Foto: facebook.com/farmfoods

/ 202 / katka
Slovenskí farmári budú veľkoobchodnými reťazcami bojovať po svojom.

Je všeobecne známe, že slovenskí poľnohospodári nemajú zrovna najlepšie predajné podmienky vo veľkých zahraničných reťazcoch. Problematické je dohadovanie sa na cenách, pretože ich neustále znižovanie sa priamo odrážalo na kvalite potravín. Takéto obchodné praktiky spôsobili krach viacerých slovenských výrobcov. Skupina desiatich farmárov sa preto rozhodla vytvoriť vlastný koncept farmárskeho dodávateľského reťazca FARMFOODS.

Prvotným nápadom, ktorý viedla k založeniu reťazca, bola snaha o zachovanie kvality našich domácich potravín a zvýšenie ich predaja. Nájsť na pultoch zahraničných reťazcov produkty miestnych fariem je takmer úplne nemožné. „Zisťovali sme, čo môže byť naša najväčšia výhoda. Prišli sme k záveru, že ňou môže byť úplná kontrola a dohľad nad celým reťazcom výroby a predaja našich potravín – od poľa, cez spracovanie až po obchod,“ vyjadril sa pre Aktuality.sk výkonný riaditeľ Tomáš Németh.

S takzvanými dvojitými štandardmi kvality potravín, ktoré sa predávajú v Európe, záujem o kvalitné domáce potraviny stále stúpa. Po prevádzkovaní 15 pojazdných predajní teda prišiel čas aj na tie kamenné. Prvá bola otvorená už minulý rok v Rožňave a ďalšie by mali v najbližšej dobe pribudnúť v Košiciach, Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a Rimavskej Sobote. Farmári však majú odvážnejšie plány, do dvoch rokov by malo vyrásť celkom 65 prevádzok Farmfoods.

V ich obchodoch nájdete produkty vyrábané bez pridaných látok či takzvaných „éčok“, pričom reťazec si potrpí na vlastné postupy pri pestovaní rastlín, kŕmení a welfare zvierat a hygiene výroby, ktoré sú často prísnejšie ako platné normy. „Naši členovia musia často spĺňať prísnejšie kritériá, ako vyžaduje slovenská legislatíva. Preto nechceme bezhlavo prijímať nových členov, čím by sme museli znižovať naše štandardy,“ ozrejmil Németh. Ich snahou je priniesť čo najkvalitnejšie potraviny zo slovenských fariem do našich domácností.

Na ich pultoch môžete nájsť tradičné aj netradičné, ale o to originálnejšie výrobky z našich slovenských surovín. Členovia totiž obhospodarujú vyše 17-tisíc hektárov pôdy a chovajú zhruba 3000 kusov hovädzieho dobytka, 4500 oviec a niekoľko desiatok tisíc kureniec.

Pozri aj: U Dobrožrúta: Títo dvaja rodičia vytvorili na Slovensku prvú pekáreň, ktorá neprodukuje takmer žiadny odpad a potraviny si v nej kúpite bez obalov

farmfoods.sk, aktuality.sk


Komentovať (0)