Je veľmi pravdepodobné, že by ste odhadovali skôr iné číslo…

Tak nejak podvedome má každý z nás akúsi predstavu o chronológii života. Tieto predstavy sa však možno zhodujú v jednej veci – čo si myslíte, ktoré obdobie je v živote človeka “najproblémovejšie”? Väčšina ľudí by si totiž myslela, že pokus o samovraždu je najčastejší u vekovej skupiny 20-30 rokov. Problémy s hľadaním práce, partnerské problémy, dlhy, hľadanie sa… Dôvodov na zlomenú psychiku by bolo viac než dosť. Nie je to však celkom tak…

Článok pokračuje pod videom ↓

Napriek našim predpokladom sa ukázalo, že realita je úplne iná. Výskum totiž dokázal, že čo sa týka pokusu o spáchanie samovraždy, v najväčšom riziku sú ľudia v strednom veku, a to predovšetkým ženy.

Dokázalo sa, že u ľudí medzi 40-50 rokov je až 2x vyššie riziko pokusu o spáchanie samovraždy, než je to napríklad u 30 alebo 60-ročných ľudí.

Tento výskum pritom nadväzoval na jeden predošlý, ktorý skúmal mieru prežívaného šťastia v jednotlivých vekových obdobiach. Zistilo sa, že najmenej šťastní sú ľudia, ktorí sa vlížia k dosiahnutiu svojej 50-tky. Oba výskumy tak, žiaľ, dokázali to isté.

pexels.com

Profesor Andrew Oswald, autor štúdie, však neskrýva svoje prekvapenie: “Samovražda v strednom veku, teda v období, kedy by sa mal človek cítiť najbezpečnejšie a mal by na tom byť finančne najlepšie, je obrovským paradoxom. Čo núti človeka, ktorý je úspešný, stále zdravý a je na vrchole svojich síl k tomu, aby si siahol na život?”

Jedno z možných vysvetlení poskytuje psychoanalytik Eliott Jaques. Ten tvrdí, že obdobie medzi 40-tym a 50-tym rokom život je obdobím, kedy človek začína prehodnocovať svoj doterajší život a jeho zmysel hľadá tak, ako nikdy predtým. Podľa neho si ľudia v tomto veku uvedomujú, že väčšiu časť svojho života už majú za sebou a veci, ktoré “nestihli” začínajú ľutovať najviac.

Zo zistení tejto štúdie teda plynie okrem iného aj jedno obrovské ponaučenie. Neodkladajte veci na zajtra. To, čo môžete spraviť dnes a to, po čom naozaj túžite, urobte ihneď. Keď začnete ľutovať, že ste tak nespravili, môže už byť neskoro…

Pozri aj: Nedokázali nájsť iné východisko. Toto je 15+ slávnych osobností, ktoré ukončili svoj život samovraždou

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov