Foto: Photo by Şahin Yeşilyaprak on Unsplash

Ak ich máte, pochváliť sa môžete (aj) vysokým IQ.

Čo myslíte, o aké vlastnosti pôjde? Nech už odhadujete čokoľvek, váš tip bude s najväčšou pravdepodobnosťou nesprávny. Tieto dve vlastnosti totiž nemajú na prvý pohľad s výškou IQ nič spoločné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa však v tejto štúdii napriek tomu podarilo dokázať, že súvis tam je, a to naozaj veľký. Podľa výsledkov, ku ktorým dospeli, totiž inteligentní ľudia vo väčšine prípadov disponujú týmito 2 vlastnosťami:

  • štedrosť
  • altruizmus

Za altruistických pritom považujeme ľudí, ktorí sú nesebeckí a nemajú problém s tým, aby si niečo odopreli, len aby to mohli dať niekomu inému. Nerobia to však preto, aby boli populárni či aby ich hodnota v očiach druhých ľudí stúpla – práve naopak. O ich dobrých skutkoch veľakrát nikto ani len netuší. 

pexels.com

Je pravdepodobné, že vás prekvapila aj súvislosť medzi inteligenciou a štedrosťou. Tú vedci pripisujú tomu, že ľudia s vyšším IQ vo väčšine prípadov zarábajú vo všeobecnosti viac, vďaka čomu toho môžu aj viac darovať.

Štúdie sa zúčastnilo celkom 300 ľudí a boli podrobení ako IQ testom, tak aj testom na overenie ich štedrosti a altruizmu. 

Súhlasíte s týmito zisteniami? Ak ste ich odpozorovali aj na sebe, pripomíname, že práve Vianoce sú obdobím, kedy môžeme svoju štedrosť a altruizmus využiť naplno a pomôcť tým, ktorí to potrebujú najviac. Možností je mnoho — je len na vás, ktorú z nich si vyberiete. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov