Foto: Photo by NastyaSensei Sens from Pexels

Máte ich aj vy?

Vedci skúmajú inteligenciu už nejaký ten čas. Počas viacerých štúdií prišli k zaujímavým výsledkom. S vyšším IQ často spájajú vlastnosti, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné s inteligenciou, ako napríklad štedrosť či altruizmus. A to nie je všetko. V jednej zaujímavej štúdii prišli na to, že vyššie IQ majú aj ľudia, u ktorých sa vyskytujú tieto dve jedinečné charakteristiky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Obe môžeme spozorovať už u školákov.

Hudobné vzdelanie

Podľa štúdie publikovanej v magazíne Frontiers in Psychologyktorej sa celkovo zúčastnilo 167 detí vo veku 10 až 15 rokov a 118 mladých dospelých, úroveň IQ pozitívne ovplyvňuje hudobné vzdelanie a otvorenosť k novým skúsenostiam.

Photo by Clem Onojeghuo from Pexels

Vedecký tím prišiel k záveru, že ľudia, ktorí mali hudobné vzdelanie a boli odmalička vedení k hudbe, mali IQ v priemere vyššie o 10 až 15 bodov v porovnaní s priemerným intelektom. Vedci zároveň zistili, že zvýšený záujem dieťaťa o hudbu môže byť znakom vysokej inteligencie. Nemalú rolu v tom samozrejme zohráva aj prostredie, v ktorom dieťa vyrastá.

Otvorenosť novým skúsenostiam

Práve otvorenosť novým zážitkom a skúsenostiam je podľa vedcov druhou netypickou vlastnosťou, ktorá súvisí s vysokým IQ. Táto vlastnosť však asi nie je taká prekvapivá, pretože ľudia, ktorí sa neboja nových zážitkov a nesedia doma v kúte, zažívajú viac situácií, ktoré ich posúvajú dopredu. Aj vďaka nim môžu ukázať a rozvinúť svoj intelekt. Ak sedíme doma na gauči, pravdepodobne nebudeme mať toľko impulzov na ďalší rozvoj. Preto stojí za to povedať „áno” novým príležitostiam a zážitkom.

Photo by Nina Uhlíková from Pexels

V roku 1993 vyvolal vo svete tzv. Mozartov efekt hotový ošiaľ. Na základe neho sa predpokladalo, že ľudia, ktorí počúvajú Mozartovu hudbu, sú inteligentnejší. I keď sa ukázalo, že ide o mýtus, podľa portálu spring má  hudobné vzdelanie skutočne pozitívny vplyv na náš intelekt. Podľa Schellenberga, vedúceho štúdie, to môže úzko súvisieť so sústredím a veľkou sebadisciplínou, ktorá je nevyhnutná najmä pri hudobnom vzdelaní.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov