Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Tu je dôvod, pre ktorý by ste mali ísť okamžite spať.

Stres, veľké vypätie, sklamania, privysoké očakávania, smútok. Toto a mnohé iné sú veľmi časté príčiny nespavosti, ktorá dnes nie je ničím nezvyčajným. Trápi aj vás? Ak áno, mali by ste sa mať na pozore…

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside priniesol jednu veľmi zaujímavú štúdiu, na základe ktorej svoje ponocovanie nabudúce zvážite.

Spánok je jednoducho nevyhnutný. Neregeneruje sa pri ňom len naša myseľ, aj aj naše telo. Reguluje sa počas neho krvný tlak, srdcový rytmus, regeneruje sa dýchací systém, imunitný systém, vyrovnávajú sa energetické hladiny, a v neposlednom rade prebieha aj odstraňovanie toxínov zo všetkých neurologických dráh – vrátane tých v mozgu. 

Tejto problematike sa venoval aj tím neurovedcov pod vedením Michele Bellesi z Polytechnic University of Marche v Taliansku. Vedci mali k dispozícii viacero myší, ktoré rozdelili do viacerých skupín. Prvá mohla spať počas celého dňa toľko, čo chcela, druhá musela byť po celý deň hore a spať mohli menej ako 8 hodín denne a tretia nesmela spať vôbec – a to po dobu 5 po sebe idúcich dní. 

Image by Shutterbug75 from Pixabay

Vedci sa zamerali na meranie hladiny astrocytov, ktorých úlohou je v mozgu odstraňovať nepotrebné prepojenia a ničiť opotrebované bunky. V prvej skupine myší dosiahla táto úroveň 6 %, v druhej skupine 8 % a u myší, ktoré nespali vôbec, to bola hodnota až 13,5 %. 

“Upratovacie” bunky boli teda najpočetnejšie u myší bez spánku a boli tiež aktívnejšie, snímky mozgu dokázali, že mozog myší doslova “požierali” a niekedy tak zničili aj užitočné a potrebné synapsy. 

Odborníci preto varujú, že dlhodobá spánková deprivácia môže byť aj príčinou ochorení ako Alzheimerova choroba či demencia. Snažte sa preto dopriať si každý deň 7-8 hodín spánku. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov