Foto: Unsplash/Milan Csizmadia

Stretli ste sa už s nejakým manipulátorom?

Mnohí z nás sa stávajú obeťami násilných rodičov, partnerov, priateľov, spolupracovníkov, manažérov. Tieto nevedomé osoby často používajú klamlivé výhovorky, aby ospravedlnili svoje urážlivé správanie. Ak sa chcete chrániť pred ich toxicitou, mali by ste vedieť, ako používajú vaše emócie proti vám, aby vami manipulovali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál I Heart Intelligence vytvoril zoznam 9 výhovoriek, ktoré na vás budú manipulátori pravdepodobne skúšať.

1 „Ak by ste to neurobili,…“

Násilnícki ľudia často používajú vinu ako stratégiu na ospravedlnenie svojho správania. Prekrúcajú fakty tak, že sa z vás stane zlý človek. Na ich strane príbehu ste boli vy, kto ich prinútil konať tak urážlivo. Takto vás zmanipulujú, aby ste verili, že vy ste ten nesprávny – nie oni.

Foto: Unsplash/Siavash Ghanbari

2 „Ste príliš citlivý.“

Konštatovanie, že iba prehnane reagujete na ich správanie, vedie k tomu, že ľudia so zneužívajúcimi osobnosťami sa cítia lepšie. Znižujú vaše emócie, aby svoje činy prezentovali menej horkejšie, ako v skutočnosti sú.

3 „Je mi ľúto, ale…“

Prečítajte si pozorne túto vetu: Ospravedlnenie, ktoré obsahuje slovo „ale“, nie je nikdy skutočným ospravedlnením. Je to skôr pokus o to, aby ste sa cítili vinný za správanie druhého človeka. Toto je ďalšia forma presúvania viny. Kedykoľvek sa niekto úprimne ospravedlní, vo vetách nie je „ale“.

4 „Najprv ste mi ublížili vy.“

Zranení ľudia ubližujú iným ľuďom. Niektorí ľudia radi používajú túto vetu vždy, keď nechcú prevziať zodpovednosť za svoje činy. To, že ste boli predtým zranený, by nemalo nikoho ospravedlňovať, aby sa voči vám správal urážlivo.

Sputnik News

5 „Môžete si za to sám.“

Osoba, ktorá to hovorí, myslí, že ste mali predpovedať aktuálnu situáciu. Mali ste vedieť, že sa zraníte. Sú to práve oni, kto vám ubližuje, takže ich nenechajte oklamať vás.

6 „Je to vaša chyba.“

Toto je opäť posun viny. Je však vo svojej najpriamejšej podobe. Zneužívateľ vám doslova hovorí, že by ste za ich správanie mali niesť zodpovednosť vy. Snažia sa svoje kroky ospravedlniť niečím, čo ste urobili vy v minulosti, čo často nemá nič spoločné so súčasnou situáciou.

7 „Vedeli ste, že ma to rozladí.“

Opäť to boli vaše činy, ktoré viedli k zneužívajúcemu správaniu niekoho iného. Vyčítajú vám, že ste urobili niečo, čo ich rozladilo. Inými slovami: Tvrdia, že majú právo vám ublížiť, pretože ste ich rozladili. Logické, no nie?

Foto: Unsplash/Ashley Jurius

8 „Správate sa ako…“

Keď vás porovná s niekým, s kým nesúhlasí, manipulátor sa bude cítiť ospravedlnený za svoj neprijateľný prístup. Zvyčajne hovoria, že im pripomínate niekoho, kým pohŕdajú. Preto majú pocit, že vás môžu odsúdiť za to, že reagujete určitým spôsobom, ktorý sa im nepáči.

9 „Mali by ste sa ku mne správať s väčšou úctou.“

Úctu k niekomu nezačnete pociťovať ihneď. Dotyčný by si ju mal zaslúžiť a dokazovať vám, že si tú úctu zaslúži. Mnoho manipulátorov to však nedokáže pochopiť, takže očakávajú, že si ich budete vážiť len preto, že vám to povedali.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov