Foto: pixabay.com

Funguje naozaj spoľahlivo.

Určite sa to už veľakrát stalo aj vám. Niekto na vás možno spravil dobrý dojem, resp. ste minimálne boli presvedčení o jeho odborných kvalitách. Stačilo ho však spoznať bližšie alebo si lepšie posvietiť na jeho prácu a zrazu ste uvideli, že pod nafúknutou bublinou sa skrýva jeden, úprimne povedané, hlupák.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako predísť takýmto sklamaniam? Nie je to nemožné. Táto technika vám totiž pomôže odhaliť hlupáka, a to aj takého, ktorý je naozaj veľmi dobrým hercom.

Niekoho takého vo svojom okolí určite máte aj vy. Zvyčajne ide o ľudí, ktorí predstierajú, ako neuveriteľne veľa práce majú (aj keď to vôbec nie je pravda, alebo ju jednoducho nestíhajú, pretože sú neschopní), prípadne o ľudí, ktorí “všade boli, všetko videli a všetko vedia”.

Veľakrát sú však skutočne dobrými hercami a ľudia im veria. Veria, že sú úspešní, šikovní a múdri. Ako ďaleko je však pravda od tejto ilúzie… Títo ľudia si ale neuvedomujú, že inteligencia nie je niečo, čo sa dá nadobudnúť. Vo väčšine prípadov preto iba kopírujú ľudí, ktorí sú (či už vedome alebo podvedome) ich vzormi. A práve to je dôvodom, prečo sa dajú relatívne ľahko “prekuknúť”.

pixabay.com

Len sa zamyslite nad tým, ako vyzerali vaše konverzácie. Väčšinou ide o ľudí, ktorí rozprávajú najviac, no v podstate toho povedia najmenej. Frekvencia ich slov je totiž vysoká, obsah už však značne zaostáva.

Ako týchto ľudí odhaliť?

Odpoveď je veľmi jednoduchá a možno vás prekvapí, no ide o zaručený spôsob, ako ich hru “prekuknúť”. Celým trikom je nasledovná rada: klaďte im čo najviac otázok.

Takíto ľudia totiž dokážu dôveryhodne a presvedčivo hovoriť svoje naučené frázy, no ak ich prekvapíte otázkami a začnete sa pýtať na ich skutočnú prácu či skúsenosti, ostanú veľmi nemilo prekvapení. Samozrejme sa pravdepodobne budú pokúšať oklamať vás, bude na nich však možné spozorovať neistotu a narastajúcu nervozitu, v niektorých prípadoch dokonca možno až agresiu.

Je to niečo podobné ako s hercami. Ak niekto hrá v hollywoodskom filme právnika, je samozrejmé, že túto rolu musí zvládať bravúrne. Ak by ste ho však mimo štúdia poprosili o reálnu právnickú radu, určite by vám nepomohol. A presne tak to je aj v prípade týchto ľudí.

Bez ohľadu na to, čo je toto prípadom vášho šéfa, kolegu alebo priateľa, nedovoľte, aby vás ich negativita ovplyvňovala. Skúste sa od nich v rámci možností držať čo najďalej. Ich emocionálne a duševné zúfalstvo by z vás len zbytočne vysávalo energiu, ktorú môžete investovať oveľa lepšie.

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov