Autori štúdie za to vinia „digitálnu dobu“, v ktorej deti vyrastajú.

Keď si spomeniete na to, ako ste trávili svoj voľný čas v dobe, keď ste boli dieťaťom, pravdepodobne ste sa venovali úplne iným aktivitám, ako dnešné deti. Detskí psychológovia a pediatri už dlho bijú na poplach a upozorňujú na to, že deti dnes trávia svoj voľný čas veľmi neproduktívne. Napriek tomu je však výsledok tejto štúdie viac než znepokojujúci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hrozivé výsledky štúdie

Štúdia totiž dokázala, že až tri štvrtiny detí trávia vonku menej času, než väzni. Vedci sa domnievajú, že to môže byť spôsobené predovšetkým digitálnou dobou, v ktorej žijeme. Ako ďalšie možné dôvody však uvádzajú aj možný strach rodičov púšťať svoje deti von, či ich nedostatok času.

Je však dôležité vidieť veci v súvislostiach a ako upozorňujú mnohí detskí psychológovia a pediatri, sedavým a pasívnym životným štýlom je zdravie detí vážne ohrozené.

Štúdia vznikla skúmaním návykov 12 000 detí celkovo z desiatich krajín sveta: USA, Brazílie, Veľkej Británie, Turecka, Portugalska, Severnej Afriky, Vietnamu, Číny, Indonézie a Indie.

K tomu, že deti trávia vonku menej času ako väzni dospeli autori štúdie zistením, že až 74% detí strávi vonku menej ako 1 hodinu denne. Podľa rezolúcie Organizácie spojených národov, ktorá upravuje podmienky pobytu odsúdených vo väzniciach, každý väzeň musí vonku stráviť aspoň 1 hodinu denne. Väčšina väzníc má však svoj režim nastavený tak, že väzni trávia vonku každý deň minimálne 2 hodiny.

pixabay.com

Zdravie detí je vážne ohrozené

Autori štúdie preto vyzývajú predovšetkým rodičov k tomu, aby spravili všetko pre zmenu životného štýlu svojich ratolestí. Sú totiž presvedčení o tom, že z dnešných detí vyrastá generácia neaktívnych ľudí, ktorí budú mať v dospelosti obrovské problémy ako so svojim fyzickým, no tak aj so psychickým zdravím.

Ďalšia podobná štúdia vykonaná vo Veľkej Británii zistila, že každé deviate britské dieťa nikdy nevkročilo do žiadneho parku, lesa či na pláž. Možno sa vám to zdá neuveriteľné, ale skutočne je to tak. Štúdia skúmala životný štýl 2 000 detí vo veku 5-12 rokov.

Je však ťažké viesť deti k niečomu, čo nevidia u vás. Ak si nedokážete nájsť čas na to, aby ste sa pokojne poprechádzali v prírode a načerpali v nej novú energiu, deti si tento návyk ťažko osvoja. Je preto dôležité, aby ste ich k láske k prírode viedli vy. Keď zistia, aký je pobyt na čerstvom vzduchu dôležitý, dúfajme, že ho dobrovoľne vymenia za čas strávený pri počítači alebo pri televízii.

Pozri aj: DÔLEŽITÉ JE MAŤ SITUÁCIU POD KONTROLOU. TOTO JE NAJLEPŠÍ PRÍBEH O VÝCHOVE DETÍ, AKÝ STE KEDY ČÍTALI

psych.sk (Henrieta Balázsová), lifeadvancer
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov