Foto: Photo by Bennie Lukas Bester from Pexels

Dokážeme ešte rozoznať veci, na ktorých skutočne záleží?

Každý človek prirodzene chce, aby sa mal dobre a aby mohol žiť naozaj dobrý život. A či si to niekto pripúšťa alebo nie, k tomu peniaze jednoducho neodškriepiteľne patria. Je však nesmierne dôležité mať k nim zdravý vzťah. Pokiaľ nie sú vaším pánom, ale vaším sluhom, všetko je v poriadku. Pokiaľ však máte neustále pocit, že susedov trávnik je zelenší a myslíte si, že o niečo prídete, keď práve nebudete mať najnovší model telefónu či televízie, to už v poriadku nie je. Môže to totiž znamenať, že konzumná spoločnosť vás úplne pohltila a zdeformovala vaše vnímanie šťastia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 5 spoločných znakov ľudí, ktorí stratili zmysel pre veci, na ktorých naozaj záleží. 

#1 Nikdy nie sú spokojní s tým, čo majú

Áno, je dôležité nepoľavovať zo svojich nárokov a chcieť sa neustále zdokonaľovať. Popritom však treba byť vďační za to, čo už máme. Niektorí ľudia si totiž budú neustále myslieť, že ich byt/dom je príliš malý, auto príliš lacné a mobil príliš starý. Uviaznuť v tomto uzavretom kruhu je veľmi ľahké, no dostať sa z neho je nesmierne náročné. Najdôležitejšou je preto prevencia – užívajte si to, čo máte, ale nebuďte tým posadnutí a neporovnávajte sa s druhými. Pretože ten, kto nie je vďačný za to, čo má, toho nikdy nebude mať viac. 

Photo by Craig Adderley from Pexels

#2 Veci neopravujú, ale nahrádzajú

Tak nejak sme si zvykli na to, že oveľa jednoduchšie je veci vyhodiť a nahradiť ich niečím novým, než ich opraviť. V prípade hmotných vecí je to niekedy v poriadku a v konečnom dôsledku sa to oplatí viac aj finančne. Problémom je, že toto nastavenie mysle už aplikujeme aj do medziľudských vzťahov a k ľuďom sa veľakrát správame ako k veciam. Keď nám niekto nie je po vôli, jednoducho ho vyhodíme zo svojho života. V mnohých prípadoch je to samozrejme to najlepšie možné riešenie, avšak niekedy spálime všetky mosty priskoro. K ľuďom by sme sa mali správať s väčšou úctou, než k veciam. 

#3 Neustále potrebujú pochvalu iných

Ľudia pohltení konzumnou spoločnosťou sú so sebou spokojní len vtedy, keď od svojho okolia zbierajú pochvaly. Neváhajú svojich blízkych zavádzať a klamať, len aby si vytvorili imidž dokonalého či mimoriadne šikovného človeka. Keby však energiu, ktorú venujú tomu, aby iných presvedčili o svojej hodnote, venovali do svojho sebarozvoja, pochvala by k nim prichádzala sama a v oveľa prirodzenejšej forme. 

Photo by NastyaSensei Sens from Pexels

#4 Každého len využívajú

Môžu sa tváriť ako vaši najlepší priatelia, no v skutočnosti im ide iba o to, aby vás poriadne využili. Buď z vás chcú mať nejaký priamy osoh, alebo z vás chcú vytiahnuť informácie o tom, ako ste uspeli vy. Dajte si na takýchto ľudí pozor, sú skutočnými energetickými upírmi. 

#5 Zameriavajú sa na materiálne veci a zabúdajú na tie, na ktorých záleží najviac

V mnohých prípadoch je to tak, že ľudia, ktorí majú k peniazom zdravý vzťah sa nehanbia priznať, že si radi doprajú, zatiaľčo ľudia pohltení konzumom vám budú do očí hovoriť, ako im na peniazoch nezáleží a aké dôležité je pre nich užívať si v živote drobné radosti. O to smutnejšie je, keď o nich viete, že za jedno euro by vám do chrbta neváhali vraziť nôž. 

Vo všeobecnosti platí, že to najlepšie, čo môžete urobiť, je držať sa od takýchto závistlivých a falošných ľudí čo najďalej. Zbytočne by ste sa snažili nastaviť im zrkadlo, bolo by to márne. Venujte ten čas radšej veciam, na ktorých v živote naozaj záleží. 

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov