Foto: Pexels

To, že oni odídu prví, je pre nich power play.

Vzťahy s narcistami môžu byť veľmi náročné a často končia nepríjemným rozchodom. V nasledujúcich riadkoch sa budeme zaoberať tromi hlavnými dôvodmi, prečo sa narcisti najčastejšie rozchádzajú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal ich aj portál Thought Catalog.

1. Potrebujú vás presvedčiť o tom, že problém ste boli vy

To, že oni odídu prví, je pre nich power play. Narcisti majú veľký strach zo straty kontroly nad svojím životom a svojimi vzťahmi. Preto je pre nich dôležité mať pocit, že vo všetkom majú navrch, a že ich partner ich potrebuje viac ako oni jeho. Keď začínajú cítiť, že ich partner na nich už nie je tak závislý ako predtým, alebo že si začal uvedomovať pravdu o ich správaní, rozhodnú sa skončiť vzťah ako prví.

Toto im umožňuje vyhnúť sa pocitu zraniteľnosti a zostaviť si príbeh o tom, že to bol ten druhý, kto vo vzťahu zlyhal. Tým, že odídu prví, si môžu udržať svoju falošnú predstavu o sebe ako o silnej a nezávislej osobe, ktorá je vždy nad vecou.

2. Keď pocítia, že už nad vami nemajú kontrolu, rozhodnú sa straumatizovať vás

Odídu si hľadať inú obeť. Narcisti potrebujú pocit kontroly, aby sa cítili dôležití a hodnotní. Preto vám môže pripadať, že sú veľmi zaujímaví a charizmatickí. Avšak keď zistia, že už nad vami nemajú takú kontrolu ako predtým (napríklad, ak ste začali klásť hranice, alebo ste začali pochybovať o ich verzii udalostí), môžu sa rozhodnúť skončiť vzťah a nájsť si novú obeť.

Pexels

Tento proces im umožňuje vyhnúť sa konfrontácii so svojimi vlastnými nedostatkami a pokračovať vo svojom cykle manipulácie a kontroly. Toto tiež spôsobuje dodatočné utrpenie pre ich bývalého partnera, ktorý zostane traumatizovaný rozchodom a nebude rozumieť tomu, čo sa vlastne stalo.

3. Myslia si, že keď vás odmietnu, budete po nich túžiť ešte viac

Narcisti sú majstri v hre na city druhých ľudí a jednou z ich obľúbených taktík je rozchod, ktorý má za cieľ zvýšiť ich hodnotu v očiach partnera. Keď sa narcista rozhodne skončiť vzťah, môže to urobiť s presvedčením, že jeho bývalý partner bude po ňom túžiť ešte viac a možno sa ho dokonca pokúsi presvedčiť o návrate.

Tento proces im umožňuje pokračovať vo svojej manipulácii a kontrole nad druhými ľuďmi a posilniť svoje ego. Preto je pre obete narcistov dôležité rozpoznať tento cyklus a naučiť sa, ako naň reagovať.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov