Orol Eddie. Mal za sebou len 1 rok tréningu, čo sa podpísalo aj na jeho umiestnení – skončil posledný. Ale keďže sa iný Brit na skokanský mostík neodvážil vystúpiť, Eddie si ľahko splnil svoj sen a ocitol sa pod piatimi kruhmi v Calgary.

Aj napriek tomu, že skákať nevedel, že bol stále na posledných miestach, a že si z neho mnoho profesionálnych športovcov robilo srandu, sa Eddie stal vzorom pre mnohých ľudí a najobľúbenejšou osobou Veľkej Británie od čias Beatles.

Film vyzdvihuje hodnotu priateľstva medzi Eddiem a jeho trénerom, odvahy a sily nevzdať sa. A aj keď Orol Eddie  olympijské hry nevyhral, stal sa dôležitým príkladom, že sa svojich snov nesmieme vzdať, aj keď pred nami stojí hocijaká prekážka. Pokojne aj to, že nemáme ani štipku talentu.

6. V zajatí rýchlosti (2005)

Anthony Hopkins si zahral v ďalšom významnom filme, ktorý nám pripomína dôležitosť nevzdať sa na ceste za svojím snom. Burt Munro bol Novozélanďaň, ktorý ako 68-ročný na 47-ročnom motocykli prekonal svetový rekord a nastavil latku tak vysoko, že ho ešte stále nikto neprekonal.

Vyše 40 rokov opravoval svoj motocykel z roku 1920 a potom sa na ňom vydal na cestu k soľným jazerám v Bonneville v americkom Utahu. V roku 1967 si tak splnil svoj obrovský sen a stal sa najrýchlejším jazdcom na motocykli. Burt Munro sa stal jedným z ďalších významných osobností, ktorých inšpiratívne príbehy nám každodenne pripomínajú, že vzdať sa je to najhoršie, čo môžeme kedy spraviť.

7. Útek do divočiny (2007)

Mal 22, keď doštudoval vysokú školu a navždy zmenil svoj spôsob života. Už v detstve bol iný, inak rozmýšľal, inak sa správal. Miloval prírodu a hlasné ulice miest ho znechucovali. Keď dospel a dokončil školu, rozhodol sa nestať sa obyčajnou rybou, ktorá pláva po prúde s ostatnými. Zmenil sa, zmenil svoj štýl života a zmenil jednu celú generáciu Američanov.

Christopher McCandless žil vo Virgínii, študoval na Emory University a bol perfektným prototypom moderného človeka. V roku 1990 sa však vzdal, daroval väčšinu svojich úspor charite a vydal sa naprieč Severnej Amerike. V roku 1992 sa dostal na Aljašku. Poslednýkrát ho naživo videli 28. apríla 1992. Zmizol na niekoľko mesiacov, nikto o ňom nič nevedel a vyzeralo to, že sa prepadol pod zem. No 9. septembra 1992 sa najhoršie obavy potvrdili a tohto inšpiratívneho, len 24-ročného muža, našli mŕtveho.

Útek do divočiny sa zapísal do histórie kinematografie, bol nominovaný na 2 ceny akadémie a zmenil myslenie mnohých ľudí. Silný príbeh silného muža ukazuje, že naše sny sa nemusia týkať len hmotných vecí a úspechov, a že na to, aby sme boli šťastní, stačí skutočne málo. Pripomína nám hodnotu slobody a nezávislosti.

8. Divočina (2014)

Niekedy sa cítime unavene, otrávene a slabo. Aby sa nám uľavilo, ponoríme sa do horúcej vane, pospíme si, prečítame dobrú knižku či pozrieme skvelý film. Cheryl Strayedová však ani jednu z týchto vecí nespravila. Po náhlej smrti matky a rozpade manželstva do jej života vstúpia drogy a známosti na jednu noc. A nakoniec, keď je Cheryl už maximálne vyčerpaná, sa rozhodne zdolať bez absolútnych skúseností, len s veľkým batohom, vysokohorskú trasu dlhú 1770 kilometrov, ktorá je najdlhšou a najdivokejšou cestou v celej Amerike. Cheryl sa niekoľkokrát počas svojej cesty ocitla na dne síl, časť trasy dokonca prešla len s jednou topánkou, zažila vysoké horúčavy, ale aj mrazivé zimy.

Príbeh, ktorý rozpráva o samotnom dne ľudskej sily, o odhodlaní, samote a znovuzrodení, by si mal pozrieť každý človek, ktorý sa cíti stratený a na absolútnom dne. Ukazuje nám, že musíme pochopiť a prekonať samého seba, aby sme našli našu stratenú silu a dokázali skoliť aj tie najhoršie situácie.

9. Kód Enigmy (2015)

Príbeh Alana Turinga pozná každý počítačový fanatik a znalec 2. svetovej vojny. Tento muž sa preslávil hneď niekoľkými skutkami. Bol významným matematikom, logikom, položil základy počítačovej technológie a dopomohol k víťazstvu spojencov proti nacistickému Nemecku. Prelomil kód Enigmy, nemeckého prístroja, ktorý šifroval správy nacistov a vlastne len vďaka nemu si teraz môžete prečítať tento článok na internete.

Alan Turing bol jedným z najvýznamnejších ľudí svojej doby a s pomocou svojej geniálnej mysle skrátil 2. svetovú vojnu o 4 roky a zachránil vyše 100 000 životov. No aj napriek všetkému významnému, čo tento muž za svoj život vykonal, ho postihla životná tragédia. Alan Turing bol po skončení vojny odsúdený kvôli inej sexuálnej orientácii a bola mu nariadená hormonálna liečba – chemická kastrácia. V roku 1954, kedy mal 41 rokov, tento vojnový hrdina, významný matematik a technik, spáchal kvôli svojmu smutnému osudu samovraždu.

Ľudstvo sa k tomuto nezvyčajnému, inteligentnému a hlavne inému mužovi zachovalo skutočne zle a nespravodlivo. Aj napriek tomu, čím všetkým tomuto svetu prispel, bol odsúdený prakticky na smrť.

Perfektný film s Benedictom Cumberbatchom v hlavnej úlohe, ocenený cenou akadémie za najlepší adaptovaný scenár a nominovaný na ďalších 7 Oscarov, ktorých bohužiaľ nezískal, je výnimočný hereckými výkonmi, scenárom a príbehom, ktorý je, žiaľ, natočený podľa skutočných udalostí a nejednému divákovi vohnal slzy do očí. Tento film by si mal pozrieť každý mladý človek, ktorý o sebe pochybuje a každý človek, ktorý posudzuje iných na základe ich inakosti a výzoru, namiesto na základe ich osobnosti a skutkov.

https://www.youtube.com/watch?v=S5CjKEFb-sM

10. Čistá duša (2001)

Film inšpirovaný životom Johna Forbesa Nasha, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu. Smutný príbeh geniálneho vedca, ktorého sužovala ťažká psychická choroba, bol ocenený hneď 4 cenami filmovej akadémie.

Keď John ešte ako mladý študoval na Princetone, bol výrazne iný. Nezúčastňoval sa zábav, žil vo vlastnom svete, nechodil na prednášky. Jeho veľkým cieľom bolo nájsť akúsi “originálnu myšlienku.” Nakoniec ju objavil. Opustil vysokú školu ako vedec, získal skvelé postavenie, založil si rodinu, venoval sa svojej kariére, ktorú nadovšetko miloval a vyzeralo to, že jeho život nemôže byť lepším.

Jedného dňa si však jeho manželka začala uvedomovať, že to, čo dovtedy mnoho ľudí označovalo u Johna za čudnosť, bola vážna psychická porucha. Liečba bola zložitá a nemala takmer žiadne výsledky, pretože si John nepriznával svoju chorobu. Trvalo to vyše 30 rokov, no aj napriek všetkým okolnostiam John zotrval pri svojej práci a v roku 1994 mu bola udelená Nobelova cena za rozvoj ekonomickej vedy.

Jeden z ďalších inšpiratívnych príbehov o vedcoch, ktorý sa zapísal do histórie kinematografie svojou výnimočnosťou a pripomína nám veľkú potrebu nevzdať sa a bojovať aj napriek nepriaznivým okolnostiam.

11. Krv šampióna (2016)

Film opisuje jeden z najinšpiratívnejších a najprekvapivejších návratov na športovú scénu v dejinách. Vinny Paz je americký profesionálny boxer, ktorého na istú dobu vyradila vážna autonehoda a hrozilo, že sa už nikdy nebude môcť postaviť. Ale aj napriek varovaniam lekárov a temným vyhliadkam sa Vinny nevzdal a po necelom roku sa vrátil na boxerskú scénu.

Film mapuje ťažké chvíle zničeného človeka, situácie, pri ktorých si hlavná postava musela siahnuť až na samotné dno a neprekonateľné odhodlanie.

12. 127 hodín (2010)

Aron Ralston je motivačný rečník, americký dobrodruh a horolezec. V roku 2010 o ňom natočil režisér Danny Boyle film, ktorý bol nominovaný až na 6 ocenení filmovej akadémie. A prečo sa o tomto priemernom Američanovi rozhodli natočiť film? Pretože si prešiel niečím, o čom sa iným len sníva v nočných morách.

Aron sa 23. apríla 2003 vydal na cestu do Blue John Canyon v Národnom parku Canyonlands v juhovýchodnom Utahu. Vonku bolo horúco, na oblohe ani mráčika a on sa cítil plný energie. Pri tom všetkom nadšení si ani nevšimol, že so sebou nemá mobilný telefón a pri svojej roztržitosti zabudol svojej rodine a priateľom oznámiť, kam sa chystá. A to sa mu stalo skutočne osudným. Keď tento vášnivý horolezec zliezal do kaňonu, všetko sa pokazilo. Omylom uvoľnil jeden z balvanov, zletel dole do kaňonu a ťažký kameň, ktorý sa zakliesnil o pieskovcové steny, mu zavalil ruku. Nevedel ju odtiaľ dostať a nech sa pokúšal akokoľvek, svoj boj prehrával.

Mal pri sebe len 350 mililitrov vody, a aj keď upíjal pomaly, na 3. deň svojho väzenia nemal už čo piť. Nikto nevedel, kde je, nikto ho nehľadal, lebo mal dovolenku, nikto mu nemohol prísť pomôcť, nikomu nemohol zavolať, lebo nemal čím. Najprv sa pokúšal svojim vreckovým nožíkom rozbiť balvan, potom sa niekoľkokrát pokúsil amputovať si ruku. Po neúspechu sa v 4. deň sa vzdal a na svoju kameru nahral svoje lúčenie.

Piaty deň mu však, aj napriek halucináciám z dehydratácie, ako keby niekto vlial ďalšiu silu bojovať a odrazu prišiel na to, ako si zlomiť zápästie a odrezať zvyšok ruky. Proces bol veľmi bolestivý a dlhý. Tupý nôž nerezal, bol vyčerpaný a v druhej ruke, aj keď nebola zakliesnená pod ťažkou skalou, nemal takmer žiadnu silu. Ibaže jemu sa v tej chvíli jednalo o holý život a stál na hranici 2 možností – buď stratiť život alebo stratiť svoju uväznenú ruku. Nakoniec sa mu to aj napriek všetkým prekážkam podarilo a bol znova slobodný.

Keď sa s odrezanou rukou dostal z kaňonu, musel prejsť okolo 13 kilometrov, kým našiel turistov, ktorí mu privolali pomoc. Zachránili ho, prežil, no už navždy musel dať zbohom svojej ruke. Film, ktorý opisuje jeho príšerných 127 hodín je silný, desivý a postava si v ňom siahne na dno a z dna aj ťaží. Pri pozeraní sú všetky svaly napäté, tvár mokrá od sĺz a ruky vyčerpané od triašky. Všetky chlpy stoja a koža je takmer rovnaká ako tá husacia. Len málo ľuďom sa tep nezvýši a nepočujú v ušiach rýchly tlkot srdca.

13. Moneyball (2001)

Film nominovaný na 6 Oscarov s Bradom Prittom a Jonahom Hillom v hlavnej úlohe opisuje príbeh Billyho Beaneho, bývalého nádejného hráča baseballu. Po neúspechu, ktorý zrazil jeho ego a súťaživú povahu, sa rozhodol vzdať sa profesionálneho hrania, ale úplné zbohom svojmu obľúbenému športu dať nevedel. Rozhodol sa preto financovať a viesť tím Oakland Athletics.

Na začiatku sezónny v roku 2002 však prišiel o svojich najlepších hráčov a ocitol sa na dne. Stratil tretinu rozpočtu a nedokázal sa vyškriabať z tekutého piesku, ktorý ho pomaly pohlcoval. Zachránila ho však jeho túžba po výhre. Billy sa rozhodol ísť proti bežným pravidlám a navždy zmenil dejiny amerického baseballu.

Pomocou Paula DePodestala (vo filme s menom Peter Brandon), inteligentného ekonóma, vytvorili novú metódu pomocou počítačovej statickej analýzy, ktorá bola dovtedy baseballovým priemyslom ignorovaná. Spolu začali najímať outsiderov a baseballovými fanúšikmi dovtedy opovrhovaných ľudí a stretli sa s výsmechom od médií, ľudí a dokonca aj od trénera ich vlastného tímu.

Keď však všetci pochybovači a kritici uvideli výsledky prvých zápasov pod značkou Paula a Billyho, sánky im popadali na zem a spoločný pohľad na baseball sa navždy zmenil. Príbeh o 2 výnimočných mužoch, ktorí spoločne zmenili zaužívané veci a objavili nové spôsoby hrania baseballu, by si mal pozrieť každý človek, ktorý o sebe pochybuje. Pretože ak sa chceme dostať na druhý breh, musíme niekedy vkročiť aj do neznámych vôd.

14. Manjhi – The Mountain Man

Aj keď tento film nepatrí medzi špičky a na Československej filmovej databáze má hodnotenie len 54%, zaručene ho do zoznamu inšpiratívnych filmov a filmov podľa skutočných udalostí zaradiť bezpochyby môžeme.

Dashrath Manjhi bol chudobným robotníkom, ktorý žil v dedine Gehlaur, neďaleko mesta Gaya v Bihare v Indii. Preslávil sa pre mnohých neuveriteľnou vecou. Jedného dňa zobral čakan a kladivo a rozhodol sa vykopať skratku z bloku Atri do bloku Wazirganj v meste Gaya. Cestu skrátil z pôvodných 55 kilometrov na 15 a vykopal chodník dlhý 110 metrov a široký 9,1 metrov. Bol to neuveriteľný čin, ktorý pomohol mnohým ľuďom z jeho dediny.

Dôvodom, prečo sa rozhodol 22 rokov kopať chodník cez hrubú horu, je však neuveriteľne dojímavý. Jednalo sa o jeho manželku, ktorá keď sa jedného dňa vracala cez ešte neporušenú horu domov a niesla mu obed, sa vážne zranila a neskôr na následky zomrela, pretože k nej nestihla prísť lekárska pomoc.

Dojímavý príbeh o zlomenom mužovi s veľkým srdcom, ktorý strávil 22 rokov tvrdej práce stavaním cesty, aby sa k zraneným ľuďom dostala lekárska pomoc včas, aby jednoducho nikto iný nemusel zažiť to, čo sa stalo jemu.

15. Moja ľavá noha (1989)

Srdcervúci film ocenený 3 Oscarmi, ktorý rozpráva príbeh Christyho Browna. Malý chlapec bol od narodenia postihnutý mozgovou obrnou a mohol sa dorozumievať len prostredníctvom svojej ľavej nohy. Pomocou svojej obetavej mamy a vynaloženého nadľudského úsilia sa naučil s nohou písať a maľovať a postupne začal svojmu okoliu dávať jasné náznaky, že jeho mozog vo vnútri je úplne zdravý, a že je rovnako premýšľajúci ako iní ľudia.

Vďaka odbornej starostlivosti začal v dospelosti aj celkom dobre rozprávať a začlenil sa do celkom normálneho života. Film mapuje napínavé chvíle Chrystiho života, v ktorých sa tvrdohlavý človek pokúša vymaniť zo šablóny vlastného života.

16. Selma (2014)

Dr. Martina Luthera Kinga nemusíme vzdelaným ľuďom dvakrát predstavovať. Počas 3 búrlivých mesiacov King viedol riskantnú kampaň, ktorá mala nastoliť rovné volebné právo. Ich súčasťou bol aj slávny pochod zo Selmy do Montgomery, ktorý vyvrcholil podpísaním zákona o volebnom práve a prepísal dejiny.

Práve tieto 3 mesiace, pochod a vodcu, ktorému sa podarilo zmeniť zakorenené zvyky v histórii, sleduje film z roku 2014, ktorý aj napriek tomu, že nemá veľmi vysoké hodnotenie, bol nominovaný na 2 ceny akadémie – jednu za pieseň a druhú za najlepší film – a dokonca si jednu, za pieseň, aj odniesol.

17. Shahid (2013)

Shahid Azmi bol výnimočný mladý muž, ktorý pracoval v právnom obore. Ako 15-ročný sa stretol so zločinom prvýkrát a bol zatknutý za násilie počas bombových útokov v roku 1992. Aj keď ho najprv prepustili kvôli mladému veku, vo väzení nakoniec aj tak skončil, a to za protištátnu činnosť.

Vo väzení sa vrátil k štúdiu a keď ho prepustili, získal titul z práva. Začal pracovať ako právnik a obhajoval ľudí, väčšina z nich boli moslimovia obvinení z terorizmu. Jeho koniec však k šťastným koncom nepatril. Vo februári 2010 ho v jeho vlastnej pracovni zastrelili 4 útočníci. Zomrel ako 32-ročný.

Film si získal mnohých fanúšikov, dostal skvelé hodnotenia od kritikov a Rajkummar Rao vyhral na Filmfare Awards cenu za najlepšieho herca podľa kritikov.

18. Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (2016)

Film, ktorý má na svojom konte 2 Oscarov, opisuje život vojnového hrdinu Desmonda Dossa. Desmond sa v roku 1941 rozhodol brániť svoju vlasť, avšak odmietol nosiť zbraň a zabíjať. Stal sa zdravotníkom a jediné, čo ho ochraňovalo, bolo jeho odhodlanie, odvaha a lekárnička.

Nebol však pochopený a musel čeliť urážkam a útokom ostatných vojakov z línie. No aj napriek tomu bol jediným vojakom v 1. línii, ktorý bojoval bez zbrane. Keď v marci 1945 vypukla krvavá bitka o Okinawu, Dossova rota mala za úlohu dobyť 120 metrov vysoký útes. Dostať sa na vrchol bolo ťažké, no ešte ťažšia skúška ich čakala na vrcholu útesu. Dostali sa do ťažkej prestrelky a mnoho vojakov v nej padlo.

Desmond Doss sa odmietol ukryť, odmietol únik a svoju záchranu a radšej zostal uprostred krvavého pekla a riskoval svoj život pre druhých. Celých 12 hodín za stáleho ostreľovania, znášal z útesu do bezpečia jedného zraneného po druhom a podarilo sa mu zachrániť 75 životov. Desmond Doss bol jediný a prvý odporca plnej vojenskej služby, ktorý získal najvyššie americké ocenenie, a to medailu cti.

19. Ray (2004)

Príbeh Raya Charlesa bol plný vzostupov a pádov, plný šťastia a osobných tragédií. Tento nadaný umelec bol jedným z najvýznamnejších hudobníkov, ktorí vytvárali a formovali hudobný žáner R&B. Táto výrazná osobnosť svetovej populárnej hudby, označovaná aj ako „otec soulu,“ si prešla peklom, stala sa najväčším hudobným idolom svojej generácie a musela sa vyrovnať so smrťou brata a svojím postupným slepnutím.

No Ray sa narozdiel od iných umelcov nezastavil, neprestal tvoriť hudbu kvôli rozpadajúcemu sa životu. On sa do svojej hudby ešte viac ponoril a vytvoril nesmrteľné hity, ktoré sa aj v dnešnej dobe hrávajú v rádiách. Film bol nominovaný na šesť Oscarov a domov si odniesol dvoch.

20. Hokejový zázrak (2004)

Herb Brooks, tréner amerického hojekového mužstva, mal v roku 1980 nesplniteľný sen. Chcel na zimných olympijských hrách poraziť neporaziteľný Sovietsky zväz. Trénoval 20 náhodne vybraných chlapcov, ktorí sa vďaka jeho pevnej ruke a výnimočnej osobnosti vypracovali na perfektný tím a uverili, že dokážu všetko.

Herb Brooks v roku 1980 prepísal históriu športu a hojeka, keď jeho tím vyhral zimné olympijské hry a dokázal svetu, že Sovietsky zväz sa poraziť dá. Hokejový zázrak rozpráva impozantný a perfektný príbeh nabitý inšpiráciou a motiváciou, ktorá však vôbec nie je prehnaná. Rozpráva o najväčšom športovom zázraku, ktorý prepísal históriu športu a dokázal Sovietskemu zväzu, že môže byť veľký a silný, ako chce, no odhodlaným a odvážnym mladým ľuďom sa postaviť nedokáže. Ukázal, že ak človek niečo chce, aj keď je to skutočne nemožné a neuveriteľné, s pomocou priateľov, odvahy a odhodlania dokáže nedokázateľné.

Pozri aj: Nalaďte sa na Vianoce. Toto je 10 najkrajších slovenských a českých vianočných filmov

scoopwhoop
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov