Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Máte ich vo svojom slovníku?

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste niekedy povedali niečo, čo ste vôbec nemysleli zle, no niekto si to vzal aj tak príliš osobne, a bol z toho úplne zbytočný konflikt. Alebo naopak – rozprávali ste sa s priateľom či s nejakým známym, a povedal niečo, čo sa vás dotklo, hoci ste si uvedomovali, že to vôbec nebolo jeho úmyslom. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Práve preto tí najchytrejší ľudia vedia, že týchto 7 fráz, ktoré pomenoval portál Entrepreneur, by mali zo svojho slovníka vyhodiť. V komunikácii totiž robia viac škody ako osohu. 

#1 „Vyzeráš unavene.“

Určite viete, ako vyzeráte, keď ste unavení. Máte kruhy pod očami, ste neupravení a máte prázdny pohľad. Povedať to niekomu preto znamená povedať mu jednu z najhorších vecí, a ešte niečo navyše. Radšej sa danej osoby opýtajte, či je všetko v poriadku, alebo či nepotrebuje vašu pomoc.

#2 “Ako som už povedal/a predtým…”

Áno, rozumieme, že niekedy to k tejto poznámke zvádza, no správať sa zdvorilo aj k niekomu, kto si to možno nezaslúži, je skutočným prejavom sily a mentálnej dospelosti. Zahryznite si preto do jazyka a to, čo chce daná osoba počuť už možno po x-týkrát, jednoducho zopakujte. 

#3 “Veľa šťastia.”

Toto samozrejme záleží od okolností, a keď aj niekomu poprajete veľa šťastia, koniec sveta určite nenastane. Ide však o to, že sú situácie, kedy by človeka skôr potešilo uistenie v tom, že danú situáciu má pevne vo svojich rukách a zvládne ju, ako to, že jeho úspech závisí od šťasteny. Niekedy je preto lepšie povedať “Určite to zvládneš” alebo “Viem, že na to máš”. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

#4 “Je mi to úplne jedno.”

Ide o to, že keď sa vás niekto na niečo opýta, je to preto, že by naozaj rád poznal váš názor, a “Je mi to jedno” teda určite nie je odpoveď, ktorú očakáva. Ak sa však naozaj neviete rozhodnúť, skúste povedať niečo v zmysle: “Nemám na to vyhranený názor, ale bral by som do úvahy, že…” a následne vymenujte nejaké súvisiace veci. Danej osobe tak dáte najavo, že si vážite, že sa vás opýtala na názor. 

#5 “Wow, poriadne si schudol/schudla!”

Síce je zrejmé, že to myslíte ako kompliment, no jedným dychom tým hovoríte zároveň to, že dotyčná osoba mala predtým nadváhu, čo komplimentom určite nie je. Túto vetu jednoducho nahraďte frázou: “Wow, vyzeráš výborne!”, ktorou určite nič nepokazíte, práve naopak. 

#6 “Aj tak si pre ňu bol príliš dobrý. / Aj tak si preňho bola príliš dobrá.”

V tom prípade je síce zrejmé, že chcete potešiť svojho priateľa alebo svoju priateľku, no touto vetou zároveň hovoríte, že ich výber partnera nebol dobrý (teda že majú zlý vkus), a že ste to od začiatku “tušili”. V danej situácii to osobu, ktorá sa trápi rozchodom, určite nepoteší. Radšej povedzte, že to nie je ich strata, a že ten druhý prišiel o viac. 

#7 “Vôbec nevyzeráš na svoj vek!”

Toto je tiež veľmi nešťastná fráza, ktorou vlastne danej osobe hovoríte, že síce vyzerá dobre, no už je stará. A úprimne si povedzme – toto je naozaj jedna z posledných vecí, ktoré chce človek v akomkoľvek veku počuť. 

entrepreneur
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov