Foto: Unsplash/Chermiti Mohame

Myslíte si, že váš nový partner žiarli na toho bývalého? Tu je pár dôvodov, prečo to tak môže byť.

Ste v novom vzťahu, no medzi vami a vaším partnerom je jeden problém. Veľmi veľký problém. Váš partner žiarli na vášho bývalého namiesto toho, aby si všímal všetku lásku, ktorú mu dávate. Neustále sa s ním porovnáva a pýta sa vás na váš vzťah.

Prečo váš terajší partner žije v neustálom strachu, že ho opustíte kvôli svojmu bývalému, ak ste mu na to nedali žiaden dôvod?  Portál Your Tango prišiel s 3 možnými dôvodmi, tak sa na nich poďme spoločne pozrieť.

Stále hovoríte o svojom predošlom partnerovi

Odpovedzte si na túto otázku: Koľko času strávite rečami o svojom ex? Ocitáte sa pri rozprávaní príbehu týkajúcom sa nejakého romantického rande? Nájdete niečo v potravinách a poviete, že to bolo obľúbené jedlo vášho ex? Alebo ho spomínate, ak vám ho pripomenie nejaká pesnička, ktorú mal rád?

Foto: Unsplash/Damir Spanic

Možno máte pocit, že tieto malé zmienky sú nevinné, ale nie sú. Nikto nechce počuť o vašom bývalom partnerovi. Hoci ide pre vás o úplne bezvýznamné veci, pre iných dokážu byť nesmierne bolestivé. Ak to robíte často, žiarlivosť vášho aktuálneho partnera bude len narastať, takže by ste s tým mali ihneď prestať.

Nesiete ťažké bremeno

Ak ste napríklad 40-ročná rozvedená žena, je pochopiteľné, že sa stretávate s ľuďmi vo vašom veku, ktorí sú taktiež rozvedení. Ste človek, ktorého srdce prešlo obrovskou skúškou, a teda nesiete na svojom chrbte ťažké bremeno, ktorého sa len tak nedokážete zbaviť. Ak vás bývalý partner podvádzal, je pre vás ťažké dôverovať iným ľuďom.

Foto: Unsplash/Christin Hume

Bremeno však nenosia len starší ľudia, ale aj mladší. Je však ťažko zhodiť ho zo seba pred vstupom do nového vzťahu a to znamená, že bude mať moc zničiť váš vzťah. Ak váš partner žiarli na vášho ex, môže to byť preto, že mu v minulosti niekto ublížil. Ak je to tak, je dôležité prediskutovať, čo sa stalo a spolupracovať na tom, aby váš partner vedel, že nie ste tou osobou, ktorá mu opäť ublíži.

Problém je úplne inde

Toto je jeden z veľkých paradoxov ľudských bytostí – tendencia sústrediť sa na jednu vec ako zdroj biedy (napríklad na romantický život) namiesto skúmania celkového obrazu. Váš ex partner je hmatateľná vec, ktorá je vám na dosah. Je to niekto, na koho môže váš partner žialiť bez toho, aby vyzeral ako blázon, pretože to je v podstate úplne normálne.

V tomto prípade môžeme žiarlivosť na bývalého partnera považovať za akúsi výhovorku. Opýtajte sa vášho partnera, či ho niečo netrápi a nemá problémy. Skutočne žiarli na vášho bývalého alebo je nešťastný zo svojho života?

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov