foto: Martin Navrátil

Viete, kde máme najkrajšiu gotiku na Slovensku?

Niekto povie, že Levoča, Košice alebo Bratislava. Ale radšej sa pozrite trochu južnejšie a narazíte na jeden z najchudobnejších regiónov na Slovensku. Gemer je svetový unikát. A to doslova.

Viem si teraz predstaviť, že niekto si trochu zaťuká po čele a povie „Gemer“? A to je práve to. Nadchýňame sa krásou Levoče, Štiavnice či Kremnice (bezpochyby sú to krásne mestá), ale sami nevieme, aký svetový unikát nám leží pod nosom.

foto: Martin Navrátil

Gemer je posiaty mnohými krásnymi gotickými kostolíkmi. Len si predstavte, že prídete ku kostolíku a je tam napísané, že keď chcete ísť dovnútra, musíte zavolať miestnemu farárovi či farárke. Vytočíte číslo, príjemný hlas na druhom konci sa poteší návšteve a za pár minút už miestny zriadenec otáča veľkým železným kľúčom.

foto: Martin Navrátil

Škrípajúce dvere zo stredoveku sa otvoria a na vás dýchne poriadny kus histórie. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale tak krásne sakrálne fresky inde na Slovensku asi nemáme. Gemer v období stredoveku patril medzi najvýznamnejšie časti Uhorska. V minulosti bol región významný najmä kvôli baníctvu, ťažili sa tu predovšetkým železné rudy. Kvôli baníctvu sa sem sťahovali nemeckí kolonisti, vďaka ktorým sa tu neskôr rozšírila aj reformácia. A tam, kde sa ťažilo, boli peniaze.

foto: Martin Navrátil

Ten, kto mal peniaze, dal ich aj do miestnych kostolov. Popozývali sa významní architekti, maliari a remeselníci a vytvorili nádheru, ktorá v tom období nemala obdobu. Čo dedina, to skvost. Štítnik, Ochtiná, Koceľovce sú len štipkou krásnej gotiky.

Keď vstúpim do kostola, som v nemom úžase. Výjavy zo Starého a Nového zákona, ktoré zub času ešte nedokázal zničiť. Pýtam sa pani farárky v Štítniku, či sú fresky zrekonštruované. „Nie, všetko je pôvodné.“ Sem by mali chodiť milovníci stredovekého umenia.

foto: Martin Navrátil

„Keď tu boli minule turisti z Nemecka, nechápali, že takýto skvost nie je vlajkovou loďou Slovenska,“ povie pani farárka, ktorá bojuje o každé euro na záchranu kostola v Štítniku. „Nie sú peniaze nielen na človeka, ktorý by bol k dispozícii pre turistov, ale ani na opravy,“ poznamená zas pani farárka v malebnej dedinke Koceľovce. Vyslovene mi trhá srdce, keď vidím aj 600-ročné fresky, o ktoré sa nestará štát a všetko je to na niekoľkých dobrovoľníkoch, ktorí dávajú do toho svoje peniaze a čas.

foto: Martin Navrátil

Keď sa s ľuďmi rozprávam o slovenskej histórii, tak ma prekvapuje jedna vec. Ako sa dostalo do povedomia, že my nemáme históriu. S bázňou pozeráme na veľkolepé stavby či pamiatky v zahraničí a nad tými našimi niekedy len tak mávneme rukou. Je to tým, že sa dostal do povedomia ľudí ten štúrovský syndróm o tíscročnom útlaku? Prečo sme sa vzdali našej uhorskej histórie, kedy územie dnešného Slovenska bolo dlho jednou z najpodstatnejších častí Uhorska?

foto: Martin Navrátil

Prečo robíme rovnicu, že Uhorsko sa automaticky rovná Maďarsko? Viem, je to na dlhšiu debatu, ale tieto otázky mi stále víria v hlave. Niekedy som smutný aj z toho, že tu doma máme neuveriteľne krásne svetové historické stavby, ale nevieme ich poriadne predať. A práve krásnym príkladom sú gotické kostolíky na Gemeri.

Keď raz budete plánovať cestu na východ a chcete zažiť niečo unikátne, zastavte sa tu. Pozrite si na začiatku kostolíky v Štítniku, Koceľovciach či Ochtinej. Na každom kostolíku máte telefónne číslo, kam treba zavolať a pán farár či farárka vám prídu otvoriť.

Viac o kostolíkoch s ich zaujímavou históriu a s mapou umiestnenia nájdete tu gotickacesta.sk.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov