Dajú sa číselné kombinácie zapamätať jednoduchšie ako si myslíme?

Anglické slovíčko „peg“ znamená „klinček“ a pomocou neho si určitý obraz zavesíte takpovediac do svojej pamäti. Už v roku 1648 sa touto témou zaoberal Stanislaus Mink z Wennssheinu, ktorý sa považuje za zakladateľa takzvaného systému major. Ako sa máme naučiť pracovať s číslami? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Myšlienka je jednoduchá – čísla sa premieňajú na fonetickú abecedu. Nejde o samotné písmená, ale o ich znenie. Ale nebojte sa, systém sa dá veľmi jednoducho naučiť a pozostáva len z desiatich hlások, kde má každé číslo jednu. Každá hláska sa dá vďaka jednoduchej pomôcke zapamätať.

pixabay
pixabay
  • Hláskou pre číslo 1 je „J“, lebo sa podobá na „1“ a číslo „1“ sa začína hláskou „J“.
  • Hláskou pre číslo 2 je „H“, lebo sa skladá z dvoch kolmých čiar.
  • Hláskou pre číslo 3 je „M“, ktoré sa v písanej forme skladá z troch oblúčikov.
  • Hláskou pre číslo 4 je „R“ – môžeme použiť somársky mostík – „R“ je štvrté písmeno v slove štyri.
  • Hláskou pre číslo 5 je „S“„S“ je veľmi podobné číslici päť.
  • Hláskou pre číslo 6 je „Š“, lebo je to začiatočné písmeno číslice.
  • Hláskou pre číslo 7 je „K“ – somársky mostík – v písanej forme číslo sedem je veľkou časťou písmena „K“.
  • Hláskou pre číslo 8 je „F“, lebo písané malé „f“ má tiež dve slučky ako číslo osem.
  • Hláskou pre číslo 9 je „P“ „P“ je zrkadlovým obrazom 9.
  • Hláskou pre 0 je „G“, lebo nula je guľatá ako „G“.

Tento zoznam sa naučíte rýchlo. V ďalšom kroku z písmen vytvoríme slová, ktoré budu zodpovedať jednotlivým čísliciam a ktoré si budeme v duchu predstavovať. Tu sú „klinčeky“ pre číslice 0 – 9.

1 – jeleň
2 – hrad
3 – more 
4
– ruža
5 – sova
6 – šíp
7 – kôň
8 – fľaša
9 – posteľ
0 – gaštan

Spájacou metódou si už dokážete zapamätať desať pojmov a navyše viete, na ktorom mieste sa každý nachádza, lebo vďaka patričnému spájaniu je v ňom ukrytá aj číslica. A čo tak čísla 10 až 19?

10 – JoGurt
11
– JoJo
12 – JaHoda
13 – JaMa
14 – JastRab
15 – JeSeň
16 – JaŠter
17 – JaK
18 – JodoForm (dezinfekčný prostriedok)
19 – JasPis

S touto pomocou si jednoducho zapamätáte čísla. Namiesto toho, aby ste si PIN platobnej karty napísali priamo na ňu (áno, existujú ľudia, ktorí to naozaj robia), si vytvorte radšej zaujímavá obraz, ktorého súčasťou bude karta. Predpokladajme, že je to číslo 1292, potom si ju môžete predstaviť v JaHodovom PoHári zapichnutú ako oblátku a vytŕčajúcu z kopy šľahačky. S touto metódou sa spája aj metóda nazývaná Link Method of Memory.

pixabay
pixabay

Ak všetky uvedené systémy navzájom pospájate, vďaka svojej fantázii a obrazovým predstavám si zapamätáte prakticky všetko, čo chcete. Povedzme, že si chcete zapamätať telefónne číslo vášho priateľa. Jeho číslo je 48334729. Najprv si číslo rozdeľte do dvojíc – 48 (RiFle) 33 (MaMa) 47 (RuKa) 29 (HerPes). Potom si známeho predstavte, ako stojí ruka v ruke s mamou, má na sebe rifle a na ústach obrovský herpes. Znie to oveľa komplikovanejšie, ako to v skutočnosti je. Je to oveľa lepšie ako pôvodná technika opakovania. A oveľa zábavnejšia.

pixabay
pixabay

Je to aj pomôcka pri zapamätávaní si mien. Častokrát sa nám stane, že zabudneme meno nového kolegu alebo človeka, ktorý si k nám sadol, a to preň nemusí byť veľmi príjemné. Ako sa cítite, keď sa vás niekto po krátkom rozhovore opýta  „Poviete mi ešte raz, ako sa voláte?“ Ak sme pozorní a sústredíme sa na nášho náprotivka, nestane sa nám to. Najlepšie je, ak si meno zopakujete, len čo ste ho počuli a hneď si vytvoríte nejakú obrazovú asociáciu. Pri Oliverovi si môžete napríklad predstaviť muža s olivovozelenou pokožkou. Ak by ste ho vzápätí oslovili, jeho meno by ste už nezabudli.

pixabay
pixabay

Pozornosť teda pomáha, aby sme vec pochopili hneď na prvý raz a spojili si ju s pôsobivým obrazom. Od toho okamihu treba už len opakovať. Ak sedíte v električke alebo v čakárni, začnite sa prechádzať po vašom pamäťovom paláci a opakujte si to, čo považujete za dôležité.

psych.sk (Stella K.), Thorsten Havener
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov