Foto: Photo by Stephan Louis on Unsplash

Výhodu je, že na nich môžete popracovať.

Fyzické zdravie je, samozrejme, veľmi dôležité, no dnes už vieme, že minimálne rovnako dôležité je aj zdravie psychické. Vedcom sa na základe vedeckého výskumu podarilo definovať 3 piliere, na ktorých stojí. Ak ich posilní sa, posilní sa aj vaše mentálne zdravie – no naopak – ak ich zanedbávate, je len otázkou času, kedy sa vám úplne zosype. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal ich portál Spring. 

Vedci na základe výskumu vykonanom na 1 100 respondentoch došli k záveru, že 3 základnými piliermi dobrého mentálneho zdravia sú:

  • dobrý spánok,
  • cvičenie,
  • jedenie surovej zeleniny a ovocia.

Áno, skutočne je to takéto “jednoduché”. Dokázalo sa tiež to, že najdôležitejším z menovaných je práve spánok. Na druhom mieste sa umiestnilo cvičenie a v závere strava – všetky z týchto pilierov sú však veľmi dôležité. 

Prekvapivým zistením bolo aj to, že nezáleží až tak na kvantite spánku, ako na jeho kvalite. Viac o tom povedala hlavná autorka štúdie, Dr. Shay-Ruby Wickham: “Tak ako primálo spánku (menej ako 8 hodín), rovnako tak priveľa spánku (viac ako 12 hodín) viedlo k symptómom depresie a k nižšej pohode.”

Photo by Francisco Moreno on Unsplash

Autorka štúdie upozorňuje aj na to, že primárnou nie je kvantita, ale kvalita spánku, preto by sme si na nej mali naozaj potrpieť. 

Výsledky štúdie dokázali aj to, že najvyššie mieru duševnej pohody vykazovali respondenti, ktorí spali v priemere 8 hodín. Zaujímavé je však aj to, že najnižšie mieru depresívnych symptómov vykazovali ľudia, ktorí spali v priemere až 10 hodín. 

Nemenej dôležitá je však aj spomínaná strava. V tomto prípade sa ukázalo, že ľudia, ktorí denne zjedli 5 porcií čerstvej zeleniny a čerstvého ovocia vykazovali najvyššiu mieru duševnej pohody. Naopak, najhoršie v tejto oblasti na tom boli ľudia, ktorí zjedli 2 a menej porcií. 

Autori štúdie pritom upozorňujú na to, že všetky 3 tieto piliere sú navzájom prepojené, a jeden bez druhého nebudú mať taký účinok, ako všetky spoločne. Skúste na nich preto popracovať a sledujte, čo sa stane s vaším mentálnym zdravím. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov