foto: Potravinový sprievodca

Potravinový sprievodca : „Konzumuj potraviny, ktoré sú čo najmenej alebo ideálne vôbec priemyselne spracované, pričom poznáš ich pôvod, spôsob a technológiu spracovania.“

Množstvo produktov či už v malých obchodíkoch alebo veľkých supermarketoch je neraz tak rozmanité ba až mätúce, že sa nákup potravín môže veľmi jednoducho stať výzvou. Mnohokrát túžime len rýchlo nakúpiť a z daného miesta čo najskôr vypadnúť. V takomto prípade do košíka kladieme buď to, na čo sme zvyknutí alebo to, čo je vysvietené žiarivou ceduľkou AKCIA. No vzali by ste tieto veci z regálu aj v prípade, keby ste vedeli, že sú pre vaše telo jedovaté? 

Pre bežného človeka je veľmi náročné zorientovať sa v zloženiach produktov aj základných potravín. Doba sa posunula a za výraznou chuťou, ktorú máme tak veľmi radi či dlhšou trvanlivosťou stoja neraz škodlivé látky, ktoré v našom tele dokážu z dlhodobého hľadiska viesť k nemilým skutočnostiam a problémom so zdravím.

Pre tých, ktorí skutočne túžia po zmene, máme skvelú správu. V širokých vodách internetu môžete už niekoľko mesiacov pozorovať prítomnosť slovenského Potravinového sprievodcu, ktorý sa rozhodol s nami podeliť o množstvo zaujímavostí. Za profilom na sociálnej sieti Instagram stoja dokonca odborníci, ktorým skutočne záleží na tom, akú potravu každodenne „lovíme“ v regáloch obchodov.

Foto: Potravinový sprievodca

Slovensko vs. trend zdravej výživy

Úroveň záujmu o informácie zo sféry skutočne zdravých potravín nebola v minulosti tak vysoká. „Spočiatku ľudia nemali o túto tému záujem, o zmene stravovacích návykov nehovoriac. Zlom nastal až v momente, kedy prišiel na Slovensko trend zdravého stravovania a s tým spojené čítanie etikiet. Pozornosť bola ale nasmerovaná najmä na nutričné zloženie a obsah cukru či kalórií,“ poznamenáva Potravinový sprievodca

Ako každý správny trend, aj tento mal svoje takpovediac nedostatky. Hlavné a rozhodujúce pre spotrebiteľov boli kedysi nálepky, ako „light“ či „glutenfree“. Skutočná a nezaslepená túžba po zdravom stravovaní prišla podľa ich slov až neskôr, keď sa pozornosť nákupcu preniesla z nutričných hodnôt ku konkrétnemu zloženiu produktov.

„V súčasnej dobe ale vnímame skutočný záujem ľudí o potravinovú gramotnosť a touto cestou by sme chceli vytvoriť komunitu uvedomelých spotrebiteľov, ktorí si budú podľa svojho vlastného uváženia schopní vybrať správny produkt bez možného negatívneho vplyvu na ich zdravie.“

Orientácia si žiada veľa času, ale výsledok stojí za to

Byť schopný orientovať sa v zloženiach do hĺbky nie je jednoduché. To, čo my poznáme pod slovom „éčka“ za sebou skrýva oveľa viac. Ľudia, ktorí stoja za týmto sprievodcom na počiatku taktiež museli investovať množstvo času: „Pri regáloch s potravinami sme dokázali stráviť niekoľko desiatok minút a niekedy dokonca hodiny.“ 

Štúdium informácií na produktoch v spojitosti s odbornými vedomosťami a štúdiami sa rozhodli transformovať do jednotlivých postov, ktoré sú napísané hlavne ľudskou rečou tak, aby im bežný smrteľník dokázal porozumieť. Niečo, čo na obaloch nájdeme len márne.

Potraviny, ktoré vás svojím zložením prekvapia:

Budiš – príchuť červený pomaranč

Karmín – E120 – farbivo živočíšneho pôvodu vyrábané zo sušených tiel hmyzu, môže spôsobiť alergické reakcie.
Benzoan sodný – E211 – v celej EÚ je používanie tejto látky obmedzené. V kombinácii s kyselinou askorbovou, ktorá je prítomná aj v ochutenej vode Budiš, sa môže tvoriť Benzén, ktorý je známy ako karcinogén.
Cyklamát – E952 – umelé sladidlo 40-krát sladšie ako cukor. Vyrába sa synteticky z cyklohexylamilu, ktorý sa používa ako prípravok proti hmyzu a korózii.

Brumík 

Difosforečnany – E450 – môžu spôsobiť nerovnováhu medzi minerálmi v tele a tak zapríčiniť nedostatok vápnika.
Guarová guma – E412 – rozpustná vláknina, potenciálny alergén, sú domnienky, ktoré tvrdia, že táto látka spôsobila nepriechodnosť čriev
3 formy cukru v podobe glukózovo-fruktózového sirupu, čistého cukru a dextrózy

Clever – jemný tavený syr

E339, E450, E452, E472, E407, E330
Fosforečnany, difosforečnany, polyfosforečnany – v kombinácii a pri vysokých dávkach môžu spôsobovať odbúravanie vápnika z tela.
Karagen – E407 – potenciálny alergén, po požití u citlivých osôb môže dôjsť k alergickej reakcii.

Nenechajte sa oklamať nápismi

Čo je veľmi dôležité, nenechajte sa zmiasť nápismi na obaloch. Aj produkty, ktoré majú na etikete napísané „bio“ či „natur“ môžu schovávať nemilé prekvapenie. Ako napríklad v prípade tohto chrenu od výrobcu Natur farm.

Kto by v tak jednoduchom produkte očakával disiričitan sódny, schopný vyvolať astmatický záchvat, o to nebezpečnejší na požívanie astmatikmi alebo sladidlo sacharín, ktoré je niekoľko stonásobne sladšie ako cukor a jeho štúdie na zvieratách preukázali výskyt rakoviny močového mechúra? A predsa sa v ňom nachádzajú.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa potravinovy_sprievodca (@potravinovy_sprievodca),

Najväčší počet „otravín“ hlavne v detských rukách

Pomer potravín a takzvaných „otravín“ prítomných na slovenskom trhu je skutočne nevyrovnaný. Smutným faktom je, že najviac nevhodných látok pre ľudský organizmus nájdeme práve v produktoch určených pre deti. „Najviac rozporuplní sú podľa nás výrobcovia, ktorých marketing je cielený na detského spotrebiteľa. Zloženie ich produktov je iba cukor, palmový tuk, umelé arómy.“

Aby toho nebolo málo, v mnohých prípadoch sa dostávajú deťom do rúk potraviny, ktorých vplyvom dochádza k hyperaktivite, alergickým reakciám či žalúdočným problémom. „Výnimkou nie sú ani súčasti nepriamo považované za karcinogén.“

V snahe sprievodcu je vyhľadať a podeliť sa s ľuďmi o vhodnú alternatívu obľúbených produktov, no to nie je vždy tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať. „Aktuálne sledujeme žuvačky. Keď 99% sortimentu z kategórie žuvačky tvorí jeden výrobca, je ťažké nájsť vhodnú alternatívu.“ V podobných prípadoch ostáva siahnuť už len po špecializovaných obchodoch so zdravou výživou, kde sa na také produkty priamo zameriavajú.

Potravinového sprievodcu tvoríme my všetci

Produkty, ktorými sa vo svojich príspevkoch Sprievodca zaoberá vo väčšine prípadoch pochádzajú z veľkoobchodných reťazcov a tak nemusíte mať obavy o to, či dokážete zmieňovaný produkt a jeho alternatívu nájsť aj vo svojom regióne, nakoľko ich sortiment je všade približné rovnaký.

Veľkým plus pre fungovanie je zanietenosť ľudí pre danú tému a ich spolupráca: Tým, že tvoríme komunitu ľudí so záujmom o potraviny, sú pre nás častokrát aj očami sortimentu v ich regiónoch práve prostredníctvom správ na sociálnej sieti.“ Za túto spontánnu spoluprácu s verejnosťou sú vďační. Aj vy tak dokážete urobiť krôčik k zlepšeniu niekoho stravovania.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa potravinovy_sprievodca (@potravinovy_sprievodca),

Odpoveď je jednoduchá: lokálne zdroje potravín

Najlepším odporúčaním pre laika je v tomto prípade nakupovať v lokálnych obchodoch s potravinami. Síce nenakúpime všetko na jednom mieste, ale myslíme, že stojí za to prejsť sa a nakúpiť skutočne potraviny, o ktorých pôvode nám dokáže povedať samotný predávajúci či dokonca výrobca.

Ak ešte stále váhate, či sa do tohto boja za zlepšenie potravinovej situácie na Slovensku pustiť, vedzte, že to záleží len a len na nás – spotrebiteľoch. „Čím menší dopyt po „otravinách“, tým viac potravín aj v našich obchodoch,“ dodáva Potravinový sprievodca

Príbehy
0
Komentovať (0)