interez.sk

Facebook čelí veľkému škandálu.

Pred časom sa na verejnosť prevalil škandál, ktorý môže sociálnemu gigantovi poriadne zavariť. Osud Facebooku však nie je zrátaný a nedržíme ho v našich rukách. Dalo by sa však povedať, že Facebook má také množstvo údajov o nás, že vo svojich rukách drží tie naše osudy. Sociálna sieť bola obvinená z poskytnutia súkromných údajov britskej analytickej spoločnosti Cambridge Analytica.

Spoločnosť má k dispozícii súkromné údaje viac než 50 miliónov užívateľov, takže je veľká šanca, že ste medzi nimi aj vy. Údaje však nezískala cestou hackovania, ale boli jej poskytnuté priamo sociálnou sieťou. Veľa ľudí nemyslí na to, že pri používaní istých aplikácií im odovzdávame väčšinu našich súkromných údajov.

via GIPHY

A ani sa nepozeráme na to, ktoré údaje to sú. Treba myslieť na to, že sú medzi nimi naši rodinní príslušníci, vzdelanie, práca, bydlisko a mnoho ďalších vecí, ktoré nemáte chuť zdieľať s cudzincom. Týmto aplikáciám sa dá však v špehovaní našich profilov veľmi ľahko zabrániť. Ukážeme si ako ich rozpoznať a ako sa ich zbaviť.

Otvorte si menu v pravom hornom rohu a prekliknite sa do nastavení

V nastaveniach pokračujte do ľavého panelu a prekliknite sa do aplikácii

Hore je označený údaj počtu aplikácií, ktoré vás sledujú. V tomto prípade je to 10, no nečudujte sa ak ich bude aj 50. V poli zvýraznenom nižšie sa bude nachádzať možnosť zobrazenia viacerých aplikácií.

Po rozkliknutí konkrétnej aplikácie, v tomto prípade Tinder, vám Facebook ukáže, k akým informáciám má aplikácia prístup. Pozor na zoznamky, pýtajú si ohromné množstvo informácií. TripAdvisor dokonca označuje ako povinné aj údaje o zamestnaní. Nepovinné údaje môžete odškrtnúť.

Ak sú vyžadované povinné údaje, ktoré vám zasahujú do súkromia, môžete úplne vymazať prístup aplikácie k vášmu profilu krížikom. Nižšie máte možnosť prejsť do sekcie aplikácií, ktoré používajú priatelia. Kliknite na upraviť.

V tejto sekcii vidíte, čo všetko zdieľate s priateľmi a čo všetko bez vašeho pričinenia môžu vaši priatelia preniesť do ďalších aplikácií. Chúlostivé informácie môžete odškrtnúť, a tak cudzie aplikácie viac nebudú čerpať informácie o vás z vášho, ani z profilov vašich priateľov.

Pozri aj: Čo sa stane s vaším účtom na Facebooku, keď zomriete? Sociálne siete myslia aj na túto možnosť

businessinsider.com
0
Uložiť článok
Komentovať