Keď vás raz niečo emocionálne zlomí, dať sa opäť “dokopy” je niekedy viac než náročné.

Bez emócií by sme neboli ľuďmi. Je pravda, že niektorí sa dokážu presvedčivo tváriť, že žiadne nemajú, no väčšinou ide len o slušne hranú pretvárku. Práve emócie sú dôvodom, prečo by sme niekedy najradšej lietali, inokedy nás však dokážu úplne potopiť a rozbiť na tisícky drobných častí. Ak na sebe pozorujete týchto 5 znamení, znamená to, že “poskladať” dokopy sa vám ešte zatiaľ nepodarilo.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Cítite beznádej

V tých horších prípadoch možno hraničiacu až s úzkosťou či depresiou. Svet, v ktorom žijeme je taký rýchly a taký chladný, že občas je naozaj ťažké nájsť v ňom oporu. Ak ste si museli prejsť extrémne ťažkým obdobím a nemali ste pri sebe nikoho, kto by vás skutočne podporil, “následky” v podobe takýchto stavov sa môžu pokojne dostaviť aj vtedy, keď sa vám zdá, že je už po všetkom.

#2 Cítite únavu

Rozhodovanie sa aj o tých najbanálnejších veciach je pre vás hotovou nočnou morou. To, čo ste niekedy zvládli v priebehu zopár minút, na to teraz potrebujete celé hodiny. Vaša myseľ s vami jednoducho prestala spolupracovať. Nečudujte sa jej. Dostala poriadne zabrať.

pexels.com

#3 Napriek radosti okolo seba sa nedokážete zbaviť smútku

Áno, to najhoršie už prehrmelo. Možno sa odvtedy udialo veľa skvelých vecí – no na počudovanie vášho okolia, vám akosi radosť nerobia. A nemáte ani dostatok síl na to, aby ste to aspoň predstierali. Smútok sa za vami ťahá ako ranná jesenná hmla a vy napriek všetkému netušíte, ako sa ho zbaviť.

#4 Ste plní negativity

Napriek tomu, že viete, že to všetko len zhoršuje, na všetko okolo vás sa pozeráte v sivých farbách. Nikomu nedôverujete, nič vám nerobí radosť, nič si neplánujete. Myslíte si, že všetko aj tak stratilo zmysel, alebo že sa to aj tak pokazí. Aj keď by ste už možno mali dôvod na radosť, vaša negativita vám neumožňuje uvidieť ho.

pexels.com

#5 Pochybujete o sebe

Neustále vám myseľ nahlodáva otázka, či za to, čo sa stalo, môžete vy. Aspoň sčasti. Možno ste dokonca dospeli k záveru, že ste všetkému mohli zabrániť a teraz si to vyčítate. To je ale naozaj zbytočné a len sa tým týrate. Nezabúdajte, že vždy sa stane len to, čo sa má stať a všetko sa vždy skončí dobre. A ak sa to dobre neskončilo, potom to koniec ešte nie je.

Pozri aj: Výskumy hovoria jasnou rečou. Najčastejšou príčinou depresie je v západnom svete tento paradox

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov