Sú to práve tie najťažšie chvíle, ktoré dokážu človeka posilniť najviac.

Každý človek, ktorý niekedy trpel akoukoľvek duševnou chorobou by určite súhlasil s tým, že si prešiel peklom. Ako sa však hovorí, všetko zlé je na niečo dobré a aj v tých najhorších situáciách sa dá nájsť nejaký svetlý bod. Človek sa totiž po duševnej chorobe zmení, okrem iného aj v týchto piatich veciach.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Poznajú svoje limity

Ľudia, ktorí si prešli akoukoľvek duševnou chorobou už zistili, kde sú ich limity. Človek ich totiž veľmi rád pokúša. Skúšame, čo ešte zvládneme a či tým neprekročíme nejakú pomyselnú hranicu svojich možností. Ľudia trpiaci duševnou chorobou však už vedia, kde táto hranica je a čo je spúšťačom ich ochorenia. Vedia, akým situáciám, ľuďom či miestam sa vyhýbať, aby do rovnakých problémov nespadli znova.

#2: Nesúdia druhých

Vďaka duševnej chorobe sa na svet pozerajú inými očami, ako predtým. Spoločnosť totiž takýmto trpiacim ľuďom stále nerozumie. Podceňuje ich, nedôveruje im a ukazuje na nich prstom. Museli si prejsť tým, že boli súdení a mnohými aj odsúdení. Práve preto vedia, aký je to pocit a nerobia rovnakú chybu. Vedia, aké dôležité je starať sa len o seba a nesúdiť druhých.

#3: Snažia sa žiť naplno

Ľudia, ktorí prekonali nejakú psychickú chorobu vedia, ako veľmi vás niečo psychicky môže zlomiť. Vedia taktiež to, aký je život krehký. Práve preto sa snažia každý jeden deň využiť naplno.

pexels.com

#4: Dokážu sa vrátiť k svojej prirodzenosti a na nič sa nehrajú

Človek, ktorý si prešiel duševnou chorobou už pred druhými nemá čo skrývať a nemá dôvod pretvarovať sa. Nielen pred inými, ale predovšetkým pred sebou už totiž objavil svoje najhlbšie skryté „ja“. Dokáže si vážiť skutočné životné hodnoty a snaží sa sústrediť na veci, na ktorých skutočne záleží.

#5: Vedia, kto sú ich skutoční priatelia

Pri psychickej chorobe sa okruh priateľov mnohokrát veľmi zredukuje. Každý má totiž vo svojom najbližšom okolí ľudí, ktorí pri ňom stoja, keď je všetko v poriadku, no keď ich pomoc naozaj potrebujete, odchádzajú. Človek trpiaci psychickou chorobou však potrebuje pomoc a podporu viac, než ktokoľvek iný, preto veľmi rýchle zistí, kto je jeho skutočným priateľom, a kto priateľstvo len predstieral.

Pozri aj: 5 VECÍ, KTORÉ OD VÁS ČLOVEK TRPIACI DEPRESIOU NAOZAJ NECHCE POČUŤ

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov