Foto: Unsplash

Zvýšte jej denný príjem, váš mozog sa vám poďakuje.

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí stretáva s diagnózou demencie, ktorá predstavuje vážny problém pre našu spoločnosť. Navyše sa predpokladá, že počet ľudí trpiacich touto chorobou sa v nasledujúcich troch desaťročiach takmer strojnásobí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Avšak existuje riešenie, ktoré by nám mohlo pomôcť znižovať riziko demencie – a to prostredníctvom stravy bohatej na horčík. Viac o tom napísal portál Spring.

Podľa výskumu by potraviny bohaté na horčík, ako sú orechy a špenát, mohli prispieť k zníženiu rizika demencie. Zistilo sa, že ľudia s vyšším príjmom horčíka mali nižšiu úroveň scvrkávania mozgu a starnutia. Štúdia zahŕňala viac ako 6 000 ľudí vo Veľkej Británii, ktorí po dobu 16 mesiacov vyplňovali dotazníky o svojom stravovaní.

Na potrave záleží

Tí, ktorí jedli viac potravín bohatých na horčík – vrátane semienok a celozrnných produktov, listovej zelenej zeleniny a strukovín – mali podľa výskumníkov mladší vek mozgu.

Hlavná autorka štúdie, Khawlah Alateeq, uviedla: „Naša štúdia ukazuje, že zvýšenie príjmu horčíka o 41 percent by mohlo viesť k menšiemu scvrkávaniu mozgu spôsobenému vekom, čo sa spája s lepšou kognitívnou funkciou a nižším rizikom alebo oneskoreným nástupom demencie v neskoršom živote. Tento výskum poukazuje na potenciálne prínosy diéty bohatej na horčík a úlohu, ktorú zohráva pri podpore dobrého zdravia mozgu.“

Unsplash

Čo zaradiť do jedálnička?

Zvýšenie príjmu horčíka z 350 mg denne na 550 mg bolo spojené so znížením veku mozgu o jeden rok vo veku 55 rokov. Potraviny bohaté na horčík sú napríklad:

  • arašidy
  • kešu orechy
  • chia semienka
  • zemiaky
  • hnedá ryža
  • jogurt
  • ovsená kaša
  • mlieko

Rast počtu ľudí s diagnózou demencie je spôsobený jednak starnutím populácie, ale aj nezdravým životným štýlom. Získavanie správnych mikroživín z prirodzených potravín je však zvyčajne lepšie a účinnejšie, ako dopĺňanie stravy výživovými doplnkami.

Ako vidíte, pridávanie horčíkovo bohatých potravín do nášho jedálnička môže mať veľký vplyv na naše celkové zdravie. Jedenie pestrej a vyváženej stravy, ktorá obsahuje dostatok horčíka, môže byť kľúčom k udržaniu nášho mozgu vitálnym.

Nemusíte sa obmedzovať len na zoznam vyššie uvedených potravín – skúste experimentovať s rôznymi receptami a kombináciami chutí, aby ste našli to, čo vám najviac vyhovuje.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov